Schrijven over haken – interview met een blogger

Sofie

Interview met Sofie De Zutter @so_fie1974

Het blijft leuk om de leden van ons team te interviewen. Velen zijn al aan de beurt geweest, maar omdat ons team gezellig blijft groeien, ben ik nog lang niet aan het einde van de lijst. Dit keer is de beurt aan onze blogger Sofie. Sofie’s eerste blog voor Gek op Haken dateert alweer van 23 november 2020, dus het wordt tijd dat ik haar het hemd van het lijf vraag over haken.

Sofie heeft al heel veel leuke en diverse haakonderwerpen besproken in haar blogs. Zo schreef zette ze Heks Helena in de spotlight, heeft ze beschreven wat een CAL precies is en schrijft ze op dit moment het populaire haak-ABC van Gek op Haken. Wil je al haar blogs lezen, klik dan hier!

Naast het bloggen voor Gek op Haken, blogt Sofie ook op haar eigen website over haken, bakken en breien. Op haar eigen website publiceert ze ook af en toe een zelfontworpen patroontje. Onlangs kwam daar een vrolijk patroon van rode poppies (klaprozen) bij, dat is toch wel een van mijn favorieten.

Tijd om Sofie wat beter te leren kennen. Sofie woont met haar man en twee kinderen in het zuiden van West-Vlaanderen (België), dicht tegen de Franse grens. Ze heeft een poes en twee kippen. Wat een gezelligheid! Sofie is fulltime peuterjuf, ze staat voor de klas bij de allerkleinste kindjes. In België gaan kindjes vanaf 2,5 naar school. Sofie kan in haar werk lekker veel van haar creativiteit kwijt. Maar, na een dag in de klas, kan ze zich totaal ontspannen met haar haakwerk…

Naast haken, bakt en breit ze regelmatig. Ook over deze andere hobby’s blogt zij op haar eigen website. Ook op haar Instagram-pagina komen regelmatig de lekkerste baksel voorbij. Je kunt Sofie dus wel een creatieve duizendpoot noemen.

Want het is niet zo vanzelfsprekend dat iedereen al op hetzelfde niveau haakt, wat ook niet hoeft. Dus vind ik het vooral verrijkend om andere mensen hierin te begeleiden en helpen.

Maar dit interview gaat alleen over haken, dus daarover stelde ik Sofie wat vragen. Wil jij weten hoe het bloggen voor Sofie in zijn werk gaat? Lees dan snel verder om te zien welke vragen ik haar stelde en wat haar antwoorden zijn.

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

Ik ben in april 2011 gestart met haken, gewoon uit curiositeit, om te weten of ik dat nog kon. Want ik had dit in de lagere school geleerd, naast breien. Mijn eerste project was een lapje. Op mijn eigen blog kon ik zien dat ik daarna een blauw tasje heb gehaakt en al vlug volgde een roze gsm hoesje uit katoen. Best wel goed gelukt 😉

DSCN6814
Een van Sofie’s eerste haakwerkje in 2011

Waar haal je je inspiratie voor de blogs vandaan? Vind je het moeilijk om telkens een leuk nieuw en boeiend onderwerp te bedenken?

Ik haal mijn inspiratie meestal uit de vraag van ‘Wat zouden leden nog leuk vinden om te lezen, ontdekken rond haken?’ Want het is niet zo vanzelfsprekend dat iedereen al op hetzelfde niveau haakt, wat ook niet hoeft. Dus vind ik het vooral verrijkend om andere mensen hierin te begeleiden en helpen.

Hoe gaat het bloggen, welke stappen zet je voordat je blog klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? Heb je ergens een lijst met onderwerpen klaarliggen?

Het zoeken van het onderwerp daar kruipt het meeste tijd in. Eens ik aan mijn laptop zit, heb ik rond het onderwerp al onderverdelingen klaar staan, waarover ik wil gaan bloggen. Tussendoor komen daar soms nog ideetjes bij, wat het heel makkelijk maakt om de blog toch rijkelijk te vullen. Het maken van de foto’s vind ik persoonlijk altijd leuk, want dat is waar ik ook eerst naar kijk, bij het lezen van andere blogs. Die moeten als het ware de hele blog verteld hebben…

Wat vind je zelf jouw allerleukste blog? Was dat ook het leukste om te schrijven of juist het moeilijkste? Waar zou je graag nog eens over willen schrijven? 

Dat is moeilijk kiezen, maar ik vind de blog over ‘ons Gek op Haken’ You tube kanaal best wel top. Omdat dit een heel waardevolle blog was, waarbij we in een mum van tijd over de 1k abonnees kwamen. De filmpjes zijn dan ook heel werkzaam, als je wil leren haken. 

Mijn moeilijkste blog vond ik die over ‘het berekenen van garen‘, omdat ik mezelf erop betrap dat ik daar meestal niet juist in ben. Dus dat kostte wel wat denk- en rekenwerk.

Ik schreef onlangs over onze online haakdate met het team van Gek op Haken en ik hoorde dat we dit binnenkort live mogen meemaken. En, dan wil ik daarover zeker ook gaan bloggen.

Ik vind dat de combinatie van verschillende steken een heel mooi haakwerk kan weergeven, soms verrassend!

Wat vind je het leukste om te haken (amigurumi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom? 

Pfff… Dat is echt zo moeilijk om te kiezen. Ik hou dus echt van afwisseling, ervaar ik. Bij het haken van een deken, moet ik mezelf soms wel ‘oppeppen’ om het af te werken. Amigurumi is dan weer zo tof, dat je door draad en naald een popje of dier tot leven kan brengen. Een gehaakte sjaal kan ook een hele uitdaging zijn, maar die heb ik ondertussen al genoeg.

Voor welke collega haker heb je bewondering/welke ontwerper vind jij echt goed? Waarom? Heb je van hem of haar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

Als ik er dan eentje mag uitkiezen dan staat Sascha (a la Sascha) voor mij bovenaan. Ik hou van haar creativiteit in de verschillende patronen die ze al maakte en wat heeft ze een diversiteit in aanbod.  Ik haakte al het knuffelkantje, een kimono, sokken, wanten, de adfade- en origamisjaal, heel wat onesiegurumi’s, een topje en t-shirt van haar patronen en nog zoveel meer. Dus ik ben fan!

Verder ben ik ook superblij met het diverse aanbod dat je als lid van Gek op Haken aangeboden krijgt. 

IMG 20210115 163805 02
Onesiegurumi’s van A la Sascha

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen of waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zoja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

Ja, hoor. Een megabak vol met gehaakte amigurumi’s, die ik haakte. De gehaakte dekens worden gewoon gebruikt tijdens het zitten in de zetel. 

Als ik ooit een eigen kamer heb in huis, dan mag ik daar mijn hobbykamer van maken. Dan zal ik meer dingen kunnen uitstallen…

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? Wat is je favoriete haaksteek of techniek?

Ik haak al jaren met de knit pro haaknaalden, die zijn mijn favoriet. Qua garen gebruik ik voor amigurumi graag katoen en haaknaald 2,5 mm. 

Ik heb een klein metalen doosje waar enkele steekmarkeerders en een stopnaald in zitten. Daarbij mag een schaar niet ontbreken en een balpen en een blad papier om te kunnen turven/aanduiden waar ik zit.

Ik vind dat de combinatie van verschillende steken een heel mooi haakwerk kan weergeven, soms verrassend!

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Heel toevallig ben ik eindelijk met de ‘zeshoek deken‘ begonnen, eentje dat al super lang op mijn verlanglijstje stond. Het patroon is, eens je het doorhebt, tomeloos haken. Ook makkelijk om gewoon weg te leggen en weer op te nemen. Ik haak meestal terwijl ik tv luister. Dus blijft het daar ook liggen.

Superleuk om weer eens iemand van ons team te kunnen interviewen. Bedankt Sofie voor het fijne interview en de uitgebreide antwoorden op mijn vragen. Wie zal de volgende zijn?

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *