Reliëfstokjes haken

12f0fbff 0a88 4751 9ee9 671ea00e8512

Wanneer je de basis van het haken kent (losse, vaste, stokje) is het leuk om zo nu en dan een variant op 1 van de steken te leren of toe te passen. Een reliëfstokje is er zo één. Maar hoe moet je nou reliëfstokjes haken? Ik leg het je hieronder stap voor stap uit.

Vandaag staat dus het reliëfstokje in de schijnwerper. Want hoewel het er indrukwekkend uit kan zien, is het eigenlijk redelijk eenvoudig om een reliëfstokje te haken.

Wanneer je een gewoon stokje haakt sla je de draad om de naald en steek je de naald door het “v-tje” van de steek waarop je een volgend stokje wil haken (foto 1-2).

Uitleg reliëfstokjes haken

Bij een reliëfstokje steek je de naald juist om het stokje heen (foto 3).

Daarna sla je de draad nogmaals om de haaknaald zoals je bij een gewoon stokje ook doet (foto 4).

Je haalt deze door; er staan drie lussen op je naald (foto 5-6).

Hierna sla je de draad om en haal je deze door twee lussen. Er staan dan nog twee lussen op de naald. Zie foto 7.

Je slaat nogmaals om en hebt nu weer 1 lus op de naald (foto 8-9).

Het reliëfstokje wat je op de foto’s ziet is een voorlangs gehaakt reliëfstokje. Je kunt ze namelijk ook achterlangs haken. Je steekt je naald dan via de achterkant van je werk om je stokje heen. Dus van achter naar voor en weer naar achter. Het omhalen en verder afhaken van je stokje gaat verder hetzelfde als bij een voorlangs gehaakt stokje. Haak je de stokjes om en om voor en achter dan krijg je een ribbel, die lijkt op de boordsteek, ideaal voor b.v. randen van vesten, truien of wanten.

Ook kan je dubbele reliëfstokjes haken of de stokjes schuin haken. Je kan er vele leuke effecten mee creëren. 

Andere projecten met reliëfstokjes

Je gebruikt de reliëfstokjes bijvoorbeeld ook in het Stoere Structuurvest van Laura. Hieronder laat ik nog een aantal andere projecten met reliëfstokjes zien die ik zelf recent en in het verleden heb gemaakt:

Deken bestaande uit reliefstokjes
Ribbeldeken van Haak by Daphne met dubbele reliëfstokjes
Schuine en rechte reliefstokjes
Blok uit de Scheepjes cal 2016 waarin reliëfstokjes zijn gebruikt.
Gehaakte sokken met boordsteek
De kraanvogelsokken uit Sokken Haken a la Sascha zijn ook opgebouwd uit reliëfstokjes

Nu kunnen jullie ook allemaal een reliëfstokje haken! Zouden jullie het leuk vinden als we nog meer steken bespreken in onze blogs en tutorials? Zo ja, laat dan hieronder weten welke steek en wie weet komt ie binnenkort voorbij!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 35.000 haakfans gingen je voor!

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Achter de schermen

Ik ken Karin al een hele tijd, en ik ben ook al even bij Gek op Haken betrokken. Maar hoe goed kennen jullie Karin? En kennen jullie Timo al? En wie doet wat en hoe gaat dat dan? Ik ging voor je op zoek en dat kijkje achter de schermen krijg je in dit blog.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Hi Boukje,
    Goede uitleg 👍over het reliëf stokje. Ik heb het al regelmatig gebruikt. Bij een sjaal en ook de sokken van La Sacha. Ook bij amugurumi gebruik ik het b.v. bij een boordje van mutsje e.d.
    Groetjes Coby