Schrijven over haken – interview met een blogger

Marja Waalwijk

Interview met Marja Waalwijk – Tjeempie Designs

Bij Gek op Haken hebben we een vast team van mensen die ons helpen om elke week weer mooie content te maken voor op de website. De meesten van ons zijn al een hele tijd aan Gek op Haken verbonden, maar zo af en toe komt er toch ook weer iemand nieuw bij. In mei 2022 won Marja Waalwijk onze bloggerswedstrijd en sindsdien schrijft zij elke maand een leuke blog voor ons. Tijd dus om Marja eens aan een kruisverhoor over haken te onderwerpen.

Marja heeft inmiddels al een heel aantal leuke blogs voor ons geschreven. Zo schreef zij over een tweetal blogs over het bepalen van de juiste maat van je haakwerk: Kleding haken: Maatje meer of minder? en Meten is weten. Maar ook over het gebruik van kleur in je haakwerk: Kleur bekennen en Een passend kleurtje? Wil je al haar blogs lezen, klik dan hier!

Naast bloggen voor Gek op Haken, ontwerpt Marja haakpatronen voor haar eigen website: www.tjeempie.com. Zij ontwerpt de meest uiteenlopende dingen voor baby’s en kinderen, zoals slofjes, mutsen, truitjes, wagenhangers en nog veel meer. Haar stijl laat zich omschrijven als klassiek met een twist.

Tijd om Marja wat beter te leren kennen. Marja is geboren en getogen in Amsterdam, maar woont nu samen met haar man in Wageningen. Ze heeft drie kinderen die al geruime tijd uit huis zijn. Marja heeft drie kleinkinderen, waar ze één dag in de week op past. Tot twee jaar geleden was Marja docent Nederlands op een middelbare school, maar inmiddels is zij met pensioen. Ze vindt het leuk om kleding voor haar kleinkinderen te maken, dus zit ze regelmatig achter de naaimachine. Voordat het haken een groot deel van haar vrije tijd in ging nemen, schilderde ze veel. Marja leest ook veel en graag, voor haar werk als docent Nederlands is zij het meest bezig geweest met Nederlandse literatuur maar nu mag zij zich graag verliezen in Scandinavische thrillers.

Maar dit interview gaat alleen over haken, dus daarover stelde ik Marja wat vragen. Wil jij weten hoe het bloggen voor Marja in zijn werk gaat? Lees dan snel verder om te zien welke vragen ik haar stelde en wat haar antwoorden zijn.

Eigenlijk haak ik elke dag, ik kan niet zonder haakwerk in mijn handen. Mijn hoofd zit altijd vol met nieuwe ontwerpen, soms word ik gek van mezelf.

Waar ik eigenlijk wel benieuwd naar ben, is hoe je het schrijven voor Gek op Haken tot nu toe ervaart?

Ik vind het erg leuk om blogs te schrijven voor Gek op haken. Ik was eigenlijk erg verbaasd dat ik de blogwedstrijd gewonnen had. De andere kandidaten waren veel jonger en hadden dus naar mijn idee veel meer contacten op social media, dus meer kansen dat er op ze gestemd zou worden.

Ik ben aan het eind van schooljaar 2020-2021 met pensioen gegaan. Dat betekende dat ik opeens heel veel vrije tijd had. Tijd die ik graag besteed aan het ontwerpen en haken. Een dag in de week pas ik samen met mijn man op onze kleinkinderen (inmiddels drie). Dat is best wel vermoeiend maar ook heerlijk om zo betrokken te zijn bij het opgroeien van die kleintjes.

Eigenlijk haak ik elke dag, ik kan niet zonder haakwerk in mijn handen. Mijn hoofd zit altijd vol met nieuwe ontwerpen, soms word ik gek van mezelf. Het schrijven van patronen en blogs kost me weinig moeite. Ik heb natuurlijk als docent Nederlands heel veel geschreven.

Het werken aan mijn eigen site geeft me erg veel voldoening maar is ook enorm tijdrovend

Mijn eerste project met haken waren slofjes, ik denk dat ik er wel twintig heb gehaakt voordat ik tevreden was.

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

Het is best lastig om te bedenken waar het ooit is begonnen, ik denk dat ik het haken van mijn moeder geleerd heb. Breien heeft mij altijd minder aangesproken. Ik kom uit een gezin waar het heel normaal was dat je dingen zelf maakte of repareerde. Mijn kinderen zijn ook heel creatief; mijn dochter achter de naaimachine, mijn ene zoon met zijn huis verbouwen en de ander in de keuken. Mijn eerste project met haken waren slofjes, ik denk dat ik er wel twintig heb gehaakt voordat ik tevreden was.

Waar haal je je inspiratie voor de blogs vandaan? Vind je het moeilijk om telkens een leuk nieuw en boeiend onderwerp te bedenken?

De inspiratie voor de blogs komt uit de ervaring met haken en de dingen waar je tegenaan loopt. Ook de kleinkinderen geven mij inspiratie. De onderwerpen voor de blogs komen vanzelf, soms een maand niets en dan weer drie dingen tegelijk.

Hoe gaat het bloggen, welke stappen zet je voordat je blog klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? Heb je ergens een lijst met onderwerpen klaarliggen? 

Als ik eenmaal een idee heb, ga ik onderzoek doen, maak ik aantekeningen en schrijf de blog uit. Gemiddeld schrijf ik de blog in een uur. Maar het meeste gebeurt in mijn hoofd en daar zitten meer uren in. Na een paar dagen kijk ik nog eens kritisch naar mijn blog. Want wat ik de ene dag goed en duidelijk vind, kan na een paar dagen altijd beter.

Wat vind je zelf jouw allerleukste blog? Was dat ook het leukst om te schrijven of juist het moeilijkst? Waar zou je graag nog eens over willen schrijven? 

Tja lastig, ik denk de blog waar ik de blogwedstrijd mee gewonnen heb, die kwam recht uit het hart. Het leukste vind ik als ik anekdotes van mijn kleinkinderen in een blog kan verwerken. Ik heb nu weer meerdere onderwerpen in mijn hoofd. Ik wil nog een blog schrijven over het maken van gezichtjes op amigurumi, dat op een mooie manier doen is best lastig. Ook de uitwerking van verschillende materialen m.b.t. maat en uitstraling wil ik graag bespreken.

Naast blogger ben je ook ontwerper. Gaat het ontwerpproces hetzelfde bij jou als het blogproces? Hoe pak je dat aan, welke stap sla je bij het ontwerpen nooit over? Wat ontwerp je zoal? 

Ja, dat gaat min of meer hetzelfde, heel veel in mijn hoofd, heel veel dingen maken, heel veel uithalen, tot ik tevreden ben en dan de aantekeningen uitschrijven. Testhakers inschakelen, herschrijven. Kortom een heel proces. De stap die ik nooit oversla is het herlezen en nogmaals herlezen en goed bekijken of het wel duidelijk is. Ik ontwerp voornamelijk slofjes, wantjes, mutsjes, speelgoed en kleding, kortom allemaal baby- en kinderspulletjes.

Wat vind je het leukste om te haken (amigurumi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom?

Nog steeds de slofjes, het is een hele uitdaging om steeds een nieuw model te bedenken. Maar ook truien en vesten maken geeft me veel voldoening.

Voor welke collega haker heb je bewondering of welke ontwerper vind jij echt goed? Waarom en heb je van hem of haar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

Natura crochet vind ik geweldig maar ook de ontwerpen van Outstanding crochet en RNata. Vooral Natura crochet heeft zulke prachtige en originele ontwerpen. Ik kom er helaas niet aan toe om patronen van anderen te gebruiken.

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen of waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zoja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

Nee, daarvoor heb ik veel te veel, ik geef alles altijd weg of aan mijn kinderen, zij maken er dan (kraam)cadeautjes van voor vrienden of houden het zelf. Het is wel heel grappig om na jaren weer bijvoorbeeld een muts terug te zien die van kleinkind op kleinkind gaat.

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? Wat is je favoriete haaksteek of techniek?

Ik gebruik Clover haaknaalden, dat vind ik echt de allerbeste. Het materiaal van Scheepjes is bij mij altijd favoriet geweest. Maar veel van mijn klanten vroegen om patronen gebaseerd op goedkoper materiaal. Vandaar dat veel van mijn ontwerpen tegenwoordig gemaakt zijn met materiaal van de Zeeman.  Mijn meest favoriete steek is toch wel het halfstokje.

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Ik ben de afgelopen weken druk geweest met allerlei slofjes en wantjes, passend bij dit jaargetijde. En nu met een vestje voor mijn kleindochter van bijna drie, daar wil ik ook nog een jurkje bij naaien. Ik haak overal en altijd. Als ik geen haakwerkje in mijn handen heb, ga ik snoepen en dat is voor niemand goed.

Bij het bekijken van foto’s van de afgelopen jaren, viel mij op dat het ontwerpen heel jaargetijde afhankelijk is. En ook te maken heeft met belangrijke gebeurtenissen in mijn leven; rondom de geboortes van mijn kleinkinderen ontwierp ik veel meer babyspeeltjes dan op andere momenten.

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?

Het belangrijkste is toch wel meten; zorg dat je materiaal, haaknaald en hand van haken bij het patroon past. Maak een proeflapje! En, niet onbelangrijk; lees het patroon eerst goed door.

Heel erg bedankt Marja voor dit leuke en eerlijke interview. Goede tips geef je ook. Als bij mij een haakwerkje niet goed loopt, dan ligt het er inderdaad meestal aan dat ik niet goed heb gelezen. Dus ik zou zeggen, neem het advies van Marja ter harte. Het lijkt zo simpel, maar het scheelt je echt een hoop frustratie ;).

Wil jij ook eens iets van Marja’s patronen haken, houd dan de website in de gaten, want speciaal voor Gek op Haken heeft zij een aantal leuke ontwerpen gemaakt en die komen binnenkort online!!

Ik vond dit weer een heel gezellig interview, ben benieuwd wie de volgende op mijn lijstje zal zijn.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *