Op wolexpeditie in Friesland

Grou 4 vierkant

Afgelopen mei gingen mijn vriend en ik een weekje op vakantie naar Friesland en ik heb daar meerdere wolwinkels kunnen bezoeken. 😊 We hadden een hotel in Leeuwarden geboekt en zijn de hele provincie doorgetrokken. We hebben genoeg dorpjes, dijken, musea en haventjes bezocht….maar er was gelukkig ook ruimte voor mijn favoriete hobby tijdens vakanties; op wolexpeditie gaan en nieuwe wolwinkels ontdekken.

Ik heb wat pareltjes gevonden die ik graag met jullie wil delen.

Joure: Ajoure Breiboutique

De eerste wolwinkel die ik bezocht en ik was gelijk blij! Een prachtige winkel met allerlei garens. De winkel ligt vol met voorbeelden van dekens, kleding en knuffels. Genoeg inspiratie als je zelf even niet meer weet wat je moet gaan maken. De eigenaresse is heel vriendelijk en ze gaf me gelijk meer tips voor andere winkels. Ècht een aanrader als je in de buurt bent!

Bezoekadres: Midstraat 130, 8501 AV Joure

Franeker: Selden sá!

Als geschiedenis-fan wilde ik naar Franeker voor het Planatarium van Eise Eisinga….maar als je de straat verder doorloopt kom je bij Selden sá uit. Het is de winkel van Nynke Seldenrijk met een bijzonder assortiment: het zijn allemaal duurzame garens. Ze verkoopt merken zoals Oh my pebbles, Holst Garn, Filcolana, Borgo de Pazzi, Huisje van Katoen en Istex. Ik heb wat prachtige bolletjes van Holst Garn meegenomen, die kon ik niet laten liggen.

Bezoekadres: Noord 68, 8801 KS Franeker

Bolsward:Trendywol

Een leuke winkel die je zeker een keer moet bezoeken: de Trendywol in Bolsward. Ze hebben geen webshop (wel een Facebookpagina). De winkel biedt genoeg mooie bolletjes om je enthousiast te maken om te gaan haken. Bolsward is sowieso een leuke stad om te bezoeken en dan loop je via de grachtjes zo naar deze mooie wolwinkel.

Bezoekadres: Grote Dijlakker 44, Bolsward

Drachten: De Wolkeamer

Wat een mazzel……in het mooie Drachten zitten 2 wolwinkels. Allebei met een eigen assortiment, dus zeker de moeite om ze allebei te bezoeken.

De Wolkeamer is een en wolwinkel met een Bed & Breakfast erboven, wat een fantastisch idee! En, het is ook nog eens een hele mooie wolwinkel, met prachtige garens en een paar mooie leunstoelen, waar ik gelijk in wil gaan zitten om te gaan haken. Ondertussen zit je heerlijk relaxed tussen de mooie bolletjes van Langyarns en Lana Grossa, niets mis mee dus!

Bezoekadres: Kerkstraat 9, 9203 CR Drachten

Drachten: Het Wolwinkeltje

En, als je dan een paar honderd meter doorloopt, kom je bij Het Wolwinkeltje. Een winkel met een super leuke ‘wol of fame’ met foto’s van beroemdheden die haken of breien. Er hangen genoeg mooie voorbeelden van gehaakte sjaals, dekens, vlaggetjes en knuffels.

Je zou Drachten bijna een Wolhalla noemen met 2 wolwinkels, wat een verwennerij voor de handwerkende inwoners!

Bezoekadres: J.G. van Blomstraat 18, 9203 RV Drachten

Grou: Van Draad

En, dan de laatste winkel van de vakantie…..in een schattig toeristisch dorpje met een jachthaventje.

Een knusse winkel met prachtige kasten vol garens. Je voelt je gelijk thuis in de winkel en ik kan me ook indenken dat het erg leuk is om hier workshops te volgen. Allerlei merken garens, dus iedereen kan hier slagen! En, loop daarna ook even een rondje door het dorpje, erg leuk.

Bezoekadres: Gedempte haven 3a, 9001 AX Grou

Extra tip: Wolspinnerij Wad’n Wolletje

P.S. Een tip als je ook van het spinnen van garen houdt: ik ben ook nog bij wolspinnerij Wad’n Wolletje geweest, vlakbij Dokkum. Prachtige oude machines uit 1918 èn prachtige gekaarde wol van lokale schapen om mee te spinnen. Ik kreeg een hele rondleiding en de enthousiaste eigenaresse heeft zóveel passie voor het vak, dat werkt aanstekelijk!

Ga een keer langs dus!!

Ga jij binnenkort ook op vakantie/op pad in Nederland en wil je leuke wolwinkels bezoeken? Lees dan eens de andere handige blogs van Marieke, zij ging namelijk al vaker voor ons op wolexpeditie en heeft al veel leuke tips opgeschreven, zoals bijvoorbeeld Dordrecht, Zwolle en Dronten, Drenthe of Limburg.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    1. Oh jeetje, oeps! Marieke dacht dat het een dorp was, maar dat is inderdaad niet juist. Ik heb het veranderd hoor! Ook op onze website is Bolsward nu een stad 😉 Liefs, Claudia