Een passend kleurtje?

triangles g445e0d4d4 1280

Denk eerst na waarvoor je iets gaat haken. Is het een kussen of een deken, dan zul je het bij de kleuren van je interieur willen laten passen. Kies dan een kleur uit je interieur en stem daarop af. Ik vind het altijd handig om wat kleurenkaartjes bij de bouwmarkt te halen en dan de kleur te kiezen die het mooist bij de andere kleuren in de kamer past. Maar misschien wil je juist dat het kussen of de deken iets heel opvallends in je interieur wordt, dan is het het beste om juist een heel andere kleur te kiezen. Je kunt voor het kiezen van de juiste kleur voor jou het kleurenwiel gebruiken.

schijf2
Een kleurenwiel

Kleuren die recht tegenover elkaar staan, zoals rood en groen, lijken niet samen te gaan, maar geven wel een mooi contrast. Echter de twee kleuren die direct naast groen liggen; geelgroen en groenblauw, werken juist heel goed met felrood. Je wijkt dan net iets af van het felle groen, waardoor het contrast zichtbaar blijft, maar wel wat milder wordt.

Een andere mogelijkheid is om alleen warme kleuren te gebruiken. De warme kleuren lopen van geeloranje rechts tot roodachtig paars, of juist alleen koude kleuren, die van geelgroen tot blauwviolet lopen. Als je één warme kleur toevoegt aan een geheel koude kleurencombinatie of andersom, één koude kleur bij een geheel warme kleurencombinatie, zal het eruit springen en de gehele combinatie opfleuren. Het kleurenwiel is een slim hulpmiddel bij het maken van mooie kleurencombinaties.

Goed, beter, best

Maar welke kleur kies je voor jezelf, voor je eigen kleding? Is dat de kleur die je zo mooi vindt en in de mode is, of de kleur die je goed staat? Dat is best lastig, je valt voor die ene kleur omdat je hem zo mooi vindt of onbewust, zoals je in de vorige blog hebt gelezen, die kleur een bepaalde emotie bij je oproept. Maar staat die kleur je dan ook goed? Uiteraard kun je elke kleur dragen die je wilt. Maar je weet dat je er in een bepaalde kleur stralender uitziet dan in een andere. Er is goed, beter en best. Hoe komt het dat iemand anders er prachtig uitziet in blauw, terwijl jij met die kleur blauw er uitziet alsof je heel slecht geslapen hebt? En waarom zie je eruit of je elk moment kunt gaan overgeven als je dat beige truitje draagt? Dat komt omdat we allemaal anders zijn. In kleding in de kleuren die bij jou passen, zie je er beter uit. Een passende kleur voor jou, is als deze in harmonie is met je eigen kleuren, dus jouw huidskleur, haarkleur en oogkleur. Het belangrijkste voor het bepalen van wat het beste bij jou past, is de kleur van je huid. Heeft je huid een beetje een blauwachtige, roze kleur, dan behoor je tot de koele kleurtypes. Is je huid een beetje gelig, perzik of nootkleurig dan behoor je tot de warme kleurtypes. Je kijkt daarvoor bijvoorbeeld naar de binnenkant van je pols, de kleur huid die je hele leven niet verandert. Niet naar je mooi gebruinde armen of benen.

Koele kleurtypes zullen er het mooist uitzien in koele kleuren (kleuren met een blauwe ondertoon), terwijl warme kleurtypes er het mooist uitzien in warme kleuren (kleuren met een gele ondertoon). Als kleuren uit het koele kleurenpalet je goed staan, zullen die uit het warme kleurenpalet dat vaak minder doen en andersom.

Welk type ben jij?

Je kunt op vrij eenvoudige manier zelf bepalen of je tot de koele of warme kleurtypes behoort. Ga voor een spiegel zitten en neem een witte en beige doek. Drapeer de witte doek over je ene schouder onder je kin door naar de andere schouder. Zorg dat alleen je gezicht en de doek zichtbaar zijn in de spiegel. Kijk goed naar je huid in combinatie met de doek. Doe hetzelfde met de andere doek, wissel een aantal keren af en blijf goed kijken. Na een aantal keren zul je opmerken dat je huid meer gaat opleven bij de ene kleur doek dan bij de andere kleur. Er is meer harmonie tussen je kleur huid en de kleur van de doek. Als dat met de witte doek zo is, behoor je tot de koele kleurtypes en met de beige behoor je tot warme kleurtypes. Denk eraan dat zegt niks over je karakter hoor! Neem echt even de tijd voor deze test, probeer het een aantal dagen later nog eens. Ik heb er zelf veel plezier van gehad en ging in winkels alleen nog maar kijken bij de kleuren die hoorden bij mijn type, echt een openbaring! Ik ga het binnenkort eens uitproberen op mijn kleinkinderen, hoewel ik al een aardig idee heb tot welk type ze behoren.

Probeer het ook eens uit en ik hoor graag jullie ervaringen. In mijn volgende blog ga ik het hebben over de verschillen in diktes in garens. Groet en tot de volgende blog!

Marja Waalwijk

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *