Reliëfstokjes haken

Wanneer je de basis van het haken kent (losse, vaste, stokje) is het leuk om zo nu en dan een variant op 1 van de steken te leren of toe te passen. Een reliëfstokje is er zo één. Maar hoe moet je nou reliëfstokjes haken? Ik leg het je hieronder stap voor stap uit.

Vandaag staat dus het reliëfstokje in de schijnwerper. Want hoewel het er indrukwekkend uit kan zien, is het eigenlijk redelijk eenvoudig om een reliëfstokje te haken.

Wanneer je een gewoon stokje haakt sla je de draad om de naald en steek je de naald door het “v-tje” van de steek waarop je een volgend stokje wil haken (foto 1-2).

Bij een reliëfstokje steek je de naald juist om het stokje heen (foto 3).

Daarna sla je de draad nogmaals om de haaknaald zoals je bij een gewoon stokje ook doet (foto 4).

Je haalt deze door; er staan drie lussen op je naald (foto 5-6).

Hierna sla je de draad om en haal je deze door twee lussen. Er staan dan nog twee lussen op de naald. Zie foto 7.

Je slaat nogmaals om en hebt nu weer 1 lus op de naald (foto 8-9).

Het reliëfstokje wat je op de foto’s ziet is een voorlangs gehaakt reliëfstokje. Je kunt ze namelijk ook achterlangs haken. Je steekt je naald dan via de achterkant van je werk om je stokje heen. Dus van achter naar voor en weer naar achter. Het omhalen en verder afhaken van je stokje gaat verder hetzelfde als bij een voorlangs gehaakt stokje. Haak je de stokjes om en om voor en achter dan krijg je een ribbel, die lijkt op de boordsteek, ideaal voor b.v. randen van vesten, truien of wanten.

Ook kan je dubbele reliëfstokjes haken of de stokjes schuin haken. Je kan er vele leuke effecten mee creëren. 

Hieronder laat ik nog een aantal projecten met reliëfstokjes zien die ik zelf recent en in het verleden heb gemaakt:

Ribbeldeken van Haak by Daphne met dubbele reliëfstokjes
Blok uit de Scheepjes cal 2016 waarin reliëfstokjes zijn gebruikt.
De kraanvogelsokken uit Sokken Haken a la Sascha zijn ook opgebouwd uit reliëfstokjes

Nu kunnen jullie ook allemaal een reliëfstokje haken! Zouden jullie het leuk vinden als we nog meer steken bespreken in onze blogs? Zo ja, laat dan hieronder weten welke steek en wie weet komt ie binnenkort voorbij!

Deel dit blog

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Ik ben Boukje

Blogger voor Gek Op Haken. En dus ook gek van haken. Het liefst haak ik sjaals, vesten, dekens en items voor in het interieur. Amigurumi zul je niet zo snel van mijn hand zien. Maar af en toe wil ik dat wel eens proberen. Naast haken houd ik ook van breien, naaien, lezen, koken, fotograferen, stylen in huis, yoga en wandelen met onze hond. Ook ben ik dol op mijn vriend en onze drie kinderen. Zonder hen geen projecten, want er is bijna altijd wel iemand die een nieuwe sjaal, muts of deken nodig heeft. Gelukkig maar, want dan kan ik weer aan de slag! Vind je het leuk om te zien en lezen wat ik maak? Kijk dan eens op mijn Instagram-pagina of op mijn eigen website.

Meer blogs? Wat dacht je hier van:

Plaats een reactie

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Log in op je account: