Het haak-ABC van Gek op Haken (M tot en met S)

IMG 20220413 192303 01

En, dan nu verder met deel 3 van het haak ABC van Gek op Haken! Je kan hier deel 1 en deel 2 nog eens teruglezen, om inspiratie op te doen, want ondertussen ben ik beland bij de letter M…

M Mandala

Een mandala, wat is dat eigenlijk? Ik schreef er vorig jaar ook al eens een blog over, klik hier. Toen vertelde ik jullie dat het zo rustgevend is om er eentje te haken. En, daar blijf ik bij. Ik haakte laatst een gewone granny square mandala, die past perfect bij de Romantische Roos die je ook als haakpatroon op onze site kan terug vinden.

IMG 20220413 192848 02

Wist je dat je een mandala kan gebruiken als onderlegger of als je die in een metalen ring vast haakt, kan je die perfect ophangen aan de muur. De grootste mandala die ik haakte is er eentje met een diameter van ietsje meer dan 1 meter!

N Noppen haken

Toen ik begon met haken, werd ik enorm getriggerd door het feit dat je ook letters of cijfers kan haken, in je haakwerk. Niet door te veranderen van kleur, maar door gewoon een nop te haken. Dit gebeurt zo, dat de gehaakte stokjes vooruit ‘poppen’ als het ware en je dus een nopje/bobbel krijgt. Die zorgt ervoor dat je dus een soort patroon in je haakwerk kan maken. Bij het Zig Zag Noppenkussen van Linda kan je zien wat de noppen teweeg brengen, een speelse zigzag vorm.

Marieke heeft dan ook vol overgave de noppensteek uitgelegd in een handig YouTube-filmpje voor jullie.

O Onderweg haken

Tja, dat is voor mij praktisch onmogelijk en dat vind ik zo jammer… Want ik word namelijk wagenziek bij het minste dat ik lees of als ik me ergens op concentreer in de auto; dus ook bij haken in de auto. Gelukkig wanneer we gaan reizen met het vliegtuig of de trein kan ik wel volop haken.

Maar onderweg haken, kan ook ergens op een bankje in het park of terwijl je wacht op de kinderen die aan het zwemmen zijn. Ik durf ook wel eens te haken op het strand, maar dan is de combi van zand en zonnecrème niet zo aangenaam, niet?!

P Projectblad

Als er nu iets is wat ik extra onder de aandacht wil brengen, dan is het wel het project blad dat voor iedereen beschikbaar is op onze site Gek op Haken. Het is ontworpen door Pleun van “Studio Woord & Draad” en kan je gratis hier downloaden.

Project Pop Neeltje

Alles wat je rond een haak project wil onthouden, kan je erop kwijt. Dus geen gedoe of vergetelheid met welke haaknaald, welk garen of waar je het patroon vond meer. Want je kan alles netjes neerschrijven op het projectblad.

Q Quilt haken

Dan de letter Q? Niet de meest makkelijke letter om iets terug te vinden rond haken. Maar dankzij mijn medebloggers vond ik de tip om eens wat op te zoeken rond quilt haken. Zelf heb ik er nog nooit over gehoord, laat staan dat ik weet wat het is.

Het quilt naaien is me meer bekend en het is eigenlijk wel best te vergelijken. Alleen bij het naaien, ga je lapjes zo verwerken dat er verschillende vormen naast elkaar komen, zodat het één geheel wordt. Bij quilt haken ga je ook verschillende kleuren en lapjes zo haken, dat de vormen een mooi geheel vormen. Door de afwisseling van donkere met lichte kleuren lijken de geometrische vormen een soort patchwork. En, heb je in een mum van tijd een eigen gehaakte quilt deken. Op onze site vind ik de hexagon deken daar een mooi voorbeeld van. Een gratis patroon dus ook voor niet-leden te downloaden.

R Restjes ophaken

Wie heeft die nu niet, een doos of mand, gevuld met restjes garen? In verschillende kleuren, restjes die je nog niet weg wil gooien. Ik hou die dus ook bij, voor als ik een mond of neus moet borduren voor amigurumi. Of, om gewoon een lossenketting te haken, als cadeau lint rond een geschenkje. Je kan die kleine restjes ook gebruiken om iets mee op te vullen.

Maar er zijn ook leuke voorbeelden op de website te vinden van wat je met je restjes zou kunnen haken, denk aan een vrolijk gekleurde amigurumi of een ander vrolijk gekleurd project.

S Slibsteek

Nog een steek om in de kijker te zetten, de slibsteek. De Slibsteek is veel makkelijker dan hij in eerste instantie lijkt. Je haakt een subtiel schelp patroon door elke keer een vaste en twee stokjes in één steek te haken. Deze steek komt het beste tot zijn recht in wat grotere haakwerken. Heb jij deze steek al eens gehaakt? Klik anders hier voor een handig filmpje.

Ergens eind september komt het 4de en tevens laatste deel online van het haak ABC van Gek op Haken.

Haak ze!

Groetjes Sofie

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Wat is deze blog weer leuk paar leuke inspiratie uitgehaald en de project blad gedownload Dankje wel voor deze inspiratie kan niet wachten op de laaste deel. Maar kan je na de laaste niet meer bedenken? Tis zo leuk

    1. Zo fijn om te lezen, Jessica. Blij dat je er ook iets aan hebt, daar doen we het voor, toch?!
      Misschien haak ik er wel nog een vervolg aan, want bij meerdere letters had ik heel wat haak inspiratie.
      Fijne groetjes Sofie