Het haak-ABC van Gek op Haken (T tot en met Z)

IMG 20220413 192303 01

We zijn na verloop van tijd aangekomen bij mijn laatste inbreng van het ABC van Gek op Haken. Ook nu deel ik wat haaksteken, evenals dingen die je misschien nog niet weet over haken in het algemeen. Zo ga ik verder met de letter T tot het einde van het alfabet.

T Tapestry haken

Daarmee kan je net zoals bij het filethaken een heel mooi patroon creëren doorheen het patroon. Bij tapestry haken, haak je vooral vasten om de meelopende draden (van de andere kleur) mee. Waardoor je haakwerk heel stevig wordt.

Heel handig dus voor een tas of zelfs een vest. Deze stevige techniek leent zich ook super goed voor een wandhanger. Wist je dat we eerder al een blog besteed hebben aan deze techniek? Dit kan je hier lezen. Ook op YouTube hebben we er een filmpje over, dus ga zeker eens wat uitproberen.

U Uithalen van je werk

Heb je dat ook? Je haakt en komt bij bijvoorbeeld toer 21 en je ziet een foutje… Wat doe jij dan?

  1. Je hebt haaksters die gewoon verder haken en ‘negeren’ dat er een foutje in het werk zit? Maar als ik dit zelf al eens heb voorgehad, dan betrap ik me erop, dat ik dat foutje gewoon elke keer vermeld en toon aan anderen. Maar eerlijk, meestal valt zo’n foutje niet op?! Vooral als het geen haakkenners zijn, toch.
  2. En je hebt haaksters die bij “de fout van toer 21” zitten te piekeren van: Wat zal ik nu doen? Uithalen, pfff, want ik ben toch al een heel stuk aan het haken… En die het dan uiteindelijk toch uithalen.

Zelf ben ik van het tweede type, vooral als het om kleine fijne haakwerkjes zoals een etui of amigurumi gaat. Bij een deken zou ik nogal eens verder haken. Geen kat die het ziet, of toch?!

Welk type ben jij?

V Vredesduif haken

Je hebt zo van die patronen, die je echt wil haken. Dit had ik laatst bij de vredesduif, die je gratis kan downloaden op onze site. Het idee erachter is, dat je €4,00 gaat storten voor Oekraïne… Klik hier voor het gratis haakpatroon van studio MoJo.

W Wafelsteek

Je haakt een reliëf in je werk, net zoals de vorm van het wafelijzer. Dus een betere benaming kon er niet voor gevonden worden, vind ik. Het is dan ook een mooie steek om er een babydeken mee te haken. Boukje schreef er trouwens een blog over, die kan je hier lezen.

5oHTD0iLQaj9vwQ8vbBQ

X haken

De letter X bleek dan toch niet zo’n makkelijke letter te zijn, maar je komt die wel af en toe tegen in een haakpatroon.

De X kan…

  • betekenen dat je iets ‘zoveel keer’ moet gaan haken/herhalen. Voorbeeld: herhaal *…* x 5, dus haak je wat tussen de sterretjes staat 5 keer.
  • staan voor een afmeting. Voorbeeld: 150 cm x 100 cm, hier betekent de x ‘op’.
  • bij een vaste betekenen dat je je vaste yarn under moet haken. Zo zie je geen v’tje, maar een x-je. Deze techniek wordt meestal gebruikt voor amigurumi.

Y Youtube-kanaal Gek op Haken

Ik schreef eerder al eens een uitgebreide blog over het YouTube-kanaal van Gek op Haken. Ondertussen is het al heel goed uitgebreid met ruim 55 tutorials over haken en haaksteken. Heel handig!

Wil je niks missen en op de hoogte gebracht worden van nieuwe filmpjes, abonneer je dan op het YouTube kanaal van Gek op haken.

Z Zelf aan de haak

Van A tot Z, was dit best een fijne blog om te schrijven. Twijfel je nog of je eigenlijk wel wil haken? Koop een bolletje garen, een haaknaald en volg de filmpjes op YouTube. Zo ga je weldra, net als ikzelf dingen haken en weet je dat je nooit meer zonder haaknaald kan. Want het is verslavend!

Ik hoop dat jullie iets hebben gehad aan het haak-ABC. Er zijn natuurlijk nog heel wat letters die eraan toegevoegd kunnen worden. Maar wie weet, neem ik de pen wel nog eens op, om een nieuw haak ABC te lanceren.

Clover20Boukje

Wil je de andere delen van het haak-ABC nog eens nalezen, kijk dan hier: van letter A tot en met Fletter G tot en met Lletter M tot en met S.

Haak ze!

Groetjes Sofie

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik ben van geen fouten maken maar als ik bijna eind van toer zit en het zit halve wegen of begin dan twijfel ik het. Meestal post ik het op mij insta en dan als niemand wat van zeg laat ik het zo. Maar valt het echt op dan moet het er wel uit tenzij je er niet mee terug kan