Haakinspiratie opdoen, hoe doe je dat?

mG5bIFSTceXIIGqcJoWlA

Kennen jullie het fenomeen dat je even geen idee hebt wat je zult gaan maken? Je hebt nergens zin in en weet niet aan welk project je zult gaan beginnen. Kortom je voelt je even inspiratieloos. Daarom vandaag een blog over haakinspiratie opdoen en hoe je die haakflow weer in beweging kunt zetten. Hoe doe je dat dan?

Haakinspiratie opdoen: opruimen!

Om te beginnen zal ik jullie uit de droom helpen dat ik hier nooit last van heb. Want ook ik heb momenten dat ik niet weet wat ik zal gaan maken en dat ik bij alles denk, mwah. Om te beginnen, leg ik eventueel lopende projecten aan de kant. En, ruim ik mijn mandjes naast de bank goed op. Projecten die in de wacht liggen ruim ik tijdelijk ergens anders op, zodat er overzicht komt. Ook sorteer ik en organiseer ik mijn garens. Het helpt om je bolletjes door je handen te laten gaan en jezelf de volgende vragen te stellen: wil ik met deze bollen aan de slag gaan? Had ik hier al een project voor bedacht? Wil ik dit nog steeds maken? Heb ik hier een ander idee voor? Of, neem ik afscheid van het garen door het aan iemand anders cadeau te doen of te doneren aan bijvoorbeeld een project voor ouderen?

Door dit te doen herinner je je weer projecten die je misschien al wel had liggen, maar waar je eerder nog geen tijd voor had. Ook neem je misschien afscheid van bepaalde plannen. En, geef je de bijbehorende bollen een nieuwe bestemming.

Haakinspiratie opdoen: patronen bekijken

Als ik bollen nog wil gebruiken en nog niet precies weet wat ik er mee wil, ga ik aan de slag met de volgende stap om de inspiratie weer te laten borrelen. Ik pak mijn stapel boeken en tijdschriften erbij of kijk hier op de site van Gek op Haken rond om ideeën op te doen. Het zien van andere projecten kan er voor zorgen dat je zelf weer nieuwe ideeën krijgt om aan de slag te gaan met een nieuw project.

Dit zijn de nummer 1 en 2 stappen die ik meestal gebruik om weer met vernieuwde inspiratie aan de slag te gaan. Maar dit betekent niet dat dit de enige stappen zijn die ik neem.

Boekenfoto

Haakinspiratie opdoen in je omgeving

Ik kijk ook veel buiten in de natuur om mij heen en maak hiervan foto’s die mij inspireren tot bijvoorbeeld een bepaald kleurgebruik. Ook in winkels doe ik vaak inspiratie op, dat kan uiteraard in de wolwinkels, maar ook in kledingzaken, interieurwinkels en restaurants kun je goed inspiratie opdoen. Zo kan een handig mandje je inspireren om thuis op zoek te gaan naar een passend patroon en garen om zo je eigen droommandje te maken. Of, kan een kleurig dessin van een jurk juist inspireren om een veelkleurige deken te haken.

To do-lijst raadplegen

Wat mij ook helpt is mijn: “te maken-lijst”. Op het moment dat ik op heel veel plekken inspiratie opdoe zet ik mijn ideeën op deze lijst. Die lijst maak ik juist als ik overloop van alle inspiratie. Dat betekent niet dat ik altijd alles van dat lijstje maak. Ook daarin maak ik keuzes. Op mijn lijstje staan maximaal 10 projectsuggesties. Heb je een keer geen idee, kijk dan op je lijstje en kies daar dan een project van uit.

fullsizeoutput 42a7

Met deze tips heb ik mijn inspiratie meestal dan weer zo gevonden! Dus: opruimen, andere projecten bekijken, in je omgeving rondkijken en je “te maken-lijst” raadplegen zijn de stappen die ik neem om mijn inspiratie weer te laten borrelen. Wat doe jij om jezelf weer te inspireren? Heb je nog andere tips? Laten we elkaar helpen om geïnspireerd te raken en deel jouw tips hieronder!

Liefs Boukje

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Heel herkenbaar je blog. Ik laat dan ook mijn lopende projecten even voor wat ze zijn.
  Als ik inspiratieloos ben en werkelijk niks leuk vind dan zijn dit mijn stappen :
  Ik ga in mijn “haakhok” 😉 zitten. Te midden van al mijn garen wat in manden en bakken ligt. Mijn boeken op de plank en de tijdschriften in mandjes. Ik blader door boeken en tijdschriften. En bedenk dan: “dat garen heb ik ook nog ergens liggen!”.
  Met als gevolg dat ik door heel veel manden met garen ga neuzen. Waarna ik heel leuk ander garen tegenkom en daar dan weer een patroontje bij zoek. 😅😃.
  Dat geheel heeft mij dan zo enthousiast gemaakt dat ik de inspiratie weer terug heb😊.

 2. Wat een geweldige tips. Heb genoeg geprinte patronen en garens , maar vaak is het bij mij mijn ongeduld. Duurt te lang voor dat bv een vest klaar is of net niet de juiste maat. Zo kan ik wel doorgaan met zeuren. Doe ik dus niet straks gooien ze me uit de groep 😢😢

  1. Mag ik vragen wat jij dan doet om je inspiratie weer te vinden?
   Klinkt wel herkenbaar, soms vind ik een deken ook te lang duren… mij helpt het om dan een kort project tussendoor te doen. Dan lukt het daarna vaak beter om iets anders af te maken.