Gehaakt cadeau: top of toch een flop?

a

Het kraamcadeautje

Je kent het wel, je ziet een leuk ontwerp, je hebt nog genoeg materiaal in huis en begint vol enthousiasme aan het project. Een collega van je is in verwachting, daar wil je een leuk kraamcadeautje voor maken. Patroon geprint want lezen op de laptop of iPad vind je minder prettig. De foto in het patroon van het baby’tje met dat schattige mutsje doet je smelten en je ziet voor je hoe blij je collega zal zijn met dit handgemaakte cadeautje. Je kunt je nu al verheugen op de bewondering en verwondering als je erbij vertelt dat je het zelf hebt gemaakt. Aan de slag dus. De juiste haaknaald heb je al gevonden, nu het materiaal nog. Je keuze valt op een mooie okergele acryl uit je voorraad. Het baby’tje zal in oktober geboren worden, dus een warm mutsje komt dan goed uit. Je installeert je op de bank, kopje koffie erbij en op de achtergrond een lekker muziekje.

b

Het patroon

Je leest het patroon vluchtig door want je popelt om te beginnen. Het is een vrij eenvoudig ontwerp van een bonnet (een model muts), dus dat is te doen. In de lijst van benodigdheden staat dat je haaknaald 3,5 moet gebruiken, die heb je. Het gebruikte materiaal in het patroon is van een merk dat je niet in huis hebt. Op het label van je okergele acryl staat dat het geschikt is voor haaknaald 3,5/4. Helemaal goed dus. Nu nog de juiste maat kiezen. De kleinste maat is voor een pasgeboren baby maat 50/56. Dat lijkt je wat klein, je collega is vrij groot, haar baby zal waarschijnlijk ook aan de grote kant zijn. Je keuze valt daarom op de tweede maat. Dan heeft de baby misschien wel de hele winter plezier van het mutsje. Volgens het patroon begin je met een ketting van lossen, je haakt daarna in vasten en begint in de 2e steek vanaf de naald. Dit brengt je even in verwarring, telt de lus op de naald nu mee of niet? Je haakt de eerste toer en gaat daarna volgens patroon verder.

c

Het mutsje

Het haken geeft je een goed gevoel, het mutsje vordert. Je hebt de steek en het patroon snel door en het haakt lekker weg. De steken komen mooi uit in het gekozen materiaal en de okergele kleur geeft het werk een warme uitstraling. Je ziet in het patroon dat de rechte lap die je haakt, aan het eind dubbel gevouwen moet worden. Als het klaar is moet de achternaad gesloten. Je moet nog een paar toeren haken maar wil wel eens zien hoe het er uit gaat zien. Je vouwt de lap dubbel en bekijkt het resultaat. Toen je de rechte lap aan het haken was, viel het je niet op maar nu je het als een mutsje gaat zien, lijkt het veel te groot. Het lijkt eerder een mutsje voor een peuter dan voor een baby’tje. Weg goed gevoel, weg idee van een mooi kraamcadeautje! Uit frustratie gooi je het werk in de hoek. Uithalen en opnieuw beginnen, daar heb je geen zin in en uithalen om het garen voor een ander project te bewaren al helemaal niet!

d

Top of toch flop? Herken je je in dit bovenstaande verhaal? Overkomt het jou ook wel eens? Heb jij ook onafgemaakte projecten liggen ver weg gestopt in een kast? In de volgende blogs ga ik je vertellen over materiaal, maatvoering, patronen en het belangrijkste; ik ga je tips geven! En trouwens, als je in de 2e losse vanaf de naald moet beginnen, dan telt de lus op de naald niet mee. Je telt vanaf de naald.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Hoi Marja,
    Wat een leuke website heb je er staan zoveel leuke patronen op,ga er zeker iets van haken.
    Hartelijke groeten Netty Bakker