Ander garen kiezen en berekenen

IMG 20210602 155127 01

Wat nu? Je ziet een haakpatroon zoals een deken of een kledingstuk dat je wil haken en je hebt nog een hele hoop garen liggen dat je eerst wil opgebruiken. Wanneer je een haakpatroon ziet en thuis nog ander garen liggen hebt, maar dat komt totaal niet overeen met wat er aangegeven staat in het patroon. Wat doe je dan? Wil je er meer over weten hoe je bepaalt of je ander garen kan gebruiken en hoeveel je dan nodig hebt, lees dan verder in deze blog.

Wanneer je kiest voor ander garen maak je 2 keer een proeflapje. Een keer om te kijken of het andere garen geschikt is voor het patroon dat je wilt haken. Hiervoor gebruik je de stekenverhouding die je vindt op het label van het garen. En de tweede keer om te zien welke haaknaald je nodig hebt. Hiervoor gebruik je de aanwijzingen voor het proeflapje uit het patroon. Ik zal dit verder uitleggen.

Ander garen kiezen
Kiest het beste voor garen dat even dik is, als het garen in het patroon. Dat betekent dat je garen kiest, dat overeenkomt met het door de ontwerper gebruikte garen, zodat je het patroon kan haken met ongeveer dezelfde maat haaknaald. Want wanneer je wil haken met een veel fijnere of grovere draad, zal je waarschijnlijk een heel ander resultaat krijgen. Daarbij kan je het beste rekening houden met de stekenverhouding. Slechts 1 of meerdere steken maakt niet zo’n groot verschil uit, maar zorg dat het grotendeels overeenkomt wat betreft de verhouding.

De stekenverhouding is aangegeven op het label dat rond een bolletje hangt. Meestal staat dit in een vierkant aangeduid. Het is vaak een afmeting van 10 cm op 10 cm, dit vormt het eerste proeflapje. Ik zal hieronder een voorbeeld geven.

IMG 20210615 174017 01

Onderaan het vierkant vind je dus de breedte terug per vierkante 10 cm, met daarbij het aantal steken dat je moet haken. Op mijn foto is dat 17 steken. Naast de aanduiding zie je de hoogte van de te haken steken, dat zijn 24 steken bij de foto. Je zoekt dus naar een garen, dat met dezelfde maat haaknaald dezelfde stekenverhouding heeft. Dit zijn de steken die je dus als toeren/rijen zal moeten haken. Dit proeflapje zou dus ongeveer moeten overeenkomen met het garen dat je gebruikt voor je project.

Vind je het te veel moeite om een proeflapje te haken, dan kan je ook altijd kijken naar de grammen en looplengte op een bol. Wanneer dit overeenkomt met het garen uit het patroon dan kan je ervanuit gaan dat het garen ongeveer even dik is. Haak in dat geval nog wel een proeflapje om te kijken welke haaknaald je het beste kan gebruiken.

De juiste haaknaald kiezen
Wanneer je hebt bepaald met welk garen je gaat haken, ga je daarna bepalen met welke haaknaald je het beste kan haken. Je haakt hiervoor het proeflapje dat bij het patroon staat. Bijvoorbeeld: je hebt je proeflapje gehaakt met naald 3,5 mm en komt een vierkant uit van 11 cm op 11 cm, dan pas je beter je haaknaald aan naar een kleinere maat. Haak dan nog een proeflapje met maat 3 mm. Kijk daarbij wat het dichtst aanleunt bij de 10 cm op 10 cm.
Dus ook garen met dezelfde looplengte en gewicht kan bij het haken nog een verschil maken, dit omdat de structuur en vastheid van het garen verschillend kan zijn. Bovendien ligt het er ook aan hoe los of vast je haakt.

Wil je weten hoe je een proeflapje haakt, kijk dan naar mijn vorige blog: Proeflapje haken?

IMG 20210602 155127 01

Hoeveel bollen heb ik dan uiteindelijk nodig, als ik een ander garen wil gebruiken dan aangegeven bij het haakpatroon?

Kijk daarvoor altijd naar de looplengte dat op het label staat van het alternatief garen dat je wil gebruiken.
Bijvoorbeeld: Voor het originele patroon heb je 6 bollen van 100 gram met een looplengte van 250 meter nodig. Maar jouw gekozen bollen zijn 50 gram en hebben een looplengte van 180 meter. Dan moet je 6 bollen X 250 meter berekenen = 1500 meter. Voor je eigen garen heb je maar 180 meter op 1 bol zitten. Dus reken je de nodige aantal meters: 1500m delen door 180m = 8,333 bollen heb je dus nodig voor het project dat je met je eigen gekozen garen wil haken.

Het is dus wenselijk om hier 9 bollen te gaan kopen, want omhoog afronden is beter.
Ofwel 6 bollen (die je origineel nodig hebt) x 250 meter (van de originele bollen) : 180 meter (van je eigen keuze garen) = 8,333 bollen.
Zo rekende ik voor je om, wat je dus nodig hebt, als je ander garen wil gaan gebruiken.

spreuk Fie haakt

Haak dus altijd een proeflapje met je alternatief garen, om zo te kunnen vergelijken, of je wel dezelfde maat, afmetingen met je alternatief garen zal bereiken én of de maat van je haaknaald wel zal kloppen.
Denk er ook aan dat je manier van haken (hoe los, of vast je haakt) ook heel erg afhankelijk is, om genoeg garen te hebben. In veel hobbywinkels, mag je een ongebruikte bol terugbrengen of wisselen, mits die nog niet is begonnen én met het aankoopbewijs.

Zo, nu kun jij ook de hoeveelheid garen die je nodig hebt berekenen! Desnoods een extra bol bestellen is een goede tip! Want zeg nu zelf…

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *