Van idee naar patroon – alles over de ontwerper

Sylvia Molenaar Yarn and Ginger Tea

Interview met Sylvia van Yarn and Ginger Tea

Het is weer tijd om een nieuwe ontwerpster bij jullie te introduceren en dit keer is Sylvia Molenaar van Yarn and Ginger Tea aan de beurt. Sylvia is vooral bekend van de schattige amigurumi ontwerpen die zij maakt, ook schrijft zij regelmatig hele leuke blogs voor haar eigen website. 

Voor wie (nog) geen amigurumi haakt zal ik even kort wat over Sylvia’s haakondernemingen vertellen. Enige tijd geleden won Sylvia een ontwerpwedstrijd van Hardicraft en daarna nam haar ontwerpcarrière een vlucht. Sylvia ontwerpt nu superleuke amigurumi-haakpakketten voor Hardicraft. Verder ontwerpt ze sinds kort ook voor Gek op Haken, hebben jullie het mooie Roodkapjespopje al gezien? 

Maar dat is nog niet alles. Sinds kort heeft Sylvia ook een leuke webshop waarin je haar patronen, garen, maar ook haakpakketten kunt bestellen. Ja, Sylvia is een bezig bijtje! 

Eerst wat meer over Sylvia zelf: Sylvia woont samen met haar vriend in het gezellige Utrecht. Zij werkt als lerares op een school. In haar vrije tijd haakt ze graag, maar ze heeft sinds een jaar ook het breien opgepakt. Ze is onlangs zelfs begonnen met haar eerste fair isle-trui (wow, ambitieus project lijkt me!). Ze vindt het ook leuk om collages te maken. Ze gebruikt  voor die collages zelfgeschilderd papier en mooie natuurfoto’s uit tijdschriften (Wat creatief zeg!). Sylvia sport graag en haar favoriete sport is boulderen (dat is klimmen voor degenen die dat niet weten ;). Wat is ze avontuurlijk he?!), dat doet ze ongeveer 3x in de week. Tot slot houdt ze erg van theater.

Lees snel verder om te zien welke vragen ik Sylvia heb gesteld en wat haar antwoorden zijn.

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

De basis van het haken leerde ik van mijn moeder. Ik weet nog heel goed wat ik als eerste probeerde te maken. Dat was een sleutelhanger van een bij, met restgaren van mijn moeder. De kleur van het restgaren was crème (wat ik nu grappig vind, want dat is super vaak op!). Het lukte natuurlijk voor geen meter. Dat kwam vooral doordat ik niet met een stekenmarkeerder of iets werkte waardoor ik steeds de tel kwijtraakte. En als je net begint met haken, kun je de steken natuurlijk nog niet zo goed onderscheiden. Uiteindelijk was dat ding natuurlijk hartstikke scheef en was ik mega gefrustreerd.

Hoeveel tijd er precies tussen zat, weet ik niet meer, maar later ben ik thuis (op mijn kamer) zelf begonnen met een granny square. Dat lukte eigenlijk meteen goed en van daaruit ben ik allerlei steken uit gaan proberen in een deken (die nooit af kwam). Na een tijdje haakte ik mijn eerste amigurumi, omdat ik ze toch wel schattig vond en van daaruit ben ik het ontwerpen ingerold. 

Wat ik ook erg leuk vind, is om hakers de mogelijkheid te geven een patroon van mij naar hun eigen smaak te maken.

Doris Draak
Doris Draak

Het valt me op dat je met name dieren maakt die eruitzien als een mens (ze hebben kleertjes aan, staan rechtop), echt heel leuk! Waar haal je je ideeën vandaan? 

Pfoe, ik vind het lastig te zeggen waar mijn ideeën vandaan komen! Ik heb hier echt even over na moeten denken. Er zijn twee dingen die ik leuk vind aan het ontwerpen. Aan de ene kant speel ik graag met kleuren. Door dieren kleertjes aan te geven heb je meer mogelijkheden. Wat ik aan de andere kant ook erg leuk vind is om hakers de mogelijkheid te geven een patroon van mij naar hun eigen smaak te maken. De kleertjes kunnen daarbij helpen omdat er ontzettend veel kleurencombinaties te bedenken zijn. 

Hoe gaat het ontwerpproces bij jou in zijn werk, welke stappen zet je voordat je ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? 

Het ontwerpproces kan op twee verschillende manieren beginnen. Of ik weet wat voor iets ik moet gaan maken (bijvoorbeeld welk dier of wezentje in opdracht) of ik weet het niet en het idee popt ineens op in mijn hoofd. Inmiddels heb ik daarom al een hele lijst met ontwerpen die ik graag nog eens zou willen maken. Dat is dus ook een bron geworden om uit te putten. 

Wanneer ik nog niet zo duidelijk voor ogen heb hoe iets eruit moet komen te zien, ga ik op zoek naar inspiratie via Pinterest. Daarbij zoek ik nadrukkelijk niet naar haakwerk, omdat ik niet andermans ‘vormen’ in mijn hoofd wil krijgen voor het ontwerp. In plaats daarvan bekijk ik veel illustraties en maak ik moodboards met kleur als uitgangspunt. 

Vervolgens begin ik met haken. Vrij snel heb ik dan het eerste ontwerp klaar. Hierbij probeer ik zoveel mogelijk vanuit het materiaal en de mogelijkheden die het materiaal en de techniek me bieden te denken. Wanneer de eerste versie klaar is, maak ik een tweede. Soms maak ik daarin nog wat kleine aanpassingen, soms niet. Die tweede versie zet ik op de foto en gaat met het patroon naar de testhakers. De testhakers krijgen meestal zo’n twee weken de tijd om het patroon te maken en na te kijken. Na die twee weken verwerk ik de feedback en maak ik zelf nog een eindversie om het nog een keer na te kijken.

Dit hele proces duurt ergens tussen de 1 à 2 maanden, afhankelijk van hoeveel tijd ik heb.

Pixie Kat
Pixie de Kat

Wat vind je zelf jouw allerleukste ontwerp? Was dat ook het leukste om te ontwerpen, of juist het moeilijkste?

Dit vind ik echt super lastig om te kiezen! Ferdinand de Vos is zeker één van mijn favorieten. Dit was mijn eerste echte zelfontworpen amigurumi waar ik een patroon van maakte. Ik wilde zo graag zelf een vos maken dat ik daar maar mee begon, want op internet kon ik geen vossen vinden die naar mijn smaak waren.

Daarnaast vind ik Walter Walvis echt heel leuk. Simpel, toegankelijk, maar toch speciaal. Dit was voor mij het eerste patroon dat ik in opdracht ontwierp en dat ergens gepubliceerd werd. Dat maakt het natuurlijk ook heel speciaal voor mijzelf! 

Ten slotte is er nog Doris Draak. Met dit patroon won ik de ontwerpwedstrijd bij Hardicraft, waardoor ik daar nu pakketten ontwerp. Het eerste ontwerp was veel groter dan het uiteindelijk ontwerp, dus het heeft heel wat tijd gekost om het zo klein te maken, maar ik ben er ontzettend blij mee! Dit patroon was daarmee het lastigste om te ontwerpen, omdat ik dezelfde uitstraling wilde behouden, maar dat moest wel in een kleiner maatje. Ergens vraag ik me ook wel af waarom ik dit patroon zo leuk vind, want ik heb zelf een hekel aan kleine, losse onderdelen die allemaal vastgenaaid moeten worden en Doris heeft er nogal wat met al die stekels van haar… 

Wat vind je het leukste om te maken (amigurimi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom?

Dit is natuurlijk niet zo moeilijk om te beantwoorden. Dat zijn amigurumi! Het zijn fijne, behapbare projecten en dat maakt het zo leuk voor mij. Ook kun je ieder diertje weer een eigen identiteit geven en dat vind ik ook heel leuk! Zo gaat iedere knuffel een beetje leven en is iedere knuffel weer een uniek project. Daarnaast heb ik nog een verborgen liefde voor tapestry haken. Ik hou van die patronen en je kunt er zoveel leuke dingen mee maken!

Voor welke collega ontwerper heb je bewondering of vind jij echt goed en waarom? Heb je van hem of haar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

De ontwerpen van Pica Pau vind ik heel goed. Zij maakt dingen die echt anders zijn! Daarnaast hou ik van haar kleurgebruik. Dat is heel mooi afgestemd op elkaar. Haar boek staat natuurlijk bij mij in de kast, maar ik heb nog niet heel veel projecten gemaakt. Tot nu toe waren het de eenhoorn, de otter, de lama en de specht. 

Al mijn “originelen” blijven thuis. Dus van ieder ontwerpje heb ik iets.

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen/waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zoja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

Ja, ik heb zeker werk dat ik niet weg doe! Al mijn “originelen” blijven thuis. Dus van ieder ontwerpje heb ik iets. Deze staan eerst ergens in huis en vervolgens verdwijnen ze – wat oneerbiedig – in een bak onder het bed, hahaha! Sorry knuffels, maar we hebben nou eenmaal niet zoveel plek thuis! Van tentoonstellen zou ik daarom ook maar niet spreken, haha!

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? 

Haken doe voornamelijk met het garen Catona van Scheepjes en de Must Have van Yarn and Colors. Eigenlijk vooral omdat ik de kleuren mooi vind. Scheepjes heeft hele mooie, intense kleuren en bij Yarn and Colors kun je weer zo heerlijk aan de gang met de verschillende tinten binnen kleurfamilies. Qua haaknaald heb ik een merkloze softgrip. Ik heb daarin geen sterke voorkeuren. Wel vind ik een breder handvat iets fijner dan zo’n dunne haaknaald. Stekenmarkeerders vind ik onmisbaar. Al kun je daarvoor ook gewoon een restdraadje voor gebruiken, dus laat ik het zo zeggen: iets om je steken mee te kunnen markeren is onmisbaar. De reden, die kun je hierboven lezen, haha!

Beertje

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Ik heb letterlijk altijd meerdere WIP’s liggen. Op dit moment zijn dat alleen breiwerkjes: twee paar sokken en die fair isle trui die ik eerder benoemde. Gisterenavond heb ik weer een Ferdinand vos in elkaar gezet, dus nu maar weer beginnen aan een nieuw project. Op de achtergrond ben ik daarnaast met iets heel leuks bezig: mijn eigen webshop! Daarin zijn mijn patronen en amigurumibenodigdheden te koop.


Soms neem ik mijn haakwerk wel mee, maar dat is vooral als het wat groter is. Ik vind het niet fijn als ik ook een schaar en vulling mee moet nemen. Dat vind ik al snel rommelig. Mijn breiwerk neem ik sneller mee. Vooral zoiets als sokken, want dat kan je prima onderweg doen. Een mooi project zoals die trui niet, want dan ben ik bang dat het garen of het werk beschadigt, haha!

Haken is voor mij altijd ontspannen geweest. Dus ik doe het veel ’s avonds op de bank.

Hoe combineer je het haken en een – neem ik aan – drukke baan? Wanneer heb je tijd om te haken?

Haken is voor mij altijd ontspannen geweest. Dus ik doe het veel ’s avonds op de bank. Nu moet ik wel zeggen dat ik soms, na een drukke dag, ook geen zin heb om te haken. Mijn vrije dag is een vaste dag om te kunnen werken aan ontwerpen. Daar probeer ik dan iedere week wel even tijd voor te maken.

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?

Wees niet bang om je eigen draai te geven aan een patroon. Experimenteer met kleuren en maak bijvoorbeeld gerust een extra broekrandje als je dat leuker vindt! Zo maak je ieder patroon ook van jouzelf. En het allerbelangrijkste: stop voldoende liefde in je project. Daar wordt een amigurumi pas echt mooi van!

Nou, daar heb ik niets meer aan toe te voegen. Wat leuk dat ik Sylvia mocht interviewen en super dat we nu in kijkje in haar “keuken” hebben mogen nemen. Hebben jullie al eens een van de ontwerpen van Sylvia gemaakt? Ikzelf heb het lieve Roodkapjespopje gemaakt en ik moet zeggen dat ze heerlijk uitgebreide patronen schrijft. Zo kunnen zelfs beginnende haaksters met haar patronen aan de slag. Ik hoop dat Sylvia snel weer een nieuw patroon uitbrengt voor Gek op Haken; mijn haaknaald ligt al klaar! 

Wil je de ontwerpen van Sylvia ook haken, kijk dan snel op haar overzichtspagina op de website, dan heb je meteen al haar haakpatronen voor Gek op Haken bij elkaar!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Mooie ontwerpen heeft Sylvia. Ik heb Roodkapje ook gehaakt en ze staat te pronken in onze woonkamer in een grote vaas met wat bos accessoires. In haar mandje heb ik kleine gehaakte koekjes.
    Zeker de moeite waard om haar te volgen.
    Nog veel haakplezier 😍Coby

    1. Ha Coby, Ja het zijn zeker leuke ontwerpen! Er komt vast binnenkort weer een leuk nieuw ontwerp van Sylvia, houd de site in de gaten 😉
      Liefs, Claudia