Achter de schermen

Welkomsvideo opnemen header

Ik ken Karin al een hele tijd, en ik ben ook al even bij Gek op Haken betrokken. Maar hoe goed kennen jullie Karin? En kennen jullie Timo al? En wie doet wat en hoe gaat dat dan? Ik ging voor je op zoek en dat kijkje achter de schermen krijg je in dit blog.

Ik was laatst bij ze thuis en met een kop koffie en thee zaten we gezellig aan de keukentafel te kletsen. Ze vertelden me hoe het er bij ze aan toe gaat en hoe ze samenwerken. Gek op Haken is namelijk opgericht door Karin, maar inmiddels werkt Timo ook fulltime voor gek op Haken.

Eerst hebben we het wat over hun leven naast het haken. Karin vertelt “Naast haken houd ik erg van lezen, yoga, puzzelen, uit eten gaan en lange reizen maken. Maar dat reizen voelt alweer alsof dat een eeuw geleden was. Timo en ik reizen graag, samen met Lars onze zoon van dertien”. Timo haakt zelf niet, hij is vooral op de fiets te vinden in zijn vrije tijd: “Ik ben een liefhebber van mountainbiken, gitaar spelen en escaperoom spellen. En ik ben de kok in huis!”

Hoe lang haakt Karin dan al? Goede vraag, zegt ze, dat weet ze niet precies. “Ik haakte als kind al, dat heb ik geleerd van mijn oma. Daarna heb ik heel lang niet gehaakt, maar ben weer begonnen in 2014 toen mijn schoonmoeder de Crochet Along ‘as-we-go stripey blanket’ van Hannah Davis ging maken (vertaald in het Nederlands door Tertia Mulder). Ik vond hem zo mooi, dat ik gelijk zin kreeg om weer te gaan haken. Helaas had ik al snel weer een heleboel projecten liggen waar ik tegelijk mee bezig was, dus de deken is nooit helemaal afgekomen” Heel herkenbaar natuurlijk, ik heb zelf thuis ook 300 projecten liggen… 😁

Welkomsvideo opnemen
Filmpjes opnemen voor de website.
Fotoshoot voor de MOJO Deken
Fotoshoot voor de Mojo Deken.

Het begin: een nieuwe start

Waarom ben je eigenlijk met een eigen bedrijf begonnen? Karin: “Ik werkte in 2018 nog bij de Rabobank. Ik had het daar niet meer naar mijn zin en wilde iets anders gaan doen. Ik wilde iets creatievers, wilde mijn eigen tijd indelen en ik wilde ook uit de financiële wereld weg. Dus toen ben ik gaan onderzoeken wat er mogelijk was. Want hoe kan je een fulltimebaan vinden in de haakwereld?”. 

Dat werd dus Gek op Haken, legt ze uit: “Ik heb toen bedacht dat je misschien een community op kunt bouwen voor mensen die haken. Ik zocht zelf namelijk vaak patronen, maar kwam dan regelmatig uit op websites die niet meer bestonden of in een onleesbare taal geschreven waren. Dan kan je dus niet verder met dat patroon. Ik vond ook dat het zoeken naar patronen makkelijker moest kunnen. Ik had een community voor ogen met een vast team ontwerpers, waar ook Crochet Alongs en swaps worden georganiseerd en ik wilde ook een gezellige sfeer in een online groep. Dus een plek waar mensen elkaar kunnen helpen en trots hun projecten kunnen delen. In sommige Facebookgroepen kunnen mensen erg negatief reageren. En dat wil ik juist voor Gek op Haken niet; het moet een plek zijn waar mensen gezellig samen genieten van het haken.”

Karin vertelt verder: “Eind 2018 ben ik begonnen met mijn Instagram account en een klein team van ontwerpsters. Dat ben ik steeds verder gaan uitbreiden, en inmiddels is het lidmaatschap al meer dan een jaar online en zijn er al meer dan 1600 leden! We hebben een heel team aan mensen dat helpt om dit goed te organiseren.”

Proosten op de start van het lidmaatschap
Proosten op de nieuwe start!

Groot team

Het team van Gek op Haken bestaat nu uit tien vaste ontwerpsters. Maar er zijn ook bekende gastontwerpsters zoals Nienke Landman van Mooi van Draad, Suus van Liefs van Suus en Rosanne van Knufl. 

Claudia (@typically_claudette) werkt inmiddels als redacteur voor Gek op Haken en is ook blogger. “Zij zorgt voor alle patronen en kijkt de blogs na voordat ze worden gepubliceerd. Zij zet ook de berichten voor social media klaar. En wanneer je een mailtje stuurt naar Gek op Haken, dan is de kans groot dat zij jouw mail beantwoordt”

Er zijn ook vijf bloggers die elke week een blog schrijven en vijf ambassadeurs in het online haakcafé en de Facebook groep. “Zij helpen met het beantwoorden van de vragen die leden stellen in de groep. De ambassadeurs zorgen ervoor dat er snel antwoord komt op de vragen die gesteld worden, want daar hebben Claudia en ik helaas niet altijd meer tijd voor” zegt Karin. “Ik ben dus super blij met iedereen die hieraan mee werkt, want met z’n tweeën zou dat nooit allemaal lukken.”

VIP dozen
Online overleg met een deel van het team.
VIP dozen inpakken met schoonouders
VIP-verrassingsboxen inpakken.

Het draait om de website

Is het dan zoveel werk om een website te runnen, vraag ik me af. Karin en Timo in koor: “Ja!” Het kost veel onderhoud en ze zijn continu bezig om nieuwe dingen te bedenken en te ontwikkelen. “Je kan niet iets maken en dan ook gelijk online zetten. Je moet het eerst goed ontwikkelen, dan ook nog goed testen en dan pas ‘live’ zetten” vertelt Timo: “Het lidmaatschap kost veel werk en tijd; zo moet je continu zorgen dat de snelheid van de site goed blijft als iedereen patronen gaat downloaden, bijvoorbeeld als we net een nieuwsbrief hebben verstuurd. We hebben nu zo’n 200.000-300.000 bezoekers per maand op de website. De server moet dit aankunnen, anders loopt alles vast als jullie de patronen massaal gaan downloaden. De belangrijkste zaken voor de website zijn: hij moet altijd beschikbaar zijn, betrouwbaar zijn en ook nog eens snel werken. Ook de veiligheid is van belang – je wilt natuurlijk hackers buiten de deur houden.”

Het ontwikkelen van nieuwe onderdelen voor de site kost ook veel tijd; bijvoorbeeld dat leden sinds een tijdje hun verjaardag op de site kunnen invullen om een cadeautje te ontvangen als ze jarig zijn. “Dat zijn geen grote ingrijpende veranderingen en de meeste leden merken het verschil dan ook niet. Maar het moet wel goed werken!” 

Timo, is dat dan waar jij je vooral elke dag mee bezig houdt? “Ja, de bestaande site moet steeds bijgewerkt worden en ik ben ook bezig om nieuwe zaken te ontwikkelen. Binnenkort komt er nieuwe haakcafé op de website. De nieuwe versie is gebruiksvriendelijker en laagdrempeliger. En het ziet er ook mooi uit natuurlijk!” Hij vertelt verder over zijn dagelijkse werkzaamheden: “Wat ik ook nog doe is dat ik alle video’s monteer voor de tutorials die op onze website staan. Ik regel ook de techniek voor de online events: Leden live en Facebook live meetings. Er komt veel bij kijken, dat zien de meeste mensen niet.”

Waar houd jij je de hele dag mee bezig Karin? “Ik zorg voor de activiteiten die geregeld moeten worden; onderhoud de contacten met alle samenwerkingspartners, de bedrijven waar leden korting krijgen, ik bedenk nieuwe acties voor de leden, ik overleg met de ontwerpers. Ik kijk alle blogs en patronen door voordat ze worden gepubliceerd. Verder bedenk ik samen met Claudia nieuwe ideeën voor de VIP dozen en welke patronen in de patronenboekjes komen. Ik doe ook de administratie en ben steeds op zoek naar leuke nieuwe ontwerpers en samenwerkingspartners die ik kan benaderen voor onze site.”

Enthousiaste leden

Het mooiste vindt Karin het contact met de leden “Het is echt tof om wat van de leden te horen; bv de enthousiaste reacties in de Facebookgroep over de patronen, zoals de MOJO Deken. En wat ik ook erg leuk vind zijn de contacten in de haakwereld: met ontwerpers en bedrijven zoals bijvoorbeeld Scheepjes, Durable en Caro’s Atelier. En nieuwe dingen bedenken voor de leden blijft heel leuk, zoals speciale acties of kadootjes. We gaan bijvoorbeeld beginnen met het 2x per jaar versturen van een haakboek voor alle leden om patronen van de website te bundelen. Het eerste exemplaar ontvangen de leden binnenkort op de deurmat”

Kadootjes voor leden inpakken
Verjaardagscadeautjes inpakken.
Lars op snuffelstage bij GOH
Lars loopt snuffelstage bij Gek op Haken.
Haakboeken versturen aan nieuwe leden
Haakboeken versturen aan nieuwe leden.

“Ik haak zelf niet” vertelt Timo, maar hij vindt het wel erg leuk om te helpen bij het bouwen van de haak community. “Ik vind het vooral erg gaaf om nieuwe dingen te doen. En dat doe ik hier bijna elke dag. Ik ben een marketing-fan en vind het heerlijk om te helpen bij het promoten van Gek op Haken. Ik wil mensen graag enthousiast maken over Gek op Haken.” De combinatie is dan ook perfect zegt hij “Ondernemer zijn en constant nieuwe dingen mogen bedenken en ontwerpen – dat is toch fantastisch?”

Werken vanuit huis

Hoe bevalt het thuiswerken in de lockdown voor jullie? Karin: “Dat deden we voor de lockdown ook al, dus dat maakt nu niet veel uit. Thuiswerken vinden we allebei erg fijn, dan ben ik meer thuis voor Lars. En ik kan nu zelf mijn tijd indelen. Alhoewel er ook nadelen aan hangen, want soms maak ik juist hele lange dagen in een week omdat je zoveel wilt regelen.” Ze willen dan ook nog een keer een eigen werkruimte: “Een soort van kantoor waar we ook mensen uit het team kunnen ontvangen. De zolder staat nu vol met dozen vol pakketjes voor de verjaardagen en garens voor de VIP dozen. Mijn ouders helpen al door alle boeken in te pakken voor de nieuwe leden.” 

“We werken vaak aan de eettafel, hebben een kantoor voor Karin en op zolder staat ook een vaste werkplek en studio waar de tutorials worden opgenomen. Het zou dus erg fijn zijn als we dat allemaal kunnen samenvoegen in een ruimte, in plaats van overal in huis” zegt Timo, “werk en privé lopen nu erg in elkaar over.” 

In de tuin aan het werk
Lekker aan het werk in de tuin!

De toekomst van Gek op Haken

Willen jullie een tipje van de sluier oplichten over jullie plannen voor toekomst? Ik weet dat er binnenkort een nieuwe huisstijl voor de website komt. “Ja, leuk he!” zegt Karin “we gaan werken met wat andere kleuren op de site en een fris nieuw logo. In mei komt het eerste papieren patronenboekje uit met daarin tien patronen van de site samengebundeld, leden ontvangen dat via de post. We zijn ook bezig een online haakcursus te maken voor beginnende hakers; inclusief garens, haaknaald, patroon en video’s. Het nieuwe haakcafé komt ergens in de komende weken online op de site.”

En als het ooit allemaal weer kan en mag na de lockdown willen ze graag haakfeestjes organiseren voor de leden of naar beurzen gaan om leden te ontmoeten. Timo: “We willen ook graag meer met het YouTube kanaal doen en meer online evenementen voor leden organiseren zoals de Live meetings met leden en ontwerpsters.”

Enthousiast vertelt Karin verder: “We willen ook nog meer bedrijven zoeken om onze leden meer voordelen te kunnen bieden. Zo komt er binnenkort een leuk ledenvoordeel online met Happy Handmade Living, dus houdt de website in de gaten!”

Timo kijkt nog wat verder naar de toekomst “Als ultieme droom zouden we graag een internationale website willen die verder gaat dan België en Nederland, want in veel landen willen mensen natuurlijk lid zijn van een gezellige haak community! En we willen ook nog een merchandise lijn beginnen met haakartikelen en accessoires, zoals tassen en een agenda of project planner.” “Of ontwerpwedstrijden houden onder de leden” zegt Karin “om leden zo de kans te geven hun talenten te laten zien!” 

Je hoort het al, genoeg plannen dus! Het was echt heel interessant om een kijkje achter de schermen te krijgen van Gek op Haken. Karin en Timo, heel erg bedankt! En heb jij nog vragen voor deze twee? Stel ze dan in de reacties hieronder. Ik beloof je dat ze altijd antwoord geven 😁

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Gezellig , huiselijk, maar o zo leuk om te lezen hoe het allemaal is begonnen. Hoe jullie je hebben ontwikkeld.
  Dank jullie wel dat we in de “keuken” mochten “kijken”.

 2. Hallo dit is heel leuk om te lezen want ik had geen idee wat er allemaal bij komt kijken ik wil jullie veel succes wensen met de voortgang van deze club

 3. Hoi Karin en Timo, wat een leuk verhaal van jullie start! Jullie hebben het dan ook geweldig gedaan. De website is fantastisch! Alles is mooi geschikt op de pagina’s. Ikzelf kijk bijna dagelijks op de site, en vind telkens weer iets leuks om te haken of gewoon om een blog van een ontwerpster te lezen. Ik heb in 2015 de haakkriebels terug gekregen. Heb een hele lijdensweg na vele operaties moeten doorstaan, en daardoor arbeidsongeschiktheid geworden. Dus … tijd zat. En de verveling heeft ervoor gezorgd dat ik weer zin kreeg in haken. Al snel was ik er terug mee weg. En zoals elke haakster ben ik altijd met meerdere projecten bezig. Doordat ik steeds op zoek was naar nieuwe ontwerpen op meerdere sites, kwam ik uiteindelijk ” Gek op haken ” tegen. Ik ben nu 1 jaar lid, en heel tevreden met mijn lidmaatschap! En zelfs nog goeie en leuke haaktips tegen gekomen, en bijgeleerd. Ik raad elke haakster aan om lid te worden!

  1. Hoi Els, dank je wel voor je reactie. Wat vervelend dat je arbeidsongeschikt bent geworden. Dat zal geen makkelijk tijd geweest zijn met al die operaties. Fijn in ieder geval dat je het haken weer hebt ontdekt en dat we je elke dag kunnen inspireren met nieuwe haakpatronen en zelfs wat kunnen bijleren. Nog veel plezier met alles op de website en leuk om je ook regelmatig tegen te komen in het haakcafe en op Instagram.
   Liefs, Karin

 4. Heel mooi verwoord Marieke. Gaaf hè jij hebt ook de opstart van het begin mogen meemaken.
  Heel leuk hoe het privéleven naast het werk wordt beschreven.
  Ze zijn goed bezig.
  Gaaf blog weer Marieke🥰

 5. Wat zijn leuke plannen en ideeën hebben jullie achter de schermen. Ik heb wel genoten tijdens de lezen. Echt team werk! Ik ben heel erg blij mee met mijn lidmaatschap. Veel succes toegewenst Liefs,Ayla 😉👍