Een Kruikenhoes haken

S�0JM3�MRW6nov�2opncQ

De koude januari en februari dagen staan voor de deur en na de feestelijke dagen is het weer even zoeken naar dat winterse “cosy” gevoel. Met deze hoes voor je kruikenzak heb je dat warme, knusse gevoel zo weer terug. En het is een heel simpel model om te maken! Dus aan de slag!

zb8SPtiVS7qZmxUe1TtLA

Je hebt nodig:
– een kruikenzak;
– garen geschikt voor naald 4 mm (zoals Stylecraft of Color Crafter) (ik heb hiervoor restjes gebruikt uit mijn bakken, lekker low budget dus ;-);
– haaknaald 4mm;
– 3 knopen;
– naaigaren;
– en een paar uurtjes tijd.

Hoe maak je de hoes.

Om te beginnen haak je 6 granny squares. Je kunt voor het patroon van de granny squares heel goed het patroon van de Vrolijke Knijperzak downloaden, want die granny squares worden hetzelfde gehaakt als degenen die ik voor de kruikenzak heb gebruikt. Iedere Granny bestaat uit 4 toeren, iedere toer heeft zijn eigen kleur of je haakt ze juist allemaal in dezelfde kleur. Tijdens de vierde toer haak je ze “as you go” aan elkaar. Op het YouTube-kanaal van Gek op Haken vind je een handig filmpje met uitleg over hoe je dit doet. Maak een tweede rechthoekig lapje van 6 granny squares voor de achterzijde.

Hierna hecht je aan de lange zijde van je lapje aan. Haak 3 lossen deze tellen als eerste stokje. Haak hierna op iedere steek een stokje. In de hoeken haak je 3 stokjes in dezelfde steek. Haak op deze manier 3 toeren en hecht hierna af. Doe hetzelfde voor het tweede lapje. Werk nu alle draadjes weg. Check tussendoor of het lapje op de voorzijde of achterzijde van je kruik past. Pas eventueel het aantal toeren aan. Let op, je maakt liever het lapje iets kleiner. Dit is mooier voor je eindresultaat.

Leg de twee lapjes op elkaar en haak ze met vasten aan elkaar vast. Doe dit van de hoek linksonder (1) tot het vulpunt(2) van de kruikenzak iets na de hoek en vanaf de rechterkant van het vulpunt (3) tot aan de hoek rechtsonder (4). Kijk hiervoor naar de detailfoto. Tip plaats eerst steekmarkeerders en pas even met de kruik erin. Haak hierna met vasten aan elkaar vast.

Tenslotte hecht je opnieuw je draad aan de bovenkant aan bij de vultuit. Haak 3 lossen en haak weer stokjes op iedere steek. Je haakt nu rond de overgebleven opening. Haak 6 ronden met stokjes. Hecht af en werk de draden weg.

Zoek 2 of 3 leuke knopen. Zet deze aan de onderkant aan de binnenkant vast. Je haalt de knopen door het haakwerk heen en zo zit het netjes vast en dicht. Werk de laatste draadjes weg.

Tip: je kunt ook een Granny stripe gebruiken voor 1 van de kanten.

Tip: Pas regelmatig tussendoor of het past voor jou kruikenzak.

Wist je dat er ook een ander leuk kruikenzak-patroon te vinden is hier op Gek op Haken? Benieuwd? Kijk dan snel naar de Patchwork Kruikhoes!

Dan is het nu tijd om je kruik te vullen en er lekker mee op de bank te gaan zitten! Boekje erbij en genieten maar van het “cosy” winterse weer.

Warme groet van,

Boukje 🤗

PS Ik heb deze hoes voor de kruikenzak lekker zitten haken tijdens de Gek op Haken teamdag. Wil je daar meer over lezen, klik dan hier. Waar en wanneer haak jij graag?

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Hallo Baukje,
    Ik vind de kruikenzak met de golfjes zo leuk maar van die kruikenzak staat er geen beschrijving bij. Heb je dat misschien?

    1. De golfjes zijn Granny stripes, 2 toeren in dezelfde kleur. Ik heb hier helaas geen beschrijving van. Deze heb ik op gevoel gemaakt, met clusters van 3 stokjes. En in de volgende toer, clusters van 3 stokjes er tussenin. Hopelijk helpt dit je wat op weg. Succes.