Haakpatroon Octopusje

Ik hou enorm van amigurumi, maar hou een stuk minder van het aan elkaar naaien van alle losse onderdelen! Vooral als je iets kleins haakt, kan dit deel namelijk even lang duren als het haken zelf. Daarom heb ik een haakpatroon voor octopusje, die helemaal uit 1 stuk bestaat, gemaakt. Je hoeft dus niet meer te priegelen om alle acht tentakels later nog aan het lijfje vast te maken.

Het is superleuk om deze octopus in heel veel verschillende kleuren te maken, waardoor je een heel leger aan octopussen hebt! 

Let op! De octopus wordt gehaakt in de rondte. 

Benodigdheden

 • 2,5 mm haaknaald
 • 50g/125m haakkatoen (zoals Scheepjes Larra of Katia Capri)
 • Vulsel
 • 6 mm veiligheidsoogjes

Afkortingen

 • v = vaste
 • 2v in vlg v = 2 vasten in de volgende steek, meerderen dus
 • 2v samen = 2 vasten samen haken, minderen dus
 • hv = halve vaste
 • l = losse
 • AAL = alleen achterste lus
 • AVL = alleen voorste lus

Patroon

1. 6v in magische ring 
2. (2v in vlg v) 6x (12) 
3. (2v in vlg v, v) 6x (18)
4. (2v in vlg v, 2v) 6x (24)
5-8. 24v (24)
9. (2v samen, v) 8x (16)
Plaats de ogen tussen rij 7 en 8, met 5 steken tussen de ogen
10. (13l. Draai om en begin met haken in de 2e losse vanaf de haaknaald: 2hv, (2v in vlg v, v) 5x. Haak nu 2hv AVL in het lichaampje) 8x
11. Haak nu AAL van rij 9: (2v samen, 2v) 4x (12)
Vul het lichaampje
12. (2v samen) 6x (6)
Hecht af

Het haken van een tentakel

Rij 10 van de octopus kan wat lastig zijn als je hem voor de eerste keer maakt. Ik zal hieronder nog wat uitgebreider uitleggen wat je precies moet doen, voor het geval je er nog niet helemaal uitkomt met het patroon.

Het komt er op neer dat we 8 keer een tentakel haken. Dit doen we door 13 lossen te haken en daarna 2hv en (2v in vlg v, v)5x te haken in deze lossen. Hierna zijn we weer aangekomen bij het lichaampje van de octopus. Hier haken we 2hv in om de tentakel goed vast te maken aan het lichaam. Deze 2hv haken we alleen niet in allebei de lussen van de vorige rij, maar deze haken we alleen in de voorste lus. In rij 11 gaan we namelijk haken in de achterste lus van deze rij.

Als rij 10 niet in 1x lukt, maak je geen zorgen en probeer het vooral opnieuw. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, heb je het lastigste deel van de octopus namelijk gered en kan je een hele octopusfamilie haken!

Hopelijk vinden jullie dit haakpatroon voor een octopusje net zo leuk als dat ik het vind! 

Als je je zelfgemaakte octopussen op social media zet zou ik het leuk vinden als je ons tagt, @gekophaken (Facebook en Instagram) en @withlovefeli (Instagram), zodat we jullie creaties kunnen bewonderen.   

Ben je nog op zoek naar andere leuke patronen van de mini’s van Feli, kijk dan eens naar de cactussen, donuts of kroontjes die zij voor Gek op Haken heeft ontworpen!

Deel dit blog

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Ik ben Feli

Ik schrijf blogs en patroontjes voor Gek op Haken. Mijn moeder heeft mij ooit als meisje haken geleerd, maar uiteindelijk was het verwaterd. Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met amigurumi, wilde ik het meteen weer leren! Dat is intussen een paar jaar (en heel veel youtube tutorials) geleden. Nog steeds haak ik eigenlijk alleen amigurumi, want ik heb nooit het geduld voor sjaals en dekens :P Het liefste maak ik kleine patroontjes, want ik houd van gepriegel! Al mijn hele leven woon ik in Amsterdam en ik werk als programmeur. Als je mij wilt volgen of wilt laten zien wat je gemaakt hebt, dan vind je hier mijn instagrampagina en hier mijn facebookpagina.

Meer blogs? Wat dacht je hier van:

Plaats een reactie

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Log in op je account: