Schrijven over haken – interview met een blogger

Foto Marjolein Moerkerken

Interview met Marjolein Kreft

Sinds afgelopen zomer blogt Marjolein voor Gek op Haken. In 2022 deed zij mee aan de
bloggerswedstrijd, waarbij Marja de winnaar was. In 2023 polste ik of Marjolein nog
steeds zin had om te bloggen voor Gek op Haken en gelukkig zei ze “ja”. Binnenkort verschijnt haar vijfde blog.

Marjolein vindt het heel leuk om creatief te schrijven en blogs voor ons te verzorgen. De ene week heeft ze er meer ruimte en aandacht voor dan de andere week, Marjolein heeft het druk, dus ze moet het wel goed inplannen naast haar andere bezigheden. Ze geeft ook eerlijk toe… dat ze het goed doet op de druk van een naderende deadline ;-). Die karaktertrek heeft ze, zo zegt ze zelf, helaas nog niet kunnen ombuigen.

Marjolein heeft inmiddels al een heel aantal leuke blogs voor ons geschreven. Zo organiseerde zij de “Zomerchallenge: afmaken voor afhakers” waar veel hakers enthousiast aan meededen en tekende zij haar “Top 5 van gehaakte sjaals” voor ons op. Wil je al haar blogs lezen, klik dan hier!

Dit is dus Marjolein Kreft, getrouwd, moeder van twee meiden en een baby’tje op komst.
Verder hebben ze nog twee cavia’s, die mag ze nooit overslaan van haar dochter als de gezinssamenstelling ter sprake komt. Sinds een jaar of 5 woont Marjolein op de prachtige
Veluwe, maar haar roots liggen in de Randstad. Ze is 35 jaar, heeft psychologie gestudeerd en werkt in de ambulante GGZ. Het dagelijks leven is naast het gezinsleven en werk aardig gevuld met werken en activiteiten. Marjolein kan genieten van een goed boek (al dan niet met een leesclub) en in het weekend ontdekken ze als gezin graag de Veluwe, bezoeken ze regelmatig een museum en zondags bezoeken ze de kerk. Ook kan Marjolein genieten van koken, al moet ze toegeven dat het in haar huidige gezinsfase toch steeds vaker ‘snel, makkelijk en bekend’ moet.

Marjolein heeft tal van creatieve uitspattingen gehad, als kind maakte zij eindeloos veel kaarten met theezakjes met haar zus en ze maakten samen ook armbandjes, later probeerde ze mozaïeken, handletteren, enzovoorts. Van creatieve dingen kan ze echt genieten en ze heeft nog steeds heel veel hobbyspulletjes in huis liggen. Vrienden die haar eerder weleens hielpen met verhuizen, kunnen hierover meepraten… Marjolein herkent zich altijd sterk in de tegeltjeswijsheid ‘creatieve mensen hebben geen rommel, maar overal ideeën liggen’. Sinds Marjolein begon met haken is dat wel steeds meer haar favoriete hobby geworden. Het grote voordeel vindt ze dat je het er gemakkelijk even bij pakt. Bij veel andere creatieve activiteiten heb je zo je tafel vol spullen liggen en dan is het etenstijd en moet alles er weer af… Omdat Marjolein ook graag met taal bezig is en houdt van wat rekenen en puzzelen, geniet zij ook erg van het testen van patronen. Positief kritisch meedenken vindt zij hierbij een leuke uitdaging.

En daar gaat dit interview nou precies over: haken! Dus….daarover stelde ik Marjolein wat vragen. Wil jij weten hoe het bloggen over haken voor Marjolein in zijn werk gaat? Lees dan snel verder om te zien welke vragen ik haar stelde en wat haar antwoorden zijn.

Ik herken me altijd sterk in de tegeltjeswijsheid ‘creatieve mensen hebben geen rommel, maar overal ideeën liggen’.

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

Ik weet helaas niet meer goed hoe ik ben begonnen. Als kind heb ik het wel eens van mijn moeder geleerd, maar actief ben ik denk ik een jaar of 10 geleden begonnen met haken. Het eerste project wat ik me herinner is een enorme grannystripes-deken. Destijds had ik niet zo veel budget, ik haakte deze met bolletjes van de action. Ik weet nog dat ik toen ook al genoot van het bedenken van een patroon in de herhalingen van strepen. Ik heb er jaren over gedaan totdat het af was. We pakken de deken er nog steeds regelmatig bij op de bank en de toen gekozen kleurencombinatie van groen en perzik kies ik nog regelmatig in mijn interieur, alleen inmiddels vaak in een wat gedemptere kleur dan de felle kleur toen. Ik denk dat het vanaf een jaar of 7 geleden echt een hobby werd.

Waar haal je je inspiratie voor de blogs vandaan? Vind je het moeilijk om telkens een leuk nieuw en boeiend onderwerp te bedenken?

Inspiratie voor blogs vinden vind ik wel een uitdaging. Ik ben geneigd snel te groot en moeilijk te denken, van simpelere onderwerpen heb ik snel het idee dat er al vaak over geschreven is. Toen ik werd gevraagd als blogger heb ik eerst een lijst met 10 blogonderwerpen gemaakt, om te kijken of ik genoeg inspiratie zou hebben. Ik vind het leuk om ideetjes te combineren in een blog, dus bijvoorbeeld een haaktechniek te combineren met iets anders creatiefs. Of om er op een ludieke manier wat psychologie door heen te gooien, zoals bij de blog waarmee ik meedeed met de bloggerswedstrijd, over welk haaktype je bent. Ik merk dat ik het wel leuker vind wat meer een verhaal te schrijven, dan bijvoorbeeld één techniek uit te leggen. Zo komt er binnenkort bijvoorbeeld een blog over adventkalenders online, dan vind ik het ook leuk om wat over de betekenis van advent te schrijven. Hierin vind ik denk ik steeds meer mijn eigen stijl, waarbij ik mezelf wel blijf afvragen of ik genoeg concrete informatie over haken biedt in een blog.

Hoe gaat het bloggen, welke stappen zet je voordat je blog klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? Heb je ergens een lijst met onderwerpen klaarliggen? 

De ene keer schud ik een blog makkelijker uit mijn mouw dan een de andere keer. Ik moet er echt voor gaan zitten en voor in de stemming zijn. Soms heb ik een goed idee in de auto, dan spreek ik een blog in in een voicememo aan mezelf. Dat werkt wel heel lekker, dan hoef ik thuis alleen nog maar te typen en bij te schaven en staat het in een uurtje wel op papier. De lastigste fase vind ik het toevoegen van de foto’s. Dat vraagt denkwerk en ik heb voor mezelf best een hoge lat als het gaat om goede foto’s. Daarom vind ik het bijhouden van mijn Instagram ook een uitdaging, daar staan nog heel veel haakprojecten niet op.

Als ik een blog schrijf waarbij ik patronen van Gek op Haken in de spotlights zet, is het stiekem wel makkelijk dat ik daar de foto’s van kan gebruiken. Een moeilijkere blog doe ik gerust twee avonden over. Ik lever nu elke maand een blog aan voor Gek op Haken. Ik heb sinds de start het plan eens wat te schrijven ‘op voorraad’, maar dat is me tot nog toe niet gelukt.

Wat vind je zelf jouw allerleukste blog? Was dat ook het leukst om te schrijven of juist het moeilijkst? Waar zou je graag nog eens over willen schrijven? 

Mijn leukste blog vind ik de blog over de Zomerchallenge. Daar zat wel meer tijd in dan in een gemiddelde blog. Ik genoot zelf van het bedenken van allerlei ideetjes en het ontwerpen van de kalender erbij. Deze blog vond ik heel makkelijk om te maken. Bij het schrijven van de volgende blogs vond ik het moeilijk om juist weer een wat eenvoudigere blog te schrijven, je kunt niet elke maand zo uitpakken…

Wat vind je het leukste om te haken (amigurumi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom?

Ik vind kleine frutseltjes erg leuk, maar heb inmiddels ook geleerd dat frutsels haken toch minder aan mij besteed is. Ik haak het liefst met wat dikkere wol en zeker wel met haaknaald 3 mm of groter. Het meest plezier haal ik uit dekens, kussens en af en toe accessoires als een sjaal, kindervestje, tasje of baret. Mijn twee meiden zijn daarbij dankbare afnemers.

Wegdoen is sowieso niet mijn sterkste kant, dan belanden haakwerkjes nog sneller in een doos in mijn hobbykamertje.

Voor welke collega haker heb je bewondering of welke ontwerper vind jij echt goed? Waarom en heb je van hem of haar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

Ik ben fan van de patronen van Dorine van Op de Haakwolk. In mijn blog over reliëfhaken noem ik al haar kussenpatronen, het Flowerful-kussen vormt een mooi duo op mijn bank met een ander kussen wat ik voor haar mocht testen en de sjaal en wanten Marit vind ik ook heel mooi. Ik houd wel van de wat ingewikkeldere patronen waarbij ik nieuwe dingen leer en Dorine stelt me daarin zelden teleur. Ook vind ik het leuk als ontwerpers hun persoonlijkheid laten zien in hun ontwerpen, zoals Jorina van de Haakbubbel en Jantine van Vrolijk Haakmeisje doen.

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen of waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zoja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

Wegdoen is sowieso niet mijn sterkste kant, dan belanden haakwerkjes nog sneller in een doos in mijn hobbykamertje.

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? Wat is je favoriete haaksteek of techniek?

Mijn favorieten wisselen. Garens waar ik regelmatig opnieuw bij uitkom zijn de Scheepjes Stonewashed, dat haakt fijn en heeft zo’n mooi gemêleerde kleur. Van Yarn and Colors Epic vind ik de kleuren en dikte heel fijn, ik kom vaak op wat matte of gedempte kleuren uit, maar kies wel graag uit een breed kleurenpalet. De Durable Cosy Fine gebruik ik ook graag. Ik heb een paar Tulip Etimo haaknaalden die mijn favoriet zijn, maar ik mis nog veel maten. Nu ik dit schrijf, zet ik de missende gelijk op mijn verlanglijstje voor Sint en mijn verjaardag! Wat betreft haaksteken en technieken vind ik het leuk nieuwe dingen uit te proberen en houd ik wel van een uitdaging. Aan projecten met eindeloos dezelfde steek begin ik toch niet meer zo snel.

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Heb je even? Ondanks mijn haakchallenge (die ik natuurlijk ook voor mezelf schreef) is de lijst WIPs nog behoorlijk lang! En dan kan ik het toch ook niet laten om nu voor de winter nieuwe tasjes en mutsjes voor de meiden te gaan maken. Maar het meest probeer ik nog te focussen op het afmaken van projecten. Ik ben onder andere bezig met het testen van een patroon voor Marja en met de Mini Explorer Cal van Katia.

Ik haak met name ’s avonds, als we langere tijd in de auto zitten voor bijvoorbeeld familiebezoek of als ik bij zwemles zit. Het gaat bij mij wel een beetje bij vlagen, soms haak ik een paar weken amper en dan weer elk vrij momentje.

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?

Ontdek wat je leuk vindt om te haken, experimenteer en houd vooral een haakschriftje bij. Handig om bij te houden waar je mee bezig bent en leuk om later terug te kijken.

Heel erg bedankt Marjolein voor dit gezellige en uitgebreide interview.

Wil jij ook eens iets van Marjoleins blogs lezen, houd dan de website in de gaten, want er komt elke maand weer zo’n leuke blog van haar online!!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *