Kleur bekennen

triangles g445e0d4d4 1280

Wat vind ik het toch moeilijk om de juiste kleur voor een bepaald project te kiezen. Toen ik nog op een quiltcursus zat, was ik altijd super jaloers op diegenen, die met het grootste gemak de mooiste kleurcombinaties maakten. Zelf kon ik dan heel lang worstelen met de lapjes, tot ze samen een acceptabele kleurencombinatie vormden. Kleuren kiezen, ik vond en vind het zo lastig! Laatst nog; de kleurencombinatie aan garens in de winkel leek zo mooi, maar eenmaal als trui aan mijn lijf bleek het me helemaal niet te staan. En wat de één een prachtige kleur vindt en goed staat, vindt of staat de ander afschuwelijk. Kortom kleur en kleurcombinaties, het is echt heel persoonlijk.

hyacinths g3e15d42d2 1920

Kleuren en emoties

Het is al lang bekend dat kleuren net als geuren en geluiden bepaalde emoties bij je op kunnen roepen. Zo moet ik altijd sterk aan mijn vader denken als ik de geur van verf ruik. Hij is zijn hele leven huisschilder geweest. En heel lang heb ik de geur van hyacinten vreselijk gevonden omdat die naast het ziekbed van mijn moeder stonden. Of je droevig of juist vrolijk wordt bij een bepaald liedje heeft ook alles te maken met bepaalde herinneringen die je aan iets of iemand hebt. Zo is dat ook met kleuren, warme kleuren roepen een heel ander gevoel op dan koele kleuren. Kleuren kunnen je oppeppen of juist verdrietig maken.

Warme kleuren

De kleuren rood, oranje en geel, worden de warme kleuren genoemd. Deze kleuren geven je een blij, energiek en optimistisch gevoel.

Rood
Rood is de kleur van passie, warmte, dynamiek en kracht, maar rood kan ook gebiedend en agressief over komen. Het wordt vaak geassocieerd met liefde en passie, maar ook met gevaar en kwaad. De kleur rood trekt wel altijd de aandacht.

Oranje
Oranje is de kleur van levendigheid en vrolijkheid maar ook van de veiligheid. In Nederland is het de kleur van het koningshuis. Ook dragen sporters die voor Nederland uitkomen shirts in de kleur oranje.

Geel
Geel is de kleur van hoop en opgewektheid. Het is de kleur van de zon en de zomer. Het is een heel positieve kleur.

schijf

Koele kleuren

Koele kleuren zijn onder andere groen, blauw en paars. Deze kleuren hebben een kalmerende en verzachtende werking, maar kunnen ook droevige gevoelens opwekken.

Groen
Groen symboliseert duurzaamheid, gezondheid en een nieuw begin. Het is de prettigste kleur voor het oog en zorgt voor een ontspannen stemming.

Blauw
Blauw brengen we in verband met betrouwbaarheid, waarheid, helderheid, eerlijkheid. Het doet denken aan water, lucht en rust.

Paars
Paars is een kleur die rijkdom, luxe en kwaliteit uitstraalt.

De meeste kleuren worden vermengd met een andere kleur zoals wit, grijs of zwart. Dit wordt gedaan om de kleuren lichter, gedempter te maken of juist donkerder. Roze is een kleur die is ontstaan door rood met wit te mengen. Roze is een zachte kleur die we zien in samenhang met vrouwelijkheid, schoonheid, liefde en zorg. De samenhang van roze met vrouwelijkheid is cultuurbepaald. Dit is trouwens pas sinds de vorige eeuw zo, daarvoor was roze juist een jongenskleur en blauw een meisjeskleur. Neutrale kleuren als bruin, wit, grijs en zwart moeten we zeker niet vergeten. Zwart wordt het meest gebruikt als het om stijl en glamour gaat. Het staat ook voor rijkdom, chique en vooral formeel. Grijs is neutraal en kan saai zijn, maar ook elegant en stijlvol. Bruin doet denken aan stabiliteit, het is aards.

Trends geven vaak aan wat de kleur van dat moment is. Deze zomer is felgeel bijvoorbeeld een trendkleur. Ik denk dat maar weinig mensen deze kleur goed zal staan. In de winter zul je vaak kleding in de meer warme kleuren in de winkel zien hangen en in de zomer meer de koele kleuren. Uiteraard blijven kleuren heel persoonlijk en zul je daar je eigen keuze in moeten maken. Wat de ene persoon gelukkig maakt, werkt voor een ander helemaal niet. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld persoonlijke ervaringen in het verleden of door culturele verschillen. Zo las je hierboven dat kleur en emotie aan elkaar verbonden zijn. Maar hoe kun je dat nou gebruiken in je haakprojecten? En moet je de kleurkeuze door je emotie laten bepalen? Daar gaan we het in de volgende blog verder over hebben. Vooral over de juiste keuze van garen voor je nieuwe trui of vest. Heb jij trouwens ook dat je een gevoel of emotie hebt bij een bepaalde kleur, geur of geluid? Ik hoor het graag van je.

Groet en tot de volgende blog.

Marja Waalwijk

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *