Haaktechniek: wafelsteek

Mw9cbu88TriSq5uIlCDnrQ

Tijd voor een nieuwe haaktechniek blog. Deze keer staat de wafelsteek centraal. Een superleuke steek om uit te proberen voor een groot of juist klein project. Dus lees gauw mee hoe je deze steek haakt!

De wafelsteek is een steek waarmee je een mooi reliëf in je haakwerk kunt maken. Je maakt mooie blokjes die erg veel weg hebben van de ruitjes van een wafel. De structuur gebruik je voor veel soorten doeken, onder andere wafeldoeken, waarmee kleine babytjes worden afgedroogd of speciale wafeldoeken om je ramen mee te zemen. En, die mooie structuur kun je dus ook gebruiken in je haakwerk.

Hoe zet je nu op voor een doekje of dekentje in de wafelsteek? Om te beginnen zet je een aantal steken deelbaar door 3 + 5 steken op (b.v. 30 steken + 5 = 35 opzetsteken).

Toer 1: Als je dit hebt gedaan ga je de basis haken door in de 4e losse vanaf de haaknaald stokjes te gaan haken. Dit doe je tot aan de laatste losse. Vervolgens haak je 2 keerlossen. En, keer je je werk om.
Toer 2: Haak nu een reliëfstokje voorlangs om het tweede stokje heen: je maakt een omslag en steekt je haaknaald achter door het stokje heen (zie foto). Haak vervolgens je stokje af zoals je anders ook zou doen (wil je meer weten over het haken van reliëfstokjes? Lees dan deze blog.). Haak vervolgens 2 gewone stokjes op de stokjes van de vorige toer. Herhaal het reliëfstokje en de 2 gewone stokjes tot het einde van de toer en haak weer 2 keerlossen.
Toer 3: Haak nu een gewoon stokje op het reliëfstokje van de vorige toer. Haak vervolgens twee reliëfstokjes om de gewone stokjes. Herhaal dit tot het einde van de toer. Eindig met een stokje op de twee keerlossen en haak 2 keerlossen.

Hierna blijf je toer 2 en 3 herhalen tot je lapje/dekentje/doekje de gewenste lengte heeft. Je eindigt met toer 2. Haak vervolgens voor de afwerking nog een rand met vasten er omheen.

Ik vroeg me af of er nog een extra uitdaging mogelijk is met deze steek. Want kun je met deze steek ook nog wisselen met kleuren? Jawel dat kan! Dat doe je als volgt: aan het einde van toer 2 maak je de laatste omslag van het laatste stokje met de nieuwe kleur en de keerlossen haak je dan ook al met de nieuwe kleur. Vervolgens haak je toer 3 met de nieuwe kleur en haak je de wafels nu dus in de andere kleur.

Ik haakte speciaal voor de uitleg dit vaatdoekje, maar ik ben achter de schermen ook nog bezig met een groter project, namelijk een deken. Dit heeft alleen wat meer tijd, liefde en aandacht nodig om nog flink te groeien. Op mijn Instagram zal ik zo nu en dan de voortgang hiervan delen.

Wat ik zeker ook nog aan jullie wil laten weten is dat Marieke speciaal voor jullie ook een handig instructiefilmpje heeft opgenomen over deze haaktechniek: de wafelsteek. Dus mocht je er nog niet helemaal uitkomen, ga dan zeker ook hier eens kijken naar het filmpje.

Veel plezier met het haken van projecten in de wafelsteek ik ben benieuwd of jullie al eens iets in deze steek hebben gemaakt. Zo ja, laat het mij dan vooral weten door hieronder een gezellig berichtje achter te laten. Heb je vragen over de wafelsteek, stel deze dan via onze Facebook-groep Gek op Haken fans of als je lid bent in het online haakcafé!

Liefs Boukje

Andere blogs

Achter de schermen

Ik ken Karin al een hele tijd, en ik ben ook al even bij Gek op Haken betrokken. Maar hoe goed kennen jullie Karin? En kennen jullie Timo al? En wie doet wat en hoe gaat dat dan? Ik ging voor je op zoek en dat kijkje achter de schermen krijg je in dit blog.

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik ben een wieg dekentje in wafelsteek aan het haken met cosy fine, 58% katoen en 42% polyacryl.
    De eerste toer met stokjes, daarna wafelsteek.
    Nu wordt na een aantal toeren het dekentje wat wijder.
    Hoe kan ik dit vermijden?

    1. Hoi Marina, soms ga je als je wat meer gewend raakt aan een steek ietsje losser haken. Het kan dan soms helpen om met een haaknaald van 0,5 mm kleiner te gaan haken.

  2. Leuke blog.

    Ik heb aantal onderzetters gehaakt in wafelsteek. Jammer dat ik geen foto’s kan plaatsen hier. Wat ik ook nog in me gedachten heb al tijdje op me lijstje staat 1 deken voor mezelf alleen twijfel met hoeveel lossen heeft u misschien 1 tip?

    1. Hoi Jessica,
      Leuk dat het je gelukt is een aantal onderzetters te haken in de wafelsteek.
      Ik heb voor mijn deken 188 steken opgezet, maar vind hem zelf iets aan de brede kant. Dit kan ook liggen aan de hand van haken (ik haak vrij los). Ik hoop dat je hierdoor wel een idee hebt gekregen van het aantal stokjes voor een deken van ongeveer 90 a 100 cm breed. De lengte kan je daarna zelf bepalen door meer of minder toeren toe te voegen.
      Hopelijk helpt dit je. Succes en veel plezier met het haken!

  3. Super bedankt voor de uitleg, heel duidelijk en stap voor stap! Eindelijk is me dan gelukt om de wafelsteek te haken na een jaar. Het bleef me kriebelen om te haken maar lukte nooit. Vanavond een proeflapje uitgeprobeerd, zie foto op mijn tijdslijn.