Schrijven over haken – interview met een blogger

Boukje

Interview met Boukje van Haren van @byjm_byjm

Jaaah, ik heb de smaak weer te pakken, dus ik ga vrolijk verder met het interviewen van het leuke Gek op Haken-team. Nu is de volgende blogger aan de beurt en dat is de enige echte Boukje van Haren! Ik heb haar het hemd van het lijf gevraagd over haken, maar ook over het schrijven over haken. Superleuk!

Boukje is al vanaf het allereerste begin blogger bij Gek op Haken. Ze schrijft graag over onze fantastische patronen (zoals hier over de Funky Zigzag Deken, de Schuine Bobbel Deken of de Voorjaarssjaal), handige haaktechnieken (de granietsteek, reliëfstokjes en corner2corner haken), maar ze schrijft ook leuke tutorials die je kunt gebruiken om zelf iets leuk te haken (mini mandalahangers haken, Sinterklaasvaantje haken of Haakinspiratie: Servetten). Als het om haken gaat, is Boukje van “alle markten thuis”. Wil je eens door al haar blogs bladeren, klik dan hier.

Goed, laten we eens wat meer inzoomen op wie Boukje is ;). Boukje is getrouwd en ze heeft 3 kinderen. Ze heeft de Pabo gedaan en is daarna aan de slag gegaan als juf in het basisonderwijs. Ze geeft les aan kinderen in groep 3.
In haar vrije tijd is Boukje graag creatief bezig, naast haken heeft ze nog veel meer hobby’s, zoals breien, naaien, koken, bakken, lezen en tuinieren. Naast het lezen van veel theorie en literatuur voor haar werk, leest ze in haar vrije tijd graag wat lichtere kost. Onder andere de boeken van Olga van der Meer, Katie Fforde en Jackie van Laren liggen op dit moment op haar nachtkastje. Kwestie van het moet allemaal wel een beetje in balans zijn ;-).

Boukje gaat wekelijks naar yoga en daarnaast wandelt ze graag met haar hond. Ze is dol op het strand en komt graag in de duinen en aan de kust. Oorspronkelijk komt Boukje niet uit Brabant, maar dat is wel waar zij nu woont met haar gezin.

Zo ontstond bij mij het haakvirus. Want al die kleurrijke projecten die wilde ik ook wel maken.

Wow, wat is Boukje druk met van alles en nog wat, verbazingwekkend dat ze daarnaast ook nog tijd heeft om zulke leuke blogs te schrijven!

Wil jij lezen hoe het bloggen voor Boukje in zijn werk gaan en waar zij haar inspiratie vandaan haalt? Lees dan snel verder om te zien welke vragen ik haar stelde en wat haar antwoorden zijn.

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

Ik wilde heel graag leren haken, maar snapte er in het begin werkelijk geen snars van. Omdat ik voor het naaien allerlei blogs bezocht kwam ik op het blog van By Miekk uit. Zij had toen een online cursus om te leren haken gemaakt. Aan de hand van die cursus heb ik mijzelf leren haken. Het eerste project van die cursus was het haken van een sjaal. Dat was toen goed gelukt. En onze jongste, toen nog maar 1, heeft de sjaal ook gedragen. Hierna volgde al snel diverse poncho’s voor de meiden. En een col en muts voor de zoon. Zo ontstond bij mij het haakvirus. Want al die kleurrijke projecten die wilde ik ook wel maken.

Waar haal je je inspiratie voor de blogs vandaan? Vind je het moeilijk om telkens een leuk, nieuw en boeiend onderwerp te bedenken?

Inspiratie kan ik op heel veel plekken vinden, ik heb daar ook een blog over geschreven voor Gek op Haken. Ik vind inspiratie in magazines, in boeken, op het internet, via Gek op Haken, maar ook buiten in de natuur, in kosteloos materiaal enz. Iedereen heeft wel eens zo’n moment dat het lastig is om iets te verzinnen. Daar heb ik tegenwoordig een lijst voor met projecten die ik graag nog eens zou maken. Dat helpt mij om weer enthousiast te worden om aan de slag te gaan. Doordat ik zo’n bezige bij ben, heb ik altijd wel ideeën om met iets aan de slag te gaan.

Tijdens het haken probeer ik altijd al wat foto’s te maken en wanneer het project klaar is gaat het eindresultaat ook op de foto. Dan is het tijd voor het schrijfwerk.

Hoe gaat het bloggen bij jou in zijn werk, welke stappen zet je voordat je ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? Heb je ergens een lijst met onderwerpen klaarliggen?

Ik werk sinds deze zomer met een lijst. Omdat ik toen meer uren ging werken, vroeg dat om een strakkere planning en meer vooruit werken. Toen heb ik mijn inspiratielijst erbij gepakt en ben aan de slag gegaan om een planning te maken. Ik kon toen zelfs een jaar door plannen. Hoezo ideetjes genoeg?! Het haken zelf kost natuurlijk de meeste tijd. Dat doe ik meestal in de avonden en weekenden. De planning die ik heb is natuurlijk een leidraad, zo wilde ik laatst aan een groter project gaan werken voor januari. Maar de moeilijkheid en de kleur garen waren niet handig in deze donkere maanden, die heb ik in mijn planning toen verschoven. Tijdens het haken probeer ik altijd al wat foto’s te maken en wanneer het project klaar is gaat het eindresultaat ook op de foto. Dan is het tijd voor het schrijfwerk. Achter mijn pc probeer ik er dan een kloppend en logisch verhaal van te maken. Wel ben ik heel blij dat mijn collega’s achter de schermen er ook nog kritisch overheen kijken. Want, wat voor mij logisch klinkt hoeft dat zeker niet voor een ander te zijn.

Wat vind je zelf jouw allerleukste blog? Was dat ook het leukste om te schrijven of juist het moeilijkste? Waar zou je graag nog eens over willen schrijven?

Mijn leukste blog, dat is een lastige. Er zijn er wel meer die ik erg leuk vond om te schrijven. Zo vind ik mijn blog over kleurgebruik een erg leuk blog, maar ook mijn blog over de mini mandala hanger vind ik een leuk blog, en het blog waarbij ik aan Sascha Blase een aantal vragen heb gesteld vond ik ook een erg leuke om te maken.

Ik heb ook diverse blogs over technieken geschreven. Dat zijn lastigere blogs om te schrijven omdat het hierbij belangrijk is dat het voor iedereen begrijpelijk is opgeschreven. Ik wil graag volgend jaar een nieuw blog over een haaktechniek schrijven.

Wat vind je het leukste om te haken (amigurumi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom? 

Het leukst vind ik het om dekens, kledingstukken en accessoires te haken. Amigurumi passen niet zo goed bij mijn perfectionisme. Daarvoor ben ik te kritisch denk ik. Als de ogen of armen dan niet helemaal op de juiste plek zitten kan ik daar slecht tegen. Ook is dit gepriegel te belastend voor mijn schouders en nek. Dus ik houd het bij ontspannen aan een deken haken. Wat ik ook belangrijk vind is dat ik een klein project en groot project kan afwisselen. Dat houd mij beter gemotiveerd. Maar ik beperk het aantal projecten wel om overzicht te houden.

Voor welke collega haker heb je bewondering ofwelke ontwerper vind jij echt goed? Waarom? Heb je van hem ofhaar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

Ik ben erg fan van de ontwerpen van Carolien Boelen (Red. Wat leuk een ontwerpster uit het team van Gek op Haken!). Ik heb ondertussen al meerdere projecten van haar gemaakt. Onder andere de Schuine Bobbeldeken, Funky Zig Zag deken en Diamant Tas. De Zandloper deken staat nog op mijn lijstje om eens te maken.

Ook ben ik erg fan van de patronen van het team van Happy Handmade Living. (Red. Wist je dat je als lid van Gek op Haken korting krijgt als je een abonnement neemt op de Happy Handmade Living? Kijk hier voor de details!)

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen of waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zo ja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

De kleurrijke poncho’s voor mijn meiden heb ik nooit weg kunnen doen, die bewaar ik nog steeds. Maar ook een CAL (Crochet along) van Scheepjes met een pracht van deken als resultaat bewaar ik nog steeds. Deze deken ligt in de mand met alle dekens en is nog steeds in gebruik. De poncho’s bewaar ik in de vitrinekast op zolder. Zo kan ik ze zien liggen en liggen ze toch ook stofvrij opgeborgen.

Ik blijf het een heerlijke ontspanning vinden na een dag werken. Lekker op de bank aan de slag met naald en draad!

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? 

Mijn favoriete garen, oei, dat vind ik een lastige….. Ik gebruik eigenlijk van alles en nog wat. Je merkt wel degelijk verschillen tussen de garens. Een wat goedkoper garen haakt soms wat stroever of splijt makkelijker. De merken waar ik vaak mee haak zijn: Scheepjes, Phildar, Yarn and Colors, Borgo de Pazzi en Lang Yarns bijvoorbeeld.

Ik gebruik altijd mijn Clover Amour haaknaalden, die zijn voor mij echt onmisbaar. Verder heb ik altijd een goed schaartje binnen handbereik liggen, een meetlint en steekmarkeerders.

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Op dit moment werk ik aan verschillende kleine projecten. Ik ben bezig met een paar sokken op de breinaalden en een haakwerkje uit het boek Happy Outdoor Living. Dit kan makkelijk mee. Ik neem eigenlijk altijd wel een project mee als we op pad zijn of dit nu voor een dagje is of tijdens de vakantie. Meestal haak ik aan het einde van de dag. Ik blijf het een heerlijke ontspanning vinden na een dag werken. Lekker op de bank aan de slag met naald en draad!

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?

Ik ben zelf nogal visueel ingesteld en heb altijd veel geleerd van filmpjes. Kijk daarom zeker eens bij de tutorials van Gek op Haken. Daar zijn ondertussen al heel wat filmpjes te vinden van allerlei technieken. Dat is gelijk een tweede tip, blijf jezelf uitdagen om af en toe wat nieuws te proberen en te leren!

Zo, wat een leuk interview en ik ben weer heel wat meer te weten gekomen over Boukje. Dankjewel Boukje voor het leuke gesprek!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Hey lieve haakvriendinnen
    Ik zou graag de sjaal die Boukje omgeeft maken…wie weet waar ik dit patroon kan vinden….bedankt alvast…
    Lieve haakgroetjes Linda 🥰