Lekker & snel donut patroon

Ik kijk altijd op tegen mensen die hele dekens of sjaals haken – ik maak zelf namelijk altijd kleine patroontjes! Ik heb gewoon het geduld niet voor grote dingen en wil eigenlijk altijd zo snel mogelijk resultaat zien van wat ik gehaakt heb :). Ook deze keer maak ik dus weer een klein patroontje – een superschattige donutsleutelhanger!

Ik maak mijn haakwerkjes meestal met een garen als Scheepjes Larra of Katia Capri – beide 100% katoen garen dat 125m/50g dikte heeft. Maar je kan deze donut eigenlijk met elk garen maken, als je maar de juiste dikte haaknaald gebruikt voor het garen. De donut is gehaakt in de rondte.

Benodigdheden

 • 2,5 mm haaknaald
 • Garen in kleuren:
  • Donut: beige
  • Glazuur: roze (maar gebruik vooral je fantasie om je donut mooi te maken!)
  • Strooisel: restjes garen in verschillende kleuren, in mijn geval blauw en geel
 • Vulsel (bijvoorbeeld polyester vulling)

Afkortingen

 • v = vaste
 • 2v in vlg v = 2 vasten in de volgende steek, meerderen dus
 • 2v samen = 2 vasten samen haken, minderen dus
 • hv = halve vaste
 • l = losse
 • st = stokje
 • (….) 3x = herhaal hetgeen dat tussen haakjes staat drie keer

Donut – met beige

12 lossen, maak hier een cirkel van door een halve vaste te haken in de eerste losse.

1. 12v (12)
2. (2v in vlg v, v) 6x (18)
3. (2v in vlg v, 2v) 6x (24)
4-5. 24v (24)
6. (2v samen, 2v) 6x (18)
7. (2v samen, v) 6x (12)
8. 12v (12)

Vouw rij 1 en 8 nu tegen elkaar aan zodat het er uit ziet als een donut. Vul de donut een beetje op en naai dicht.

Glazuur – met roze (of een andere kleur natuurlijk!)

12 lossen, maak hier een cirkel van door een halve vaste te haken in de eerste losse.

1. 12v (12)
2. (2v in vlg v, v) 6x (18)
3. (2v in vlg v, 2v) 6x (24)
4. (sla 1 steek over, 4st in vlg v, sla 1 steek over, hv) 6x

Naai het glazuur op de donut.

Nu heb je je basisdonut klaar en kun je losgaan met versieringen. Je kan strooisel op de donut borduren of juist een ander patroon – alles is mogelijk!

Hier zie je wat voorbeelden van wat je allemaal kan maken met dit patroon. Ik ben benieuwd te zien wat jullie ervan maken.

Voorbeelden van verschillende donuts.

Ik maakte een sleutelhanger van mijn donut door er een hanger aan vast te maken. Deze hangers kun je bij veel hobbywinkels kopen. Je kan met een tangetje het sleutelhangerringetje openen en je donut eraan vast maken. Als je hem dan weer dicht knijpt, kun je je donut als sleutelhanger gebruiken!

Van donut naar sleutelhanger.

Deel dit blog

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Ik ben Feli

Ik schrijf blogs en patroontjes voor Gek op Haken. Mijn moeder heeft mij ooit als meisje haken geleerd, maar uiteindelijk was het verwaterd. Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met amigurumi, wilde ik het meteen weer leren! Dat is intussen een paar jaar (en heel veel youtube tutorials) geleden. Nog steeds haak ik eigenlijk alleen amigurumi, want ik heb nooit het geduld voor sjaals en dekens :P Het liefste maak ik kleine patroontjes, want ik houd van gepriegel! Al mijn hele leven woon ik in Amsterdam en ik werk als programmeur. Als je mij wilt volgen of wilt laten zien wat je gemaakt hebt, dan vind je hier mijn instagrampagina en hier mijn facebookpagina.

Meer blogs? Wat dacht je hier van:

Plaats een reactie

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Log in op je account: