Haakpatronen ontwerpen
Haakpatronen zelf ontwerpen? Hoe begin je er aan? Waar hou je best rekening mee?
Zelf heb ik nog nooit het idee gehad om zelf een haakpatroon te gaan ontwerpen. Ik ben vooral testhaker. Dat kan je hier lezen op één van mijn vorige blogs. Door patronen te testen, heb ik wel ervaring met het opstellen van een haakpatroon en wat daar bij komt kijken. Dat wil ik graag met jullie delen.
Waar moet je op letten?
Begin met een idee. Werk dit eerst uit in een tekening op papier of de computer. Denk goed na over het materiaalgebruik en de verkrijgbaarheid van het materiaal. Begin daarna te haken en schrijf elke steek die je haakt op. Soms moet je stukken uithalen en dus ook delen van het opgeschreven patroon wegstrepen. Dit moet je herhalen totdat je tevreden bent met je ontwerp.
Zorg eerst en vooral voor een duidelijke lay-out om je ontwerp te gaan uitbrengen: je eigen logo, duidelijke tekst en uitleg. Vergeet de uitleg van de haaksteken niet en het materiaal wat je nodig hebt. Met het materiaal bedoel ik het garen (kleur, hoeveelheid, soort en samenstelling), maar ook de haaknaald, schaar, veiligheidsoogjes, vulling enzovoort.
Zorg altijd dat je een patroon goed naloopt op de telling van de toeren en de stekenaantallen. Als die niet kloppen, gaat iemand die je patroon haakt al snel de mist in.
Maak kopjes in je patroon, zodat hakers goed kunnen zien met welk onderdeel ze bezig zijn.
Ook stap-voor-stap foto’s, tekeningen en eventueel een haakdiagram verduidelijken een patroon. Het voorkomt dat je later daar vragen over krijgt.
Noteer in een patroon ook alle details die je aanbrengt op je haakwerk, zoals borduursels. Noteer dan precies op welke plek je iets geborduurd hebt en met welke steek en hoeveel omslagen. Hakers willen jouw ontwerp vaak zo precies mogelijk namaken, dus dan zijn die instructies heel handig. Schrijf ook op waar en op welke wijze je verschillende onderdelen aan elkaar vastmaakt.
Moet een ontwerp getest worden?
Ik zou zeggen: “Ja!” Want als gevorderde haakster vind ik toch in gepubliceerde ontwerpen vaak nog fouten terug. Om een ontwerp zo foutloos mogelijk te krijgen, laat je het best altijd door een aantal andere hakers testen voordat je publiceert.
Stel oftewel een vast test-haak-team samen of doe een oproep op social media om verschillende haaktesters te vinden. Ik hoorde nogal eens dat bij het samenstellen vele testers afhaken nadat ze het haakpatroon ontvangen hebben, helaas… Je kunt daarom ook bij andere ontwerpers eens navragen welke testers fijn werken.
Maak vooraf duidelijke afspraken met de testers. Dit om misverstanden uit te sluiten. Zoals bijvoorbeeld: Wat is de deadline van het te haken ontwerp? Welk materiaal mag er gebruikt worden, zoals garen, haaknaald? Mogen er tijdens het haken foto’s gepubliceerd worden, of is het ‘top secret’? Geef eventueel een feedback formulier mee, zodat daar alles gecentreerd kan worden door de tester.
Als tester vind ik het contact met de ontwerper tijdens het testhaken heel belangrijk. Dat betekent dat je je online beschikbaar maakt om hulp te bieden bij een vraag of om het haakpatroon duidelijker te maken. Dit kan via mail of via een privébericht op andere kanalen. Want weet als er getest wordt, dat sommige zaken onduidelijk kunnen zijn. En dan is een accurate verduidelijking wel heel handig. Zo kan je als tester vlugger verder met het testen. En de vragen van de tester helpen de ontwerper ook inzien waar de moeilijkheden in een patroon verstopt zitten.
Weet ook dat je niet elke dag ‘online’ hoeft te zijn, maar toch wel frequent moet gaan checken of alles goed loopt bij de testers.
Iedereen klaar met testen? Dan komt er voor de ontwerper heel wat werk om alles in het ontwerp neer te schrijven en de zaken die de testers door gaven te gaan bundelen.
En last but not least: Bedank je testers. Weet dat er tijdens het testen ook heel wat uren, gepieker en ‘ik wil dit niet meer verder haken-momenten’ zitten. Bedanken kan je doen door het haakpatroon aan te bieden dat helemaal af is en/of door je testers in een kleine bedanking te vermelden bij het publiceren van het patroon.
Nog meer tips…
Onze ontwerpers vertellen in de interviews die met hen zijn afgenomen ook heel wat over hoe het ontwerpproces in zijn werk gaat. Wil je de interviews van onze vaste ontwerpers van Gek op Haken nog eens nalezen, dat kan op volgende link: De ontwerpers van Gek op Haken.
We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes
Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!
"*" geeft vereiste velden aan
Leuk blog Sophie😊
Dank je wel Marjan <3