Review: Durable Mohair

Durable Mohair

Bij Durable hebben ze de afgelopen maanden zeker niet stilgezeten. Ze hebben een leuk nieuw tijdschrift uitgebracht “Durable Magazine: Modern Retro”, maar ook zijn er veel leuke nieuwe garens uitgekomen. Eerder schreef ik al een review over Durable Formidable en Durable Soqs Tweed en nu is Durable Mohair aan de beurt!

Het garen Durable Mohair is een heerlijk wollig draadje, dat bestaat uit 55% premium acryl, 25% mohair en 20% wol. Een bol Mohair van 50 gram bevat 190 meter garen. De geadviseerde naalddikte is 2,5 mm tot 3,5 mm en het garen komt in 19 mooie trendkleuren. Zoals jullie weten ben ik echt dol op roze-tinten en ik kan je zeggen dat ik heel blij word van het kleurenpalet van Durable Mohair. Ik vind vooral de kleuren Orchid, Plum en Lavender echt prachtig.

Kleuren Durable Mohair
Alle kleuren Durable Mohair

Wat ik ook echt super vind is het feit dat dit garen op 30 graden Celsius gewassen mag worden. Ik heb namelijk echt een hekel aan wassen met de hand en dat moet met de meeste wolletjes wel. Ik ben dan ook altijd heel terughoudend met het gebruik van wol. Bij dit garen is dat niet nodig, het kan gewoon in de wasmachine, heerlijk. Natuurlijk kan het niet in de droger, het beste kan je je werkje plat op een handdoek laten drogen. Het blijft tenslotte wel wol.

Als er wol in een draadje zit, denk ik al snel aan winterse creaties. Ik denk aan dekens, sjaals, mutsen, wanten. Maar…omdat mohair vochtafvoerende eigenschappen heeft, is het ook zeer geschikt voor de meer zomerse projecten. Aangezien de zomer inmiddels voorbij is, heb ik toch besloten om te gaan voor een warm project met dit garen.

Ik heb ervoor gekozen om de kanten bloemen stola te haken. Het is een ontwerp van Linda Daas voor Gek op Haken. De sjaal heeft een leuk kanteffect met bloemen, dus het is een creatie die heel mooi uitpakt met effen garen. Ik koos voor de kleur orchid (nummer 419). Het is een mooie oudroze tint die een klein beetje neigt naar lila.

Patroon en Durable Mohair

Ik heb de stola gehaakt met een 4 mm haaknaald en dat ging heel goed. De haaknaald is wel ietsje groter dan vermeld op de wikkel van het garen, maar dat was geen probleem. Het geeft de sjaal een heel mooi kanten uiterlijk, zonder te gaterig te worden.

Het garen werkt fijn en snel en het voelt heel zacht in je handen. Ik moest wel goed opletten, want uithalen is niet zo gemakkelijk met dit garen. Door de uitstekende vezels, zit het wol al snel in elkaar en dan is uithalen een lastige opgave.
TIP! Als je met dit garen gaat haken en je een stukje moet uithalen, ga dan langzaam en voorzichtig te werk. Als je te hard gaat trekken, trek je de vezels meer in elkaar en wordt uithalen nog moeilijker. Geduld is een schone zaak! 😉

Al met al werkte het garen heel prettig en mijn stola was met een 4 mm haaknaald vrij snel klaar. Ik ben echt superblij met het resultaat. Ik heb nu een prachtige warme, zachte sjaal voor de winterdagen in een kleur die echt bij mij past. Het is wel een echt wollen draadje, dus het kan wat kriebelen. Voor iedereen die vaker wol draagt is het kriebeltje geen enkel probleem, maar kun je slecht tegen wol, dan is dit geen draadje voor jou.

Nadat ik de mooie stola had gehaakt kon ik geen genoeg krijgen van het garen. Dus besloot ik nog voor mijn zoon en dochter een muts te haken. Zij kozen zelf hun favoriete kleur en een ontwerp uit het nieuwste haakboek van A la Sascha: “Mutsen & Wanten haken”. Voor Finn haakte ik “Ollies Muts” in de kleuren teal en royal en voor Stella haakte ik de “Grafische Muts” in de kleuren red en plum. In het boek wordt veel gebruik gemaakt van sokkenwol, zoals Durable Soqs (Tweed), maar het mohair-garen blijkt ook zeer geschikt. Ik gebruikte gewoon een haaknaald 3,5 mm, zoals in het boek wordt aangeraden. Door tijdens het haken telkens alles op te meten en tussendoor te passen, werden de mutsen perfect. De mutsen zijn door het patroon lekker stretchy en passen ook prima op een volwassen hoofd (lees: mijn hoofd ;)).

Mijn kindjes zijn heel blij met hun mutsen en ze zullen deze in de winter met veel plezier gaan dragen, dat weet ik zeker.

Kids met muts

Voor mezelf staat nu nog een paar vingerloze wanten op de planning, want die wil ik al zo lang eens voor mezelf haken. Met dit mooie garen wordt het vast een hele mooie set.

Ga jij ook iets haken met dit mooie en luxe garen?

Wist je dat de leden van Gek op Haken 10% korting krijgen op het garen van Caro’s Atelier en dat zij ook Durable Mohair verkoopt? Dus ga je als lid van Gek op Haken garen bestellen, kijk dan eerst even onder de tab “Ledenvoordelen” voor de kortingscode die je kunt gebruiken.

Wil je nog andere reviews lezen over garen, lees dan ook eens “Review: Durable Soqs Tweed” of Review: Durable Formidable“.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *