Haakpatroon Octopusje

Octopusjes met haaknaald 1

Ik hou enorm van amigurumi, maar hou een stuk minder van het aan elkaar naaien van alle losse onderdelen! Vooral als je iets kleins haakt, kan dit deel namelijk even lang duren als het haken zelf. Daarom heb ik een haakpatroon voor octopusje, die helemaal uit 1 stuk bestaat, gemaakt. Je hoeft dus niet meer te priegelen om alle acht tentakels later nog aan het lijfje vast te maken.

Het is superleuk om deze octopus in heel veel verschillende kleuren te maken, waardoor je een heel leger aan octopussen hebt! 

Let op! De octopus wordt gehaakt in de rondte. 

Octopusjes

Benodigdheden

 • 2,5 mm haaknaald
 • 50g/125m haakkatoen (zoals Scheepjes Larra of Katia Capri)
 • Vulsel
 • 6 mm veiligheidsoogjes

Afkortingen

 • v = vaste
 • 2v in vlg v = 2 vasten in de volgende steek, meerderen dus
 • 2v samen = 2 vasten samen haken, minderen dus
 • hv = halve vaste
 • l = losse
 • AAL = alleen achterste lus
 • AVL = alleen voorste lus
Close up Octopusje

Patroon

1. 6v in magische ring 
2. (2v in vlg v) 6x (12) 
3. (2v in vlg v, v) 6x (18)
4. (2v in vlg v, 2v) 6x (24)
5-8. 24v (24)
9. (2v samen, v) 8x (16)
Plaats de ogen tussen rij 7 en 8, met 5 steken tussen de ogen
10. (13l. Draai om en begin met haken in de 2e losse vanaf de haaknaald: 2hv, (2v in vlg v, v) 5x. Haak nu 2hv AVL in het lichaampje) 8x
11. Haak nu AAL van rij 9: (2v samen, 2v) 4x (12)
Vul het lichaampje
12. (2v samen) 6x (6)
Hecht af

Het haken van een tentakel

Rij 10 van de octopus kan wat lastig zijn als je hem voor de eerste keer maakt. Ik zal hieronder nog wat uitgebreider uitleggen wat je precies moet doen, voor het geval je er nog niet helemaal uitkomt met het patroon.

Het komt er op neer dat we 8 keer een tentakel haken. Dit doen we door 13 lossen te haken en daarna 2hv en (2v in vlg v, v)5x te haken in deze lossen. Hierna zijn we weer aangekomen bij het lichaampje van de octopus. Hier haken we 2hv in om de tentakel goed vast te maken aan het lichaam. Deze 2hv haken we alleen niet in allebei de lussen van de vorige rij, maar deze haken we alleen in de voorste lus. In rij 11 gaan we namelijk haken in de achterste lus van deze rij.

Als rij 10 niet in 1x lukt, maak je geen zorgen en probeer het vooral opnieuw. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, heb je het lastigste deel van de octopus namelijk gered en kan je een hele octopusfamilie haken!

Hopelijk vinden jullie dit haakpatroon voor een octopusje net zo leuk als dat ik het vind! 

Als je je zelfgemaakte octopussen op social media zet zou ik het leuk vinden als je ons tagt, @gekophaken (Facebook en Instagram) en @withlovefeli (Instagram), zodat we jullie creaties kunnen bewonderen.   

Ben je nog op zoek naar andere leuke patronen van de mini’s van Feli, kijk dan eens naar de cactussen, donuts of kroontjes die zij voor Gek op Haken heeft ontworpen!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Echt een heel leuk knuffeltje! Het was niet zo moeilijk om hem te maken. Ik zou graag een grotere willen maken. Het lichaam zou niet zo’n probleem zijn, maar hoe zorg ik dat de tentakels dan in verhouding zijn? Heb je misschien tips voor een grotere octopus? Alvast bedankt!

  1. Hoi Linde, Wat leuk dat je zo enthousiast bent over dit patroontje. Je kunt de octopus gewoon haken met dikker garen. Gebruik dan ook een grotere haaknaald, dan wordt je octopus automatisch wat groter. Alles blijft dan in dezelfde verhouding.

 2. Dag Feli. Het patroon voor de octopus ziet er zimpel uit, ik ga hem proberen. Je link naar de cactus en kroontjes werkt helaas niet.

  1. Hallo Jolanda, wat leuk dat je enthousiast bent over de mini patroontjes van Feli! Ik zag inderdaad dat de links wat verouderd waren, ik heb ze even geüpdatet en je kunt nu weer via de linkjes naar de andere mini patroontjes op de website! Groetjes Claudia