menu

inloggen

inloggen

De gezelligste haakwebsite van Nederland & België!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Op ‘wolexpeditie’ in Drenthe

Dit jaar geen vakantie naar het buitenland, maar een weekje naar Drenthe. En, natuurlijk wil ik dan zoveel mogelijke leuke wolwinkels bezoeken! Dus ik ging op wolexpeditie in Drenthe!

Helaas heb ik niet alle wolwinkels in Drenthe kunnen bezoeken, maar hier noem ik de winkels die ik wél heb bezocht en die ik echt leuk vond. Deze winkels moet je zeker een keer bezoeken als je in de buurt bent. 

De Haakgarage

Ik ben begonnen bij de Haakgarage in Meppel. 

Het is een mooi oud pand en ik had ook nog eens de mazzel dat het zonnetje scheen. Zo werden de bolletjes garen letterlijk ‘in het zonnetje gezet’.Het is een winkel met vele merken garens die fantastisch uitgestald zijn in prachtige houten kasten. Met recht dus een èchte snoepwinkel te noemen! De dochter van de eigenaresse stond die dag in de winkel en ze heeft me zeer kundig geholpen met een vertaling van een patroon waar ik niet uitkwam. Ze hebben helaas geen webshop, maar dat je mis je echt niet als je zo’n mooie winkel hebt om te bezoeken! 

Atelier Ann 52

Ik ben ook langsgegaan bij Atelier Ann 52 in Nijeveen. Deze winkel zit midden in een verhuizing naar een ander pand, dus de garens worden nu even tijdelijk vanuit een ienie-mienie kleine ruimte bij het huis van de eigenaresse verkocht. Het is toch echt de moeite waard, want ze heeft wèl hele mooie garens. 

Het zijn vooral bollen wol die je kan gebruiken voor prachtige fair-isle breipatronen (Scandinavisch of Shetland geïnspireerde en vaak kleurrijke brei projecten). Natuurlijk moest ik zelf wat mooie bolletjes van het Noorse merk Rauma meenemen. Neem eens een kijkje in de webshop, dan snap je gelijk waarom ik die bolletjes niet kon laten liggen. 

In het dorpje Vries zijn 2 wolwinkels (wow!!). Ze zijn compleet verschillend, maar allebei superleuk! Lees hieronder meer:

Wol zo Eerlijk

Ik ben eerst naar Wol zo Eerlijk geweest. Deze winkel verkoopt alleen maar eerlijke en duurzaam geproduceerde garens. Fantastisch dus! Ik probeer zo duurzaam mogelijk te leven (zie mijn eerdere blog voor een herbruikbaar gehaakt wattenschijfje), dus dit is een winkel naar mijn hart. Nadat ik had gevoeld hoe zacht het ‘Bambi’ garen van Vinnis Colours was, moest ik daar natuurlijk een paar souvenirtjes van meenemen. Het garen is gemaakt van katoen en bamboe. Het komt uit Afrika en helpt de lokale vrouwen aan een eerlijk inkomen. Win-win voor iedereen dus! 

De winkel heeft een webshop, dus kijk ook zeker eens online. En, ik heb gehoord dat ze ook binnenkort gaan uitbreiden, zodat de winkel groter wordt. Fantastisch nieuws, gefeliciteerd!

Atelier 36 Vries

Daarna ben ik naar Atelier 36 Vries gereden. Een winkel zonder webshop, maar de hartelijkheid waarmee ik werd ontvangen is ook nergens online te vinden. Samen met de eigenaresse en 2 andere klanten heb ik koffie gedronken met een heerlijk plakje cake erbij. Omringd door mooie bolletjes wol van Scheepjes was het heerlijk vertoeven. De winkel hangt vol met prachtige sjaals, mandala’s, dekens en fantastisch mooi gehaakte lampenkappen! Wat een genot om daar even rond te mogen lopen. Er is geen website, maar wel een Facebook-pagina met alle info over de winkel. 

Op de laatste dag van mijn vakantie ben ik op de terugweg naar het zuiden nog langs 2 winkels gereden.

Stuifzande Allerhande hobbywinkel

Allereerst langs Stuifzande Allerhande hobbywinkel in Zuidwolde. Niet echt een standaard wolwinkel, want ze hebben heel veel verschillende creatieve knutselspullen. Maar hun garen-afdeling is zó groot, dat dit meer is dan in de meeste andere wolwinkels. Rij na rij zag ik bolletjes, waardoor ik haast verdwaalde. Erg veel keus, dus zeker de moeite om langs te gaan of op hun website te kijken….maar het is voor mij niet echt een knusse snoepwinkel. 

Wolcafé

Tot slot heb ik de vakantie afgesloten met een bezoekje aan een snoepwinkel die al lang bovenaan mijn wensenlijstje stond: Wolcafé in Schoonhoven (geen Drenthe dus…..maar dat mag de pret niet drukken).

Wat een prachtige winkel is dit!! De creatieve sfeer proef en voel je direct als je de winkel binnenstapt. Overal vrolijke kleurtjes, bolletjes, sjaals en poppetjes en dat alles in een prachtig pand! Ik heb zeker 15 minuten staan kwijlen boven een bak met allerlei mooie leren labeltjes. Met recht een ‘wolhalla’ te noemen. Ze hebben ook prachtige patronen op de website staan, dus neem snel een kijkje op hun website. 

En, zo kwam er een einde aan mijn weekje Drenthe. Naast mijn wolexpeditie in Drenthe heb ik daar natuurlijk ook heerlijk gewandeld, met een bootje gevaren op de Weerribben en genoten van de natuur……

Maar, mijn vrolijk gekleurde souvenirtjes zijn een blijvend aandenken aan een fantastische week. Bedankt aan alle winkels voor de gastvrijheid. 

Heb je 1 van deze winkels wel eens bezocht?  Of, weet je nog winkels ergens in Nederland waar ik zeker een keer heen moet gaan? Laat het weten in een reactie hieronder?

Wil je nog meer wolexpeditie-tips van Marieke lezen, lees dan bijvoorbeeld haar blog over wolwinkels in Limburg of West-Brabant.

Deel dit blog

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

15 gedachten over “Op ‘wolexpeditie’ in Drenthe”

 1. Hoi Marieke, op vakantie heb ik gedeelte van jouw wolexpeditie ook gedaan. Leuke winkels allemaal. Stuifzande kende ik van vorig jaar al. En Atelier Ann52 heb me laten verleiden door de Rowan denim te kopen🤪
  Welke je absoluut nog eens zou moeten bekijken is Het Wolwinkeltje in Drachten waar ik nog in het oude winkeltje ben geweest. Ze zouden die week naar een groter pand verhuizen.
  Wat ook een aanrader is De Wolkoker in Coevorden. Zij hebben niet allen wol maar het is meer zoals Stuifzande een hobbywinkel voor van alles. Succes ermee😊
  Groetjes Sandra

  Beantwoorden
  • Wat tof dat je ook op wolexpeditie bent geweest! De winkels die je noemt voeg ik toe aan mijn wensenlijstje. Top, dank je wel.
   Ik ga gelijk op hun websites kijken.

   groetjes, Marieke

   Beantwoorden
 2. Dat is toevallig Stuifzand allerhande hobbywinkel in Zuidwolde ben ik nog geweest in mijn vakantie. Heb een pakket in de aanbieding gekocht van Durable Lifestyle gekocht en een cake. Weet alleen niet wat ik van die durable moet gaan maken dus als je suggesties hebt. Wil graag een keer een kledingstuk proberen maar weet niet of ik dan genoeg heb,leuk topje of vestje ofzo. Heb 10 bolletjes van 50 gr= 88 meter. Was echt een snoepwinkel, zo gaaf,had nog veel meer willen maar dat kon helaas niet. Groetjes Sandra Lubbersen

  Beantwoorden
  • Wat leuk dat je er ook geweest bent! Leuke winkel hè.
   Wat betreft je Durable garen: ik haak zelf nooit kleding, dus heb daar niet heel veel verstand van. Karin van @gekophaken kan je daar zeker in adviseren. Kijk anders eens bij de patronen op de site, bv het Kanten Zomervestje of het Pareltruitje?
   Succes, laat je weten wat je er van gaat maken?

   Groetjes, Marieke

   Beantwoorden
  • He Sandra, wat leuk dat je een keer een kledingstuk wilt gaan haken. Ik heb zelf ook eerder truien (met lange mouwen) gehaakt met katoen, maar ik had toen al gauw 10 of 11 bollen nodig en dat waren bolletjes van 125m. Ik denk dus dat je tekort gaat komen van de Durable Lifestyle als daar maar 88 meter op zit. Je kan natuurlijk wel kijken naar een topje of iets met korte mouwen. Kijk dan goed in het patroon hoeveel meter je nodig hebt en maak van te voren altijd een proeflapje om te zien hoe je uitkomt. Mocht je nog meer vragen hebben dan kan je ze ook altijd stellen in het Online haakcafe. Liefs, Karin

   Beantwoorden
 3. Leuk om zo nieuwe wolwinkels in de buurt te leren kennen. Mijn favorieten (en dichtsbijzijnde) in Drenthe zijn Wolverhalen in Tynaarlo en het Rya Huis in Zuidlaren.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Ik ben Marieke

Ik ben Marieke Liefting. Ik ben verslaafd aan haken, dus ik ben erg blij dat ik mijn verslaving met jullie mag delen in deze blog. In het dagelijkse leven ben ik geschiedenis juf op een middelbare school. Ik ben (naast haken) ook gek op oude meubels (opknappen), taarten bakken, wandelen en mijn kat. Ik haak vooral veel dekens, kussens, sjaals en soms ook baby speelgoed om cadeau te doen aan vrienden en familie. En mijn favoriete bezigheid is het bezoeken van wolwinkels in het hele land! Leuk als je me volgt op Instagram en/of Facebook!

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Log in bij Gek op Haken: