Mini Mandalahangers haken

Sfeerfoto mini mandala

Hebben jullie wel eens een mandala gemaakt? Ik regelmatig. Vandaag wil ik jullie mijn Mini Mandalahangers laten zien! Het is een leuk project met meerdere creatieve onderdelen. Na het lezen van deze blog kunnen jullie ook van die leuke mini mandalahangers haken. 

Sfeerfoto mini mandala

Hoe ben ik op dit idee gekomen? Nou, tijdens het opruimen kwam ik een set oude metalen armbanden tegen. Ik vond het zonde om ze weg te doen. Maar ik ging ze ook niet meer dragen. En, toen ontstond daar het idee voor deze Mandalahangers.

Want als ik nu eens een mandala zou haken en deze dan tijdens de laatste toer al aan de armband vast zou haken. Ik begon zonder patroon wat figuren te haken en bedacht mij dat het leuk was om van één van de hangers het patroon op te schrijven voor jullie. Bij deze dus een patroon voor jullie:

Je hebt nodig:

Oude armbanden (diameter 7 cm), restjes katoen, haaknaald 3 mm (of kleiner als je erg los haakt), stopnaald, draadjes, lintjes om te versieren.

Patroon Beige hanger:

Toer 1: Haak 4 lossen en verbind deze met een halve vaste tot een ring (foto 1).

Toer 2: Haak 3 lossen (deze tellen als eerste stokje) haak vervolgens nog 11 stokjes in de ring (12 stokjes in totaal). Eindig met een halve vaste bovenin het eerste stokje (foto 2).

Toer 3: Haak 6 lossen, sla de eerste ruimte tussen de stokjes over, haak een halve vaste in de volgende ruimte tussen de stokjes. Herhaal tot het einde. Je hebt nu 6 bogen rondom gehaakt. Eindig met een halve vaste in de eerste losse (foto 3).

Toer 4: Haak vervolgens in alle lossenbogen: een vaste, een half stokje, 3 stokjes, een half stokje en een vaste. Eindig met een halve vaste op de eerste vaste (foto 4).

Toer 5: Haak 3 halve vasten over de eerste 3 steken. Nu gaan we de mini mandala vasthaken aan de armband. Zorg dat de draad aan de achterkant van de armband komt te liggen. Sla de draad om en haal door (halve vaste). Haak nu 15 vasten om de armband (of zoveel om de armband mooi te bedekken) Haak 1 vaste door de bovenkant van de boog, dit doe je in het middelste stokje van de steken die je in de boog hebt gehaakt, en om de armband. Herhaal dit tot je weer bij het begin bent. Eindig hier met een halve vaste op de eerste halve vaste. Hecht nog niet af. Je haakt met de draad verder voor het ophanglusje. Zie foto’s 5 en 6.

Ophanglusje: Haak 15 lossen (of meer of minder voor een groter of kleiner lusje). Maak een halve vaste om de ketting te sluiten tot een lus. Wil je de lus extra stevig maken? Haak vasten eromheen. Haak meer vasten als de lus lang is om deze mooi te vullen. In mijn geval heb ik er 20 vasten om heen gehaakt.

Foto 7
Met ophanglusje

Hecht af en werk de draadjes weg. 

Omdat ik mijn hanger zo nog niet vrolijk genoeg vond, heb ik de hangers voorzien van stukjes draad, lint en slingertjes van gehaakte lossen. Deze heb ik met een lus door de gaten/openingen aan de onderkant gehaald. Ook heb ik een extra lang lint aan de ophanglus gemaakt zodat ik de hangers makkelijk kan verplaatsen.

Je kan de hanger als wandversiering of raamversiering ophangen of maak het als versiering aan een cadeautje vast. Ik koos ervoor om deze hangers in de boom in de tuin te hangen. Het staat zo gezellig! Helemaal als er een briesje waait die de hangers en linten laat bewegen.

En, ben je eenmaal bezig en heb je de smaak te pakken, dan maak je misschien wel je eigen variant! Ik ben benieuwd naar jullie creaties. Veel plezier met het haken van deze Mini Mandalahangers!

Liefs Boukje

Ook voor de VIP-leden heeft Gek op Haken een leuke mandala online staan. Kijk snel hier voor de Mandaluna!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ah ziet er leuk uit. Ik haak die mini mandala binnenkort. Staat nu ook op mijn to -do lijstje. Ziet er mooi uit. Als je nog andere liefst kleurrijke mandala haakpatroontjes heb, mag je dit altijd laten weten. grt Brigitte