Mijn haakdroom: een amigurumi ontwerpen
Deze blog is de tweede blog uit de bloggerwedstrijd van mei 2022. Karina de Vries is een van de drie finalisten. De blogs van de finalisten worden gepubliceerd op 16, 17 en 18 mei 2022. Vanaf 18 mei kun je via onze website stemmen op jouw favoriete blog. Stem je mee? Onder de stemmers worden leuke prijzen verloot!
En, dan is nu Karina aan de beurt…..
Mijn haakdroom was al een hele poos om nog eens een keer een amigurumi te ontwerpen. Maar ik dacht elke keer, dat kan ik niet. Hoe krijgen alle ontwerpers toch zulke fantastische ontwerpen uit hun haaknaald getoverd. Superknap toch?! Dat wilde ik ook wel kunnen………..
De wedstrijd
Een tijdje terug werd er een wedstrijd aangekondigd bij een bekend inspiratiecentrum met als opdracht: ontwerp je eigen tijger. Je mocht de tijger breien, haken of punchen. Ik trok de stoute schoenen aan en dacht: “hier ga ik aan meedoen”. Wat een leuke wedstrijd. Voor mij een goede motivatie om nu eindelijk aan de slag te gaan met mijn haakdroom en mijn eerste amigurumi te ontwerpen. Ik beschrijf in deze blog voor jou hoe ik het ontwerpen heb aangepakt.
Hoe begin je aan een ontwerp?
Eerst heb ik wat foto’s van tijgers opgezocht op internet en gekeken naar de vormen die in de tijger zitten. Ik heb wat schetsen gemaakt en daarna heb ik wat goedkope acryl opgezocht om mee te haken aan de eerste versie. Verder zocht ik een schrift op, zodat ik alle stappen die ik maakte op kon schrijven.
De tijger krijgt vorm
Voordat je gaat beginnen met haken is het handig als je alle spullen die je nodig hebt, bij de hand hebt. Onmisbaar is natuurlijk een haaknaald, het garen waar je mee wilt haken, een schaar, een stopnaald, vulling en een steekmarkeerder (of een draadje), Sofie heeft een leuke blog geschreven over steekmarkeerders.
Omdat ik al veel amigurumi heb gehaakt, weet ik ondertussen wel hoe het meerderen en het minderen gaat bij een amigurumi. En weet ik ongeveer welk resultaat meerderen en minderen oplevert. Op het YouTube-kanaal van Gek op Haken vind je handige filmpjes over het haken van vasten en het meerderen en minderen.
Ik ben begonnen met het haken van het hoofd van de tijger. Daarna de snuit en de wangen. Het was een kwestie van haken, uithalen en weer opnieuw beginnen. En tussendoor schreef ik na iedere toer op wat ik had gedaan. De snuit heb ik wel een paar keer opnieuw gehaakt, omdat ik er iedere keer niet tevreden over was. Daarna haakte ik het lijf, de armen, de benen, de strepen die later op het lijf genaaid moesten worden en de staart.
Iedere keer opnieuw was het weer meten of het lijf dik en lang genoeg was. Hetzelfde deed ik bij de armen en de benen en de staart. Was ik niet tevreden, dan haalde ik het weer uit. Ondertussen zat mijn schrift vol met strepen, maar mijn tijger begon steeds meer vorm te krijgen.
Nadat alle onderdelen gehaakt waren, vulde ik alles op met vulmateriaal en naaide ik de tijger in elkaar en borduurde een neus en ogen op het hoofd. Ik borduurde ook strepen op het lijf, de armen en de benen. Ik ben verliefd op mijn ontwerp!
De afronding
Ik haakte mijn tijger opnieuw, ditmaal met katoen. Ik kon zo gelijk zien of alles wat ik opgeschreven had klopte. Ik paste hier en daar nog wat dingen aan. Ik besloot om de strepen toch niet te haken, maar op het lijf en het hoofd te borduren.
Daarna heb ik alles wat in mijn schriftje stond uitgetypt op mijn computer en heb ik er foto’s bij geplaatst.
Wat ben ik trots op mijn tijger. Ik vond het ontwerpen van een amigurumi ontzettend leuk om te doen. Ik ben zeker van plan om nog meer te gaan ontwerpen. Ideeën genoeg, nu nog tijd vinden om het te gaan doen, want er zijn nog veel meer leuke haakpatronen die ik ook nog wil gaan maken.
Vanaf 18 mei kun je via onze website stemmen op jouw favoriete blog. Stem je mee? Onder de stemmers worden leuke prijzen verloot!
We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes
Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!
"*" geeft vereiste velden aan
Reacties