De granietsteek

5PJDb8mIT7igoZftaZcgaA

Je kent dat vast wel zo’n periode waarin je het hartstikke druk hebt en je geen ingewikkeld project op je haaknaald wilt hebben staan. De granietsteek is zo’n steek waarmee je dan heerlijk gedachteloos kan haken.

Omdat ik zelf net zo’n drukke periode achter de rug heb, was ik op zoek naar een eenvoudig project. Ik wilde ook een combinatie maken met een grote klos garen die al een tijd lag. En, na het letterlijk opmeten van deze bol (helaas zat er geen aanduiding bij hoeveel meter het was) wist ik dat ik een flink aantal meters had. Genoeg voor een kleine deken. 

In het verleden heb ik al eerder patronen gemaakt met de granietsteek die ook wel de Moss Stitch wordt genoemd. Maar dat waren projecten als een driehoeksjaal. Ik wilde dus wel weten hoe je een rechte rand kon krijgen bij je haakwerk wanneer je deze steek zou gebruiken.

Om de deken op te zetten voor de granietsteek moet je een even aantal steken op zetten. Hierna start je met een vaste in de 4 de steek vanaf de haaknaald. Je haakt een losse slaat een steek over en haakt vervolgens een vaste in de volgende steek. Dit herhaal je tot het einde van de toer. 

Vervolgens haak je twee lossen en keer je je werk. Nu haak je een vaste om de losse ruimte tussen de steken in. Vervolgens haak je weer een losse. De volgende vaste komt weer om de losse heen. Eindig de toer met een vaste tussen de laatste vaste en de twee lossen van het begin van de toer. Nu haak je weer twee lossen en herhaal je het patroon.

Ik heb hierbij dit filmpje gebruikt waarin je heel duidelijk kunt zien hoe de steken worden gemaakt:

YouTube video
Tutorial van de granietsteek

Je kan bij dit patroon allerlei variaties maken. Met een kleine of grote naald werken en variëren met de garen diktes. Ik had heel erg dik garen, je kan als je dit niet hebt ook bijvoorbeeld 3 draden samen haken. Of, maak het patroon juist in een wat dunner garen, voor een wat fijnere deken. Werken met 1 kleur, werken met strepen of juist iedere toer een andere kleur, het kan allemaal. 

Mijn deken heb ik gehaakt met haaknaald 12 mm. Echt spierballenwerk! Tip: Werk met dik garen zeker niet te lang achter elkaar door en doe bijvoorbeeld tussendoor de yoga-oefeningen die Claudia beschreef in haar blog om je armen en handen soepel te houden.

Y8zPcF4HSkGo7LMJMjgd�g

Ik ben benieuwd of jullie al eens een project hebben gemaakt in de granietsteek en of jullie dit ook zo’n heerlijke “weghaaksteek” vonden?

Veel haakplezier weer en tot de volgende blog!

Liefs Boukje

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 35.000 haakfans gingen je voor!

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Wat een prachtige deken en mooi garen! Wat voor wol gebruik je? Het kan zijn dat ik erover heen heb gelezen, volgens mij heb je het niet genoemd. Ik hoor het graag! Hartelijk groet!!

    1. Het garen wat ik voor deze deken heb gebruikt is Katia Junior. Er zit +/- 430 meter in deze deken. Je kan voor de techniek overigens met iedere soort garen werken.
      Veel plezier met haken!
      Groetjes Boukje