Mandala haken: maak een magische cirkel

Puffy Flower Mandala verschoven

Ik vind een mandala haken zo rustgevend en vooral uitdagend om te haken. Zeker bij een mandala die een diameter van 1 meter heeft, kan het best een pittig project zijn.

Bij het schrijven van dit blog over mandala haken wil ik jullie eerst meenemen in een stukje ‘theorie’. Want de herkomst en de achterliggende gedachte van mandala’s vond ik zelf best intrigerend om te weten.

Leuk, een mandala haken, maar wat is een mandala?

Er is heel veel te vinden over de herkomst en betekenis van manadala’s, dit vond ik een hele treffende omschrijving:

De Mandala is een oersymbool dat geen begin en geen einde kent. De mooie tekeningen en patronen vormen een belangrijk element bij het uitvoeren van tradities, meditaties en rituelen in onder andere het Boeddhisme en het Hindoeïsme.
BRON: Happy with yoga

Herkomst mandala

Het woord mandala stamt uit het Sanskriet (een oude Indische taal) en betekent letterlijk ‘magische cirkel’, of ‘magisch wiel’. Een mandala is een plan, kaart of geometrisch patroon dat metafysisch of symbolisch de kosmos uitbeeldt in de Tibetaanse kunst en het Tibetaans boeddhisme. Het concept heeft een Vedische oorsprong, maar wordt ook veel in het Tibetaans boeddhisme gebruikt. De oudste mandala dateert uit de negende eeuw, gevonden in de Mahoa grotten.
BRON: Wikipedia

De opbouw bij een mandala haken

Een mandala wordt opgebouwd vanuit het midden en kan tijdens de meditatie worden gebruikt als object om de aandacht op te richten. De symmetrische geometrische vorm zorgt ervoor dat de aandacht automatisch op het midden wordt gericht. Iets wat me bij gehaakte exemplaren ook echt wel opvalt.

Mandala patronen bij Gek op Haken

Tijdens het haken van een mandala vind ik vooral een rust. Dit komt door de herhaling van de verschillende, soms herhalende stukken, die in een mandala terug komen. Je ziet het werk gewoon groeien van binnen uit.
En, ik word gewoon blij van het prachtig resultaat, die de mandala met zich meebrengt.

De keuze van je garen kan ook een grote rol spelen in het haken. Waardoor je het effect heel duidelijk in de toeren kan zien, zoals bij de Puffy Flower mandala. Deze grote mandala kan een echte eyecatcher zijn in je interieur.

Bij de Zoete Dromenvanger vind ik dan weer 1 kleur heel mooi. De keuze van je kleur kan ook je stemming van dat moment weergeven. Herkenbaar, toch! Beide patronen zijn voor leden te downloaden op onze site.

Deze mandala’s komen het best tot hun recht, als je ze gaat vastmaken – haken in een metalen ring. Daarbij geef ik je een handige tip: eerst je mandala haken, dan pas een ring aanschaffen. Want de mandala moet echt strak in de ring bevestigd worden. Dit omdat het gehaakte patroon dan mooi wordt uitgetrokken en zo goed tot zijn recht komt. Meestal staat bij het patroon aangegeven ‘hoe groot’ je mandala zal zijn, maar uit ervaring weet ik dat die afmeting nogal kan verschillen. Dit heeft natuurlijk ook te maken met hoe strak of los je haakt en dat is bij iedereen weer anders.

Ook leuk is het om een mandala te haken als onderlegger voor een bloempot. Of gewoon als kleurrijk accessoire in je huis. Daarvoor is de Dots en stripes mandala heel geschikt, waarbij je door het gebruik van contrasterende kleuren diepte brengt in je haakwerk.

En dan heb je de Mandaluna, waarbij je een konijn in een mandala kan haken. Schattig voor op de kinderkamer, toch? Dit patroon is een patroon exclusief voor onze VIP-leden.

Wil je meer weten over het lidmaatschap van onze haakclub? Hier lees je er alles over ➡

MandaLuna

Mandala haken? Aan de slag!

Heb je van die metalen armbandjes liggen, een bolletje haakkatoen en een haaknaald? Dan kan je meteen het gratis patroon van deze Mini Mandalahanger haken. Zalig om je tuin kleurrijk te versieren. Of om cadeau te doen…

Zelf haakte ik laatst de Celestial Mandala, die kan je als haakpakket vinden bij Caro’s atelier. Als lid kan je genieten van het ledenvoordeel.

IMG 20210417 133415 01 COLLAGE
Dit ben ik met mijn nieuwste mandala!

Haakte jij al eens een mandala en vond je dat net zoals ik rustgevend?

Dan ben ik benieuwd naar je creatie.

Fijne groetjes Sofie

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hallo Sofie, ik ga beginnen met deze prachtige mandala. Nu heb ik een vraag; hoeveel steken neem je per puffsteek op je naald? In beschrijvingen van deze steek zie ik variaties van 5, 7 of 11 steken.

  1. Dag Ursula
   Als het gaat over de grote mandala, die ik haakte. Dan maakte ik de puff steek met 5 steken. Ik vind het trouwens al moeilijk om die met 7 lussen x2 op de naald te haken. Dus was 5 voor mij de beste optie.
   Haak ze!
   Groetjes Sofie

 2. Ja, een mandala haken is het ultieme mindfullness gevoel. Zo heb ik een 120 cm mandala gehaakt voor in de gang en al drie mandala ‘liefdeshart’ gehaakt. Deze laatste wordt ook veel gepint op Pinterest.

 3. ik heb al verschillende mandala’s gehaakt en vind het inderdaad heel fijn als het patroon herhalend is. Mijn allereerste mandala werd wel heel groot en heeft een tijdlang op mijn eettafel gelegen als tafelkleed.

 4. Handig blog Sofie..leuke tips. Ik heb de mandala xxl van Hearts gehaakt. Best een moeilijke met kralen. Dus minder rustgevend. Ik had vroeger overal mandala’s hangen. Toen waren er nog weinig patronen. Ik haakte dan een patroon van een kleedje en kocht er dan een ring bij.

  1. Inderdaad Coby, met kraaltjes erin zal je meer moeten tellen. Fijn dat je ook een kleedje, ronde haakte en die in een ring bevestigd hebt. Super tip ook!