Het haak-ABC van Gek op Haken (A tot en met F)

IMG 20220413 192303 01

Toen ik op zoek ging naar een nieuwe blog om voor jullie te schrijven, botste ik op het “ALFABET van het haken”. Ik vond dat zo’n leuk idee, dat ik besloot om het haak-ABC van Gek op Haken eens op een rijtje te zetten!

Uiteraard kan het zijn dat je nog ideetjes hebt bij een bepaalde letter. Wees vrij om dit in een reactie met mij te delen. Zo kunnen we van elkaar leren, niet?! Ik zal over zowel steken, haakpatronen, als interessante gegevens, die je vooral op onze website kan terugvinden, bloggen.

Ik ga voor nu ‘een vierde van het alfabet’ naar voor brengen en hoop zo tegen het einde van het jaar alle letters een plaatsje te hebben gegeven.

A Amigurumi haken

*Amigurumi (Japans: 編み包み) zijn kleine, gehaakte popjes. Veelal worden deze popjes gebruikt die kinderen aanspreken of personages afkomstig uit zogenaamde manga series. De popjes zelf zijn bedoeld om mee te spelen, om te verzamelen of eventueel om als sleutelhanger te gebruiken.

Een amigurumi wordt doorgaans uit garen gemaakt, met een kleine haaknaald, zodat de stof dicht genoeg blijft om te worden gevuld en het object zelf niet te groot wordt. Het lijf en het hoofd worden doorgaans uit één stuk gemaakt, eventuele ledematen worden apart gehaakt en daarna aan het lijf bevestigd.* BRON: Wikipedia

Zelf ben ik redelijk ‘zot’ van het haken van amigurumi. Ik hou ze vooral bij en soms geef ik die weg als ik een cadeautje nodig heb. Het is wel redelijk fijn haken, maar daar hou ik wel van. Ik vind het haken van amigurumi leuk, omdat je je popje langzaam tot leven ziet komen. En, nu staan er toch heel wat amigurumi op onze site beschikbaar.

B Bloemen haken

Het haken van bloemen kan je huis onmiddellijk op fleuren. En, het grootste voordeel is dat je ze geen water moet geven… Net als amigurumi haken, is dit ook een fijn haakwerk. Zo haakte ik onlangs de romantische roos, die je als lid op onze website kan downloaden.

Image 2
Romantische Roos

C Corner to corner haken

De letterlijke vertaling van ‘corner to corner’ betekent: haken van hoek naar hoek. Waarbij je door het draaien en op een andere plaats je draad verder vast hecht een heel mooi haakwerk uit je naald kan toveren. Het lijkt zo moeilijk, maar dat is het echt niet. Als je stokjes en lossen kan haken, en eens je goed op dreef bent en de techniek bevat, dan kan je oneindig mooie patronen haken. Wil je liever de Nederlandse tekst, dan kan je het terugvinden in deze blog van Boukje.

Marieke legt de techniek uit in dit filmpje:

Wil je ook nog weten hoe je moet minderen bij corner to corner haken, dan kun je dit handige filmpje bekijken.

D Dekens haken

Als er nu iets is waarbij ik hakend echt kan ontspannen, dan is dat bij het haken van een deken. Het is dan ook een hele inspiratie om te zien dat we op onze site al heel wat dekens konden aanbieden. Wil je mijn top 5 nog eens nalezen, dan kan je dat hier.

E E-books

Wist je dat we momenteel 3 Nederlandstalige haakboeken hebben, die je digitaal kan downloaden op onze site Gek op Haken? Het e-book ‘Haken voor iedereen’, ‘Negen vrolijke dierenvriendjes’ en ‘Netflix kerstfilms haken’ kan je gratis downloaden. Als dat niet leuk is!

F Filet haken

Boukje maakte eerder al eens een blog over het filet haken. Daarbij ga je figuren maken in je haakwerk, door enkel stokjes en lossen te haken.

JCMD8S�xSZm1CdM�p3fO2Q

Hopelijk kan ik jullie inspireren met wat nieuwe ideeën, want haken is en blijft een heel ontspannende hobby, niet? En, een volgende keer ga ik verder met het tweede kwart van het alfabet, voor nog meer haak-ABC en inspiratie.

Haak ze!

Groetjes Sofie

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *