Boekreview: Beesie-poppen haken van Anja Toonen

beesie poppen haken 1

Dit is alweer mijn laatste blog van dit jaar én het is daarbij ook nog de allerlaatste boekreview van het jaar. En, waar kan ik beter mee afsluiten, dan met dit prachtige haakboek: Beesie-poppen haken van Anja Toonen.

Iedereen kent Anja wel. Zij is in haakland vooral bekend van de karakteristieke “dikke dames”. Onder de naam Haakpret bracht zij al heel veel verschillende soorten haakboeken uit, denk daarbij aan “Bontsloffen haken”, “Dikke Dames haken” deel 1 en 2, “10 Wandborden haken” en nog veel meer. De boeken, maar ook losse patronen, zijn onder andere verkrijgbaar via de website van Anja: Haakpret. Ook kun je haakpakketten en garen bestellen op de website! Daarnaast ontwerpt Anja patronen voor bijvoorbeeld tijdschriften, zoals een tijd geleden nog voor de “Aan de Haak: Amigurumi Special”, waarover ik voor Gek op Haken ook een review heb geschreven. 

Daarnaast vind je op de website ook leuke blogs, maar ook worden basistechnieken besproken en wordt verdere uitleg gegeven bij (moeilijke) patronen. 

Het boek

Het boek Beesie-poppen Haken telt 141 pagina’s en staat vol met inspiratie om de mooiste poppen te haken. Op basis van twee verschillende basispoppen (een zonder vacht en een met vacht) kun je 24 verschillende lieve popjes maken. De dierenpakjes die de poppen aanhebben variëren van een krokodil en olifant tot een eenhoorn en een rendier. Kortom, er is voor iedereen, maar ook voor ieder seizoen, wel een leuke pop te haken. Als je echt creatief wilt zijn, kun je de verschillende details ook uitwisselen en fantasiedieren maken. 

Basispop met onderdelen
De basispop met daarbij alle onderdelen

Bij elk patroon staat precies beschreven welk garen Anja heeft gebruikt om de diertjes te maken. Het basiskatoen dat gebruikt is, is meestal Scheepjes Catona, maar je kunt natuurlijk ook goed ander haakkatoen gebruiken. Voor mijn review gebruikte ik zelf Phildar Phil Coton 4 met haaknaald 3 mm en dat gaf een prima resultaat! 
Ik heb wel gemerkt dat veel van het fluffy garen dat Anja heeft gebruikt (zoals Phil Nounours) niet overal gemakkelijk te verkrijgen is, dat vergt dus even wat zoekwerk. Of, je kunt het garen vervangen door ander fluffy garen natuurlijk. De meeste garenmerken hebben tegenwoordig fluffy- of teddygaren in het assortiment.

Het boek en garen

De patronen

Zoals gezegd bestaat elke Beesie-pop uit een basispop met daarop variaties, zodat je verschillende diertjes kunt maken. Aangezien ik het moeilijk vond om te kiezen uit al die leuke poppen, liet ik mijn zoontje Finn kiezen welke pop ik voor deze review zou haken. Hij koos voor Dino Dex. Ik besloot wel andere kleuren te gebruiken dan Anja heeft gebruikt en vanwege de feestdagen heb ik naast haakkatoen ook glittergaren gebruikt. 

Bij elk patroon in het boek staat eerst een lijst met gebruikte materialen en vervolgens wordt uitgelegd op welke manier je de basispop moet haken. Bij de poppen kunnen bijvoorbeeld kleurwisselingen op verschillende plekken zitten. Ik heb daarom de instructies op een post-it geschreven en bij het basispatroon geplakt, zodat ik niet de hele tijd heen-en-weer hoefde te bladeren. 

Hoewel de dikke dames hoog op mijn to do-lijst staan, was dit voor mij het eerste patroon van Anja dat ik haakte. Ik heb wel eens gelezen dat de patronen van Anja heel technisch zijn en daar was geen woord aan gelogen. Meerderingen en minderingen zitten niet op de “gebruikelijke” plaatsen. Deze patronen haak je niet even gedachteloos terwijl je naar je favoriete televisieserie kijkt. Het is echt opletten geblazen! Maar, de uitleg is goed en de patronen zijn prima te volgen. Het resultaat is ook echt geweldig, mijn Beesie-pop heeft een gezichtje met karakter en een schattig bol buikje gekregen. 

Ik moest ook wel even wennen aan het feit dat Anja andere afkortingen gebruikt dan andere ontwerpers voor bepaalde steken. Zo staat dv voor dubbele vaste/meerderen en vm voor vaste minderen. Maar, als de afkortingen eenmaal in je systeem zitten, dan heb je daar geen last meer van. 

Het allerleukste van de patronen vind ik dat de beentjes echt kunnen bewegen. Anja heeft echt heel goed uitgelegd in het boek hoe je door het gebruik van knopen bewegende ledematen kunt maken aan je amigurumi. Mijn dino-pop kan zitten en staan en dat is echt heel gaaf! 

Beesie-poppen Haken is een geweldig haakboek

Zoals denk ik wel duidelijk is geworden, ben ik dolenthousiast over het boek Beesie-poppen haken van Anja Toonen. Mocht je nog iets op je lijstje willen zetten voor de feestdagen, dan raad ik dit boek echt aan. Of, koop het van de cadeaubonnen die je tijdens de Kerstdagen krijgt ;). Ook de benodigde garen voor het maken van de beesie-poppen kun je kopen op de website van Anja Toonen.

Hebben jullie al iets uit het boek gemaakt? Of, staat dit boek op je lijstje? Laat het me vooral weten, ik ben erg benieuwd!

Ben je nog op zoek naar andere leuke haakboeken? Lees dan ook onze andere boekreviews, zoals bijvoorbeeld over Amigurumi Hartendiefjes van Erinna LeeGruwelijk Grappige Gadgets Haken van DenDennisSokken haken a la Sascha, Handmade van Jessica Kouwenhoven of Happy Living van Lisanne Multem. En hou vooral ook de website in de gaten voor nieuwe boekreviews!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *