Even voorstellen: Marja (haakgek/ontwerper)

Marja Waalwijk

Deze blog is de eerste blog uit de bloggerwedstrijd van mei 2022. Marja Waalwijk is een van de drie finalisten. De blogs van de finalisten worden gepubliceerd op 16, 17 en 18 mei 2022. Vanaf 18 mei kun je via onze website stemmen op jouw favoriete blog. Stem je mee? Onder de stemmers worden leuke prijzen verloot!

En, dan nu het woord aan Marja….

Het ontwerpen van haakpatronen.

Ontwerpen is voor mij totale gekte. Ben ik in het bos, op het strand, in de supermarkt, alleen of met anderen, altijd is daar het gekriebel. Je kunt mij dus gerust een echte haakgek noemen.

Alles wat ik zie en meemaak: het stimuleert, fascineert en zet zich in mijn hoofd om in ideeën. Creativiteit die ik ombuig naar patronen voor truitjes, slofjes, rammelaars, noem maar op. Af en toe word ik gek van mezelf, te veel ideeën en natuurlijk altijd te weinig tijd.

Mijn echtgenoot betrapt mij er regelmatig op dat ik in mijn slaap nog lig te tellen of haakbewegingen maak. Diegenen die mij volgen op mijn website, Facebook of Instagram weten dat ik haakpatronen ontwerp op vele gebieden. Te veel gebieden maar als je alles leuk vindt, is het zo moeilijk om te kiezen. Daarnaast stimuleert de afwisseling ook. Want wat is er leuker dan na een paar wintersloffen een speenkoord te ontwerpen en maken?

Afbeelding2

Hoe ik begon met haken?

Vijftien jaar geleden ben ik met mijn website begonnen omdat veel mensen aan mij vroegen hoe ik alles toch maakte. Om anderen ook de ervaring te laten beleven iets met je handen te maken dat naast leuk ook nuttig kan zijn, ben ik mijn patronen gaan publiceren. Iedere keer als er iets nieuws ontstaat geeft dat een heel voldaan gevoel. Veel heb ik moeten leren voor ik een goed patroon kon schrijven. Wat voor mij glashelder is, is voor een ander abracadabra.

Als ontwerper loop je tegen veel dingen aan; waarom gebruiken we niet allemaal dezelfde afkortingen? Ook is het vervelend dat er vaak verschil is in de dikte van het materiaal. Het materiaal van het ene merk geschikt voor haaknaald 4 mm, is soms veel dunner of juist dikker dan het garen van een ander merk voor haaknaald 4 mm.  Dat geeft dan een ander resultaat, bij slofjes of truitjes kan dat zo een hele maat schelen. Daarnaast blijkt er regelmatig verschil in dikte van kleur tot kleur van hetzelfde merk garen. Ik heb hier inmiddels veel ervaring mee en ik ben van plan jullie daarover in mijn komende blogs tips te geven.

Afbeelding1

En, toen werd haken nog leuker!

Sinds ik in 2017 voor het eerst oma ben geworden, ben ik nog meer gaan ontwerpen. Het is zo leuk om zo’n kleintje met het door jou bedachte en gemaakte speeltje in zijn of haar handjes te zien. Door de kleinkinderen leer ik steeds meer over pasvorm en wat echt ‘lekker ‘zit. Ook heb ik geleerd dat je veel oplossingen in de ontwerpen moet bedenken om er voor te zorgen dat de slofjes, wantjes en mutsjes aan dat kleine, friemelende lijfje blijven zitten.

Inmiddels ben ik oma van ‘bijna’ drie kleinkinderen. Voor het nieuwste kleinkind dat ik in mei mag begroeten, is het zo leuk om allerlei babydingetjes te haken. Voor mijn kleindochter ontwerp en maak ik veel vestjes, zo handig op een jurkje. En je trekt het makkelijk uit bij oververhitting tijdens het spelen op het kinderdagverblijf. Mijn kleinzoon wil graag steeds andere sloffen en vraagt mij daar vaak om. Natuurlijk wil ik wel nieuwe, stoere sloffen voor hem maken. Voor jou mijn allerliefste kleinzoon altijd, zei ik hem.  Daar was hij het niet mee eens. ‘Nee oma’, zei hij, ‘dat zeg je niet goed, ik ben je allerliefste grootzoon!’ Hij is vier, kleintjes worden groot.

Afbeelding3

Op welke momenten denk jij aan haken? En voor wie haak/ontwerp jij je mooie creaties?

Marja Waalwijk

Vanaf 18 mei kun je via onze website stemmen op jouw favoriete blog. Stem je mee? Onder de stemmers worden leuke prijzen verloot!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *