Boekreview/interview: Sokken Haken a la Sascha

Sokken haken

Het is jullie vast niet ontgaan dat Sascha Blase dit najaar een heel tof boek heeft uitgegeven met patronen om sokken te kunnen haken. Het boek heet “Sokken Haken a la Sascha”. En het is echt ontzettend leuk voor iedereen die van handgemaakte sokken houdt, maar ze niet kan breien. Ik mocht speciaal voor Gek op Haken een review schrijven over dit mooie nieuwe boek. En, wat ik helemaal superleuk vond, was dat ik Sascha ook nog eens mocht benaderen om haar wat vragen te stellen.

Lees hieronder welke vragen ik aan Sascha heb gesteld:

Waar kunnen we je zoal van kennen?

In 2009 ben ik mijn “hobbyblogje” begonnen. Het “maken” veranderde snel in ontwerpen en kort daarna opende ik mijn online winkeltje met haakpatronen. In 2014 verscheen mijn eerste boek “Combigurumi” samen met Dendennis! Daarna volgde “Kant haken”, “Gehaakte Lappenpoppen” waarvan ook deel 2 en 3 zijn verschenen, “Meer Kant Haken” en “Sjaals Haken a la Sascha”. “Sokken Haken a la Sascha” is al weer mijn 9e boek. 

Een paar gebreide sokken zorgden ervoor dat je dacht dit moet toch ook te haken zijn. Wat heeft je geïnspireerd tot de verschillende sokkenpatronen/variaties?

Nadat ik het eerste paar sokken ontworpen had, wist ik eigenlijk ook direct welke patronen er dan nog meer zouden volgen! Zoals de sokken met horizontale ribbels van het gordeldier, een kleurrijk paar zoals de locomotief sokken, natuurlijk een exemplaar met kabels, maar ook een paar geïnspireerd op de gebreide koffieboontjes!

Waardoor laat jij je inspireren als je gaat ontwerpen?

Echt van alles, de natuur, mode in winkels of tijdschriften en natuurlijk ook online bijvoorbeeld door Pinterest. Ik vind het ook erg leuk om te proberen breipatronen en steken om te zetten naar gehaakte variaties die nog niet bestaan.

Wat vind je zelf het leukst om te haken?

Oeh, dat vind ik lastig! Ik vind de sokken enorm leuk om te maken, maar sjaals en kleding vind ik ook heel fijn om te haken. Lappenpopjes ontwerpen vind ik ook nog steeds heel leuk en die zijn natuurlijk lekker snel klaar. Vooral de afwisseling vind ik heel prettig!

Hoe lang haak je al?

Sinds 2010, ik vond breien in het begin veel makkelijker dan haken, maar toen de overstap eenmaal gemaakt was, was ik helemaal verslaafd.

Wanneer ben je begonnen met ontwerpen?

Dat kwam eigenlijk gelijk al. Mijn man had voor een kunstproject op de hogeschool een gebreide duif nodig, jammer genoeg heb ik geen foto, maar dat was mijn allereerste echte ontwerp toen ik zo’n 3 maanden aan het breien was.

Welk ontwerp uit je nieuwste boek Sokken vind je het best gelukt of ben je het meest trots op, en waarom?

Ik denk toch het basispatroon de kattenoog sok. Hiermee is het allemaal begonnen en de andere sokken zijn ook op dit patroon gebaseerd. Het heeft me maanden en vele ontwerpen gekost om de sok echt helemaal naar wens en in verschillende maten te ontwerpen, maar ik ben enorm trots dat het gelukt is. Ik vind het heel gaaf om iets ontworpen te hebben dat er in deze vorm nog niet echt was.

Welk patroon uit je boek Sokken raad je mensen aan om mee te beginnen?

De kattenoog, als je de basis eenmaal door hebt, kun je daarna in principe elke sok maken! Het is handig om je eerst even de techniek eigen te maken en te kijken met welke haaknaald je de goede stekenverhouding/maat krijgt.

Dankjewel Sascha voor al je uitgebreide antwoorden op mijn vragen! Na dit leuke interview moest ik natuurlijk ook met het boek aan de slag.

Lees snel verder wat ik van het boek vind:

In het boek zijn 10 verschillende patronen voor sokken te vinden. Deze kun je haken in verschillende maten; van kleine babyvoetjes (0-6 maanden) tot large (mt 45-49). En van een basissok tot en met een kabelpatroon.

Ik ben zoals Sascha heeft aangeraden begonnen met de Kattenoog Sokken. Zeker ook om de juiste maat haaknaald uit te vogelen. Voor mij blijkt de juiste haaknaald 3 mm, een hele maat kleiner als beschreven in het boek.

Daarna had ik de smaak te pakken en heb ik nog de Vlindertjes Sokken gehaakt, de Koffieboon Sokken én de Kraanvogel Sokken! Een tweede paar van die laatste staat ook nog op de planning voor manlief! Het zijn echt superleuke patronen om te haken. Ben je eenmaal bekend met het basispatroon dan haak je de andere sokken zo. Ik vond het na een aantal lange projecten erg fijn dat ik nu sneller klaar was met een project, want een paar sokken was zo gem(h)aakt. 

Ik vind dit boek daarom ook echt een aanrader voor de feestdagen. Zoek je nog iets leuks voor onder de boom? Ik zeg Sokken Haken a la Sascha!!

En als je het boek al hebt, maar er nog niet uit hebt gehaakt, deze sokken zijn het ideale cadeau om te m(h)aken voor je lief, zoon, dochter, vader, moeder of wie maar wil. Iedereen een paar gehaakte sokken cadeau. Want wie wil er deze winter nu niet behaaglijk en warm bijzitten? Het boek kun je HIER bestellen.

Veel Sokkenhaakplezier!

Liefs Boukje

Ben je nog op zoek naar andere leuke haakboeken? Lees dan ook onze andere boekreviews, zoals bijvoorbeeld over Amigurumi Hartendiefjes van Erinna LeeGruwelijk Grappige Gadgets Haken van DenDennisVesten Haken van Saskia Laan of Happy Living van Lisanne Multem. En hou vooral ook de website in de gaten voor nieuwe boekreviews!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Wat leuk die sokken Boukje. Wat een idee!! Zag ze al regelmatig voorbij komen. Het boekje staat op mijn lijstje om te kopen. Heb veel sokken gebreid tot 4 jaar geleden. Lijkt me leuk om ze te haken. Nog veel haakplezier. Coby