Reliëfstokjes haken in 3 gemakkelijke stappen

12f0fbff 0a88 4751 9ee9 671ea00e8512

Reliëfstokjes haken is niet moeilijk. Wanneer je de basis van het haken kent (losse, vaste, stokje) is het leuk om zo nu en dan een variant op een van de steken te leren of toe te passen. Je brengt daarmee meer afwisseling in je haakwerk aan – ook kun je zo meer haakpatronen maken die de varianten gebruiken. Een reliëfstokje is er zo één variant. Maar hoe moet je nou reliëfstokjes haken? Ik leg het je hieronder stap voor stap uit.

Vandaag staat dus het reliëfstokjes haken in de schijnwerper. Maar hoewel het er indrukwekkend uit kan zien, is het eigenlijk redelijk eenvoudig om een reliëfstokje te haken. Deze haaksteek is dan ook uitstekend geschikt voor beginnende hakers.

Uitleg reliëfstokjes haken

Stap 1

Wanneer je een gewoon stokje haakt sla je de draad om de naald en steek je de naald door het “v-tje” van de steek waarop je een volgend stokje wil haken (foto 1-2). Bij een reliëfstokje steek je de naald juist om het stokje heen (foto 3).

Stap 2

Daarna sla je de draad nogmaals om de haaknaald zoals je bij een gewoon stokje ook doet (foto 4).

Je haalt deze door; er staan nu drie lussen op je naald (foto 5-6).

Stap 3

Hierna sla je de draad om en haal je deze door twee lussen. Er staan dan nog twee lussen op de naald. Zie foto 7.

Je slaat nogmaals om en hebt nu weer 1 lus op de naald (foto 8-9).

Het reliëfstokje wat je op de foto’s ziet is een voorlangs gehaakt reliëfstokje. Je kunt ze namelijk ook achterlangs haken. Je steekt je naald dan via de achterkant van je werk om je stokje heen. Dus van achter naar voor en weer naar achter. Het omhalen en verder afhaken van je stokje gaat verder hetzelfde als bij een voorlangs gehaakt stokje. Haak je de stokjes om en om voor en achter dan krijg je een ribbel, die lijkt op de boordsteek, ideaal voor b.v. randen van vesten, truien of wanten.

Ook kan je dubbele reliëfstokjes haken of de stokjes schuin haken. Je kan er vele leuke effecten mee creëren. 

Reliëfstokjes haken: andere projecten

Reliëfstokjes haken gebruik je regelamatig in een haakproject, het is een haaksteek die je nogal eens terug vindt in een haakpatroon. Je gebruikt de reliëfstokjes bijvoorbeeld ook in het Stoere Structuurvest van Laura dat je op onze website terug kunt vinden. Hieronder laat ik nog een aantal andere projecten met reliëfstokjes zien die ik zelf recent en in het verleden heb gemaakt:

Reliëfstokjes haken - de Ribbeldeken
Dit is de Ribbeldeken van Haak by Daphne met de techniek van het dubbele reliëfstokjes haken
Schuine en rechte reliefstokjes
Ook in dit blok uit de Scheepjes CAL van 2016 zie je dat er reliëfstokjes zijn gebruikt.
Reliëfstokjes haken - de Kraanvogelsokken
De kraanvogelsokken uit Sokken Haken a la Sascha zijn ook opgebouwd uit reliëfstokjes

Nu kunnen jullie ook allemaal een reliëfstokje haken! Zouden jullie het leuk vinden als we nog meer steken bespreken in onze blogs en tutorials? Zo ja, laat dan hieronder weten welke steek en wie weet komt ie binnenkort voorbij!

En heb je nog een vraag over het reliefstokjes haken uit dit blog? Stel je vraag dan in de opmerkingen hieronder, we vinden het leuk om je reacties te lezen en we helpen je graag! Voor leden is er natuurlijk het Online Haakcafé waar je terecht kunt met al je vragen over haaktechniek. Nog geen lid? Lees hier alles over ons lidmaatschap.

Wist je dat we ook hele handige video tutorials haaktechniek over het haken van reliëfstokjes hebben? Bekijk ze hier:

Reliëfstokje voor en achter – Tutorial haaktechniek
Dubbel reliëfstokje voor en achter – Tutorial haaktechniek
Dubbel reliëfstokje samen haken – Tutorial haaktechniek

Of bekijk de video hier:

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Als je een toer met vasten én reliefstokjes hebt gemaakt, moet de teruggaande toer met alleen maar vasten. Ook daar waar waar je een reliefstokje hebt gemaakt .
  Moet ik dan weer aan de bovenzijd3 daarvan insteken (bovenop) of in de lager gelegen steek ( achterkant)?

  1. Hallo Christine, Wat leuk dat je bezig bent met het reliefstokje! Je vragen over een patroon van Gek op Haken kun je het beste stellen in de Facebook groep van Gek op Haken. Deze vind je hier: https://www.facebook.com/groups/gekophakenfans
   Of als je lid bent dan kan je de vraag stellen in het Online haakcafé. Deze vind je hier: https://gekophaken.nl/haakcafe/
   Op beide plekken zijn hakers die al eerder het patroon hebben gehaakt en jou daarmee kunnen helpen. Bovendien zijn daar ook leden van het team Gek op Haken en wellicht de ontwerper van het patroon die jou daar een antwoord kunnen geven.
   Nog heel veel haakplezier!

 2. Hi Boukje,
  Goede uitleg 👍over het reliëf stokje. Ik heb het al regelmatig gebruikt. Bij een sjaal en ook de sokken van La Sacha. Ook bij amugurumi gebruik ik het b.v. bij een boordje van mutsje e.d.
  Groetjes Coby