Sinterklaasvaantje haken!

Sinterklaasvaantje veraf

Zie de maan schijnt door de bomen…….
Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan……
Sinterklaas Kapoentje, gooi wat in mijn schoentje……

De leukste tijd van het jaar is weer aangebroken (vind ik)! Ik vind het dan leuk om een hoekje in huis te maken met wat Sinterklaassfeer. En, dus heb ik dit jaar een vaantje aan de versiering toegevoegd.

Sinterklaasvaantje close up
Het Sinterklaasvaantje!

Ik zal in grote lijnen beschrijven hoe ik het vaantje heb gemaakt en waar ik mijn inspiratie vandaan heb gehaald. 

Hoe ben ik te werk gegaan?

Ik ben begonnen met het haken van een driehoek van vasten: start met 2 lossen, haak 2 vasten in de eerste vaste, 1 keerlosse, een vaste op iedere vaste en in de laatste vaste haak je twee vasten. Dit herhaal je tot je je driehoek groot genoeg vindt. Ik haakte tot een lengte van ongeveer 20 cm. Hierna haak je een keerlosse en vervolgens één vaste op iedere vaste. Zo ga je dan recht omhoog en krijg je een rechthoek op je begindriehoek. Dit doe je ook tot je het hoog genoeg vindt. In mijn geval werd dit deel zo’n 16 cm hoog. 

Om het vaantje mooi af te werken heb ik rondom een rand van vasten gehaakt. Aan de bovenkant heb ik 2 randen met vasten gemaakt.

Sinterklaashoekje 1

Hierna ben ik letters gaan haken. Omdat ik geen patroon vond wat qua grooyte paste bij mijn vaantje ben ik hier dus zelf met een soort “trial en error” aan de slag gegaan. Inspiratie hiervoor waren de letters van juf Sas. Ik vond “Welkom Sint”, zoals je ziet, een leuke tekst om te haken, maar misschien kies jij juist voor Sint & Piet of iets anders. Je ruimte is natuurlijk niet eindeloos op het vaantje, dus houd daar rekening mee.

Het mijtertje heb ik op dezelfde manier als het vaantje gemaakt. Eerst weer een aantal toeren het driehoekpatroon en daarna recht omhoog, maar dan nu in het rood. Een rand met vasten in het geel er omheen en een kruis erop gehaakt in het geel.

Nadat je alle onderdelen hebt gehaakt, kun je kijken waar je ze wilt plaatsen op je haakwerk. Als je lange draden aan de letters laat zitten kun je deze heel goed gebruiken om de letters vast te naaien op het vaantje. Ik heb de letters eerst met spelden vastgezet en daarna met kleine steekjes vastgenaaid en de draadjes gelijk afgewerkt. 

Om het vaantje af te maken heb ik tassels/kwastjes gemaakt. Op Youtube zijn hier hele handige filmpjes over te vinden. Aan de hand van zo’n filmpje heb ik drie kwastjes gemaakt voor aan het vaantje.

Ik heb het vaantje daarna vast gemaakt aan een stok. Dit deed ik door een losse draad aan het begin van het vaantje vast te maken. Daarna draaide ik de draad om de stok en stak de draad door de steken. Nog een draad aan de stok knopen om hem op te kunnen hangen en…..

Klaar!!!

Tadaah! Een klein maar fijn en gezellig project voor de Sinterklaasperiode. Dus ja, hij mag komen!

Wij zijn er klaar voor! Welkom Sint!

Veel haakplezier! Ik ben benieuwd of je aan de slag gaat met dit ideetje of dat je zelf al eens iets voor de Sinterklaastijd hebt gehaakt? Laat het mij weten in een reactie.

Liefs Boukje 

P.s. de labels op de nep cadeautjes heb ik gehaakt met alleen maar vasten en geborduurd met letters. De slinger die je op de foto ziet is een pakketje van Especial and More wat ik een paar jaar terug op de Knit en Knot kocht. Mocht je een ander soort slinger willen haken, dan kun je bijvoorbeeld ook de grannyslinger haken in Sinterklaaskleuren!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 35.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Dat zullen de kinderen echt te gek vinden! Mijn vaantje is vandaag naar de klas verhuist. En ik kreeg hele leuke reacties van de kinderen uit de klas. De Sint zal onze klas in ieder geval weten te vinden!