Kleurgebruik in je haakwerk

gekleurde sjaal 1

Haken en de kleuren die je kiest zijn natuurlijk 1 op 1 met elkaar verbonden. Met de lente in het vooruitzicht kies je misschien weer vaker voor andere frissere kleuren. Maar, hoe zat het ook alweer? Daarom vandaag dus een blog over kleurgebruik in je haakwerk.

De kleurencirkel als basis

Jullie kennen vast allemaal wel de kleurencirkel, die je hoogstwaarschijnlijk op school ooit eens hebt moeten schilderen.

kleurencirkel

Het begint met de primaire kleuren (rood, blauw en geel). Wanneer je de primaire kleuren mengt krijg je oranje, groen en paars, deze noemen we ook wel de secundaire kleuren.

De tertiaire kleuren zijn de kleuren in de buitenste cirkel, zoals lichter groen krijg je b.v. door meer geel toe te voegen.

De kleuren die recht tegenover elkaar liggen in de cirkel b.v. geel en paars noemen we contrastkleuren of complementaire kleuren. 

Je kunt nog meer kleurschakeringen krijgen door zwart of wit toe te voegen, dit noemen we ook wel de ton sur ton kleuren.

Kleurkeuze voor je haakwerk

En, dan nu de vertaling naar je haakwerk. Je kunt natuurlijk kiezen voor de kleuren uit het patroon, maar je kunt ook je eigen kleurkeuze maken. Hoe kun je dit aanpakken?

Vaak heeft een patroon een basiskleur en een aantal accentkleuren. Ook worden er wel zogenaamde neutralen gebruikt die overal bij passen (wit, zwart, grijs, zand, bruin). Dit is handig om in je hoofd te houden wanneer je zelf gaat kiezen.

Kies je een andere basiskleur, kijk dan goed naar de accentkleuren. Zijn deze b.v. helder of juist in ton sur ton tinten? Kies dan zelf deze tinten bij jouw basiskleur. Zie je contrast kleuren? Kijk dan welke kleur er tegenover je basiskleur staat zodat je zelf ook een goede contrastkleur kiest.

Bij deze sjaal koos ik er bewust voor om een aantal neutralen toe te voegen en ton sur ton tinten. Door deze af te wisselen werd het een harmonieus geheel.

Kies je kleuren voor b.v. een kledingstuk dan is het ook heel zinvol om te kijken in je eigen kledingkast. Wat is je lievelingstrui of vest? Waarin voel je je opperbest? Bij welk kledingstuk krijg je veel complimenten? Kan dat door de kleur komen? Kiezen voor een gelijkwaardige kleur kan voorkomen, dat je een kledingstuk maakt dat je vervolgens nooit draagt. Dat zou natuurlijk zonde zijn van alle tijd die je erin steekt.

gehaakt vest scaled e1583745678608

Natuurlijk blijft kleur ook iets van persoonlijke voorkeur. Zo ben ik dol op blauwe en groene tinten en zal ik niet snel kiezen voor rood. Toch heb ik vorig jaar een project gemaakt met rood erin en werd ik uiteindelijk verliefd op deze heerlijke sjaal (zie foto). Bij deze sjaal koos ik er bewust voor om een aantal neutralen toe te voegen en ton sur ton tinten. Door deze af te wisselen werd het een harmonieus geheel. Toeval dacht ik, dus ik haakte nog eens zo’n sjaal afgelopen najaar en weer een topper. Door hetzelfde principe. Ik ben dus steeds vaker bewust bezig met de kleuren in mijn haakwerk. Tip: kijk ook goed naar het kleurgebruik van medehaaksters! Wat maakt dat ik bij iets denk, wauw! Zijn dat de kleuren? Is het het patroon? Heel vaak zie ik dat ik dat gevoel dan toch krijg door het kleurgebruik. 

Bij twijfel: neem de tijd

Nog een handige tip is om de kleuren die je wilt combineren eerst een tijdje bij elkaar te leggen, op een plek waar je ze regelmatig ziet. Vaak helpt dat mij ook als ik er nog niet zeker ben van de combinatie. Dan kijk ik iedere keer als ik erlangs loop wat ik nu mis, een beetje pit, een neutraal of contrast. Dan bedenk ik wat ik ernaast of bij zou kunnen leggen en kijk ik of dat werkt.

blauw haakwerk scaled e1583745597226

En, oh ja, voor dat jullie denken dat het hier altijd van een leien dakje gaat. Ook ik maak wel eens de verkeerde kleurkeuze. Als ik dat merk zit er vaak niets anders op dan uithalen en een andere combinatie maken.

Kiezen jullie ook bewust jullie kleuren uit voor een haakwerk wat je wilt maken? Of doe je dit puur op gevoel? Wanneer krijg je de wauw factor? En heb je ook wel eens een compleet verkeerde keuze gemaakt? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Duidelijke blog over kleuren. Ik word zelf altijd blij van blauw en groentinten. En als er teveel kleuren ergens in zitten word ik er niet blij maar onrustig van merk ik.
    Groetjes Petra