Haakinspiratie: Servetten

DSC09357

Nog 10 dagen en dan is het Kerst. Waarschijnlijk zal het een “anders dan anders” Kerst zijn dit jaar, daarom zullen we het vooral voor ons zelf gezellig moeten maken en heb ik een leuk idee, wat haakinspiratie, voor de kersttafel dat ik met jullie wil delen! Lees snel verder hoe je leuke versierde servetten haakt!

Een tijdje terug kocht ik vanuit het kader van duurzaamheid een aantal katoenen servetten en bedacht ik dat het leuk was om deze te versieren met een gehaakt randje. Kant en klare katoenen servetten kun je o.a. vinden bij Casa, Dille en Kamille, Hema enz. (Google maar eens op katoenen servet, je vindt er stiekem best veel). Wanneer je ook handig bent met de naaimachine zou je ook zelf je servetten kunnen naaien.

Nadat ik mijn servetten had gevonden zocht ik bijpassende kleurtjes katoen in mijn voorraad. Ik ging aan de slag met haaknaald 3,5/3,0 mm. De stappen die je neemt om de randjes te haken zijn:

1) Haak een ketting van lossen dat even breed is als het randje wat je wilt versieren (ik koos voor een randje aan de bovenkant en een randje aan de onderkant van het servet, dus twee randjes per servet).

2) Vervolgens haak je op alle lossen een vaste.

3) In de laatste toer kun je helemaal losgaan met het randje wat je wilt maken. Ik vond hiervoor inspiratie op Pinterest.

Een voorbeeld van een simpel randje kan zijn: 1 vaste, 3 lossen, 1 steek overslaan en dan herhalen. Eindig met een vaste en werk de draadjes weg.

Na het haken van de randjes moet je ze nog op het servet vastzetten. Dit kan met de hand of als je in het bezit bent van een naaimachine, met de naaimachine. Ik koos voor het vastzetten met de naaimachine, een kwestie van goed spelden en naaien maar!

En dan tadaah, is het tijd om de tafel feestelijk te dekken. En te genieten van je eigen servetten! En dat hoeft natuurlijk niet alleen met Kerst ;-), je kunt deze servetten ook gebruiken om de tafel te versieren tijdens speciale diners of bijvoorbeeld met Pasen.

Als laatste nog een paar variatie tips om de randjes helemaal je eigen twist te geven:
-haak iedere toer in een andere kleur;
-haak een glitterdraadje mee voor een subtiel glittertje of haak de randjes helemaal met glitterdraad voor echter glamour;
-omhaak het hele servet;
-natuurlijk kun je overal randjes voor haken, zoals voor een legplank in je kast of aan theedoeken.

Ik wens je veel plezier als je aan de slag gaat met deze haakinspiratie! Haak jij ook deze servetten?

Liefs Boukje

P.s. Op de site vind je ook leuke patronen om amigurumi kerstballen of kerstboompjes te haken. Versier deze met dezelfde kleuren als je servetten, dan kun je ze hartstikke leuk gebruiken om je kersttafel nog meer aan te kleden!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *