Haaktechniek: Tapestry

�uYzNjcNTOpaRIuyVjA

Vandaag weer een andere techniek om onder de aandacht te brengen en wel de haaktechniek Tapestry haken.

Bij het Tapestry haken kun je net als bij de techniek Corner2Corner en Filet haken, mooie patronen en figuren in je haakwerk aanbrengen. Toch werkt de techniek net weer wat anders. Daarom vandaag een blog over hoe Tapestry werkt.

Bij Tapestry haken, haak je vasten waarbij je om de andere draden heen haakt. De naam van de techniek, die in het Engels ” tapijt” betekent, zegt het eigenlijk al een beetje: Doordat je om andere draden heen haakt, krijg je een dikker en steviger haakwerk.

9JfeYs2tQ5C8mep8gyEU7Q
Aapje in Mochila techniek

Hoe werkt de tapestry techniek?

Om te beginnen zet je een ketting van lossen op en haak je een eerste rij met vasten. Vanaf de tweede rij ga je de meeloopdraden (je andere kleuren) meehaken. Op het moment dat je in het patroon een andere kleur tegenkomt haak je de kleurwissel als volgt:

Steek je naald door de steek en haal de draad op, nu wissel je naar de kleur die je moet gaan haken en maak je de steek af met deze kleur. Je gaat nu verder met de nieuwe kleur en haakt over de andere kleur heen. Zo kun je iedere keer eenvoudig wisselen van kleur.

Dan is er nog een andere techniek die heel veel lijkt op de Tapestry techniek, maar toch net een klein beetje verschilt. Deze techniek heet Mochila haken: hierbij haak je ook over andere draden heen, maar dan in de achterste lussen van de vasten, je krijgt hierdoor ribbels aan de voorkant van je haakwerk. Hierdoor word je haakwerk wat minder stug en compact.

Je kan de Tapestry techniek in elk garen uitvoeren. Het meest bekend zijn de tassen in katoen. Bij Gek op Haken vind je een Tapestry patroon van een tas: de mochila vissen. Ook kun je leuke etuis (de naam etui van Gek op Haken is een voorbeeld hiervan) en hoezen maken, voor bijvoorbeeld je haaknaalden of je iPad of telefoon, deze zijn meestal ook gemaakt van katoen. Je kan met deze techniek ook dekens haken. Dat is dan weer makkelijker met een acryl of wollen garen.

Voor kledingstukken is Tapestry minder geschikt omdat je haakwerk met deze techniek dikker en stugger zal worden, maar het kan wel, zo zie je bij het Twisted Lente Vest. Het helpt om niet teveel kleuren in een toer te gebruiken, dan hoef je ook niet heel veel draden mee te haken en wordt je haakwerk dus minder dik en stug!

Om jullie de Tapestry techniek te laten zien heb ik Wandhanger Zeepaardje van de site uitgeprobeerd. Omdat het even geleden was dat ik Tapestry heb gehaakt, heb ik om de techniek op te frissen de tutorial video van Karin bekeken op ons YouTube kanaal (de video vind je hier). Daarna moet je goed het telpatroon volgen en opletten dat je hierbij heen en weer haakt en dus ook telt.

Tip: Ik vind het altijd fijn om dan per rij de te haken steken per kleur te tellen. Deze schrijf ik dan op in het patroon. Dit werkt heel erg praktisch en fijn.

Nu ik de smaak weer te pakken heb, heb ik helemaal zin om een leuke etui te gaan haken deze zomer of een leuk knuffeltje zoals de Wasbeer uit Blijhakertjes. Heb jij wel eens een project gehaakt met deze techniek? En, wat heb je dan gehaakt? Hopelijk hebben jullie net als ik zin om de haaknaald er weer bij te pakken en aan de slag te gaan met deze techniek.

Fijne dag!

Liefs Boukje

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *