Haaktechniek: Filet Haken

JCMD8S�xSZm1CdM�p3fO2Q

Binnen het haken zijn er verschillende technieken en steken die ieder zorgen voor een ander eindresultaat. Vandaag wil ik jullie wat vertellen over de haaktechniek die we ook wel filet haken noemen.

aafqHbRnS�6xt7PnY4OOBA

Jullie kennen misschien wel de welbekende gehaakte gordijntjes in een witte of ecru kleur waarin allerlei patronen te zien zijn. Die gordijntjes kom je nu nog wel eens tegen, maar in de jaren 70-80 hingen ze bij bijna iedereen voor de ramen. Dat zijn filet gehaakte gordijntjes. Tegenwoordig zie je deze techniek ook terug in sjaals, dekens en allerlei andere projecten.

Hoe werkt filet haken?

Wat doe je nu als je aan de slag gaat met filet haken? Bij filet haken maak je afbeeldingen in je haakwerk. Bij filet haken gebruik je eigenlijk alleen maar stokjes en lossen. Nadat je je steken hebt opgezet en je eerste rij met stokjes hebt gehaakt ga je in de volgende rijen een patroontje haken door vakjes te maken. Dit doe je door stokjes dicht tegen elkaar aan te haken of juist door het tussenvoegen van lossen en dan stokjes verder uit elkaar te haken. Het plaatje ontstaat door de dicht bij elkaar gehaakte stokjes. De achtergrond ontstaat door stokjes over te slaan en daar juist lossen te haken. Je krijgt hierdoor open en dichte blokjes. Door te variëren per rij met de open en dichte delen ontstaan zo de figuren in je patroon. Je kunt voor de patronen zelfs kruissteek patronen voor borduurwerkjes gebruiken.

Zo kun je zandlopers, hartjes, huisjes en allerlei andere figuren maken. Kijk maar eens naar de projecten die ik in de loop van de jaren heb gemaakt.

Hoe te beginnen?

Heb je nu nog nooit filet gehaakt dan is een proeflapje echt ideaal om dit eens uit te proberen en te experimenteren. Van dit proeflapje kun je dan zelfs nog een leuk klein project maken. Als je het dubbel vouwt en dicht maakt en vervolgens de onderzijde ook dicht maakt, krijg je een leuk zakje voor bijvoorbeeld een stukje zeep of wat losse spulletjes. Met een randje eraan en een koordje erin kun je het zakje ook nog sluiten. Zo kun je dus en de techniek uitproberen en er ook nog iets leuks van maken. Om weer in de techniek te komen heb ik ook een lapje gehaakt en hier een tof zeepzakje van gemaakt.

Hebben jullie ook wel eens met deze techniek gehaakt? En, wat voor een project heb je toen gehaakt? Laat het ons weten!

Groetjes Boukje

Tip 1: Filet haken zie je meestal met katoen, maar kan zeker ook met een zacht wolletje.

Tip 2: Wisten jullie dat er hier op de site van Gek op Haken ook hele toffe patronen te vinden zijn met deze techniek? Namelijk de Zandloper deken, de Feestelijke Sterren tafelloper en ook in de Winter CAL MOJO deken komt deze techniek terug.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik had het nog nooit gedaan,nu ben ik bezig met droomdeken van wolplein , veel filet haken ,heel leuk om te doen

 2. Ohhhhh…..hou op! Ik werkte in een paviljoen in de kinder revalidatie…….. alle ramen vol gehaakt ……

  1. hoi mag ik vragen hoe je gordijn bevestigd hebt ik wil ook een gordijn maken voor een deur maar zit nog even met de bevestiging hoe ik dat het beste kan doen

   1. Mijn moeder had van die dopjes op de kozijnen, die kon je draaien waardoor je er een aluminium buis in kon schuiven/klemmen. Door gaatjes aan de bovenkant van het haakwerk werd het gordijn er om en om omheen gedaan waardoor je plooien kreeg.

 3. Ik heb zo vroeger wel gehaakt,geen gordijntjes, maar wel veel kleedjes en een wat grotere die je voor het raam kon spannen met een pauw erin verwerkt .heel erg leuk om te doen.

 4. Ik vind het heel mooi allemaal. Maar ik vind het heel moeilijk. Ik ben een aantal maanden geleden begonnen via tutorials mijzelf haken te leren. Maar ik weet niet zo goed waar ik bij jullie terecht kan. Ik ben wel lid. Of moet je verder gevorderd zijn om met dekens en zo mee te doen?

  1. Hoi Nancy, ik heb je een uitgebreide e-mail gestuurd met uitleg. Mocht je dan nog vragen hebben, dan mag je altijd contact met mij opnemen! Liefs, Claudia

 5. Ook ik heb eind jaren 80 de bewuste gordijnen gehaakt. 60 cm hoog en diverse meters breed. In totaal ongeveer 7 meter.
  Mijn nichtje had pas een huis gekregen en vroeg of ik ze “even” voor haar kon haken.
  Wij gingen met de trein naar Portugal dus tijd genoeg. Heen en terug zitten haken en bij thuiskomst waren ze klaar. Dat doe ik niet meer. Wel haak ik nu af en toe voor het poppenhuis. Kussentjes en pas een sprei met een levensboom als patroon. Het doop kussen is ook klaar en nu alleen de doopjurk nog en dan hou ik het weer voor gezien.

 6. Ik heb nog steeds gehaakte gordijntjes hangen hoor. Inderdaad in de jaren 70 begonnen, en steeds weer nieuwe gemaakt. Ik zou niet anders willen.

 7. Ik wilde leren haken 11 jaar geleden omdat mijn schoonmoeder dat kon . Dus net als vroeger thuis , 11 jaar oud en met breinaalden naast mijn moeder, op de grond en dit keer, 37 jaar oud, met een haaknaald naast mijn schoonmoeder leren haken.
  Oh wat heerlijk was dat. Na 2 jaar wilde ik een nieuwe uitdaging hebben, een mooie sprei haken !!
  Dus Ma oude boeken uit de kast gehaald en ik bladeren. Omg een boekje uit de jaren 70 met een sprei met engelen, wijnranken en een rand met druiventrossen, ik was verliefd en die ga ik maken zei ik haar.
  Zag haar gezicht vertrekken van blij naar niet meer zo blij dat ik die koos.
  Nu bleek het dat ik precies die ene gekozen had die haar moeder voor haar zou maken maar nooit had gedaan.
  Dus ik in het geheim die sprei gaan maken voor haar, aan haar vertelde ik dat die voor mij was en het passen op haar bed was even laten zien hoe ver ik al was.
  Januari begonnen en doel was met kerst klaar met haaknld 1,5 mm. Iedereen die kan haken verkkaarde me voor gek want je moet ook slapen he?
  Maar doel behaald en nog tijd over ook.
  Schoonmoeder was dus helemaal blij en verrrast met de kerst dat ze die van me kreeg en verklaarde me voor gek dat ik even zou wachten met voor mezelf die nog een keer te maken.
  Na nog geen jaar kreeg ik hem terug want hij was te zwaar om elke keer van het bed en op het bed te leggen voor hun dus hij ligt nu bij mij thuis.
  Ik heb alleen hem niet op bed liggen maar veilig opgeborgen want ik hou niet van dichte deuren, heb een hond die niet op bed mag maar het wel doet en ben dus als de dood dat ze hem verpest met haar nagels of met lekker een plekje graven.
  Voor mij is die sprei echt een levend bewijs dat als je perse iets wilt je het kan bereiken als je maar doorzet en niet opgeeft.
  Nog steeds haak ik van alles en hoe fijner de draad hoe beter het is. Lievelings maat is nld 2 of 2,5.

 8. Ik heb in de jaren 70-80 gordijntjes gehaakt voor de kinderkamer en de huiskamer. Vorig jaar een babydeken gehaakt met hartjes. Ook kleedjes voor op tafel. Heerlijke bezigheid.

 9. Ik heb in de jaren80 vele gordijnen maar ook kinderkleding gehaakt tijdens mijn nachtdiensten in de zorg…..nu geen tijd meer voor in de nachtdienst.

 10. Eind jaren 80 heb ik een gordijn gehaakt met bloemen. 60 cm diep en 2.50 m lang
  Heel werkje toen, was mijn 1ste project.
  Allang geleden verhuisd en geen idee waar hij gebleven is.

 11. Hoi Boukje..Ik heb met die techniek al veel haakt. Vroeger heel wat gordijntjes gehaakt. Heel veel vrienden en familie voorzien van gehaakte gordijntjes. Ook voor de ramen van mijn man zijn schoollokaal. Als hij van klas wisselde om de paar jaar gingen ze mee naar zijn nieuwe lokaal. Ik heb voor de slaapkamerramen in ons appartement ook 7 jaar geleden gehaakte gordijntjes gehaakt.
  Ik heb ook de MOJO deken en feestelijke kerstloper gehaakt. Het blijft voor mij de fijnste techniek. Haakt lekker door als je het patroon helemaal kent.
  We hebben een leuke hobby,
  💕Coby

  1. Die gordijntjes herken ik ook wel van vroeger. Mijn moeder had ze in ieder geval voor het keukenraam hangen.
   Superleuk om te lezen hoeveel jij al hebt gemaakt met deze techniek!