Garen 8/8, 8/6 en 8/4?

IMG 0840

Er kwam laatst een vraag voorbij in het haakcafé over de cijfers 8/8, 8/6 en 8/4, die je soms kan terugvinden bij een patroon. Wat betekent dit? Waar staan die cijfers voor? Ik deed voor jullie wat opzoekwerk en schreef er deze blog over.

Je ‘duikt’ best in je katoen voorraad om het goed te begrijpen. Neem enkele verschillende diktes katoengaren erbij. Het verschil zal je het best zien, als je ook elke keer een andere kleur neemt. Knip van deze soorten een stuk af en probeer die tussen je duim en wijsvinger ‘los’ te twijnen. Dit zodat je de gedraaide draadjes kan gaan tellen. Leg de verschillende garens afzonderlijk voor je. Kleef ze desnoods vast op een kaartje, stuk papier en hou een balpen bij de hand. Hou de draden nu bij je, terwijl je mijn blog verder leest. Zo wordt het duidelijk wat ermee bedoeld wordt.

Hieronder leg ik uit wat de verhoudingen betekenen bij elke draad katoen.

Algemeen

Bij een verhouding is het eerste getal namelijk de dikte van de afzonderlijke draden waarvan het garen is gedraaid (in deze blog altijd 8). Het getal na de streep is het aantal draden waarmee getwijnd is, gedraaid werd tot een draad.

Verhouding 8/8

Bij de verhouding 8/8 komt het erop neer, dat de eerste 8 de dikte van de draden weer geeft. De 8 na het streepje is het aantal draden, waarmee het garen is getwijnd. Dus bij deze vorm heb je 8 hele fijne draadjes die samen gesponnen zijn tot 1 dikke draad. Heb je zo’n draad liggen? Waar je 8 fijne draadjes hebt losgemaakt? Noteer daarbij dan 8/8.

Zo’n bol katoen met verhouding 8/8 weegt meestal 50 gram. In looplengte zitten er minder meters (rond de 75 meter per bolletje van 50 gram) op dan bij de volgende verhoudingen. Je zal zien dat dit dikker katoenen garen is. Meestal gebruik je hierbij een haaknaald maat 3,75 mm of 4,5 mm. Dit naargelang de manier waarop je haakt. Dit garen wordt opgedeeld in de categorie Light of C.

Een voorbeeld van 8/8 garen is Scheepjes Cahlista.

Scheepjes Cahlista

Verhouding 8/4

De dikte van de gesponnen draden is hetzelfde als garen met een verhouding 8/8, het eerste getal dus. Maar bij dit garen zijn er 4 in plaats van 8 draden gesponnen. Waardoor het garen de helft minder dik is. En je krijgt uiteraard meer looplengte, meer meters op een bolletje van 50 gram. Meestal is dat ongeveer 170 meter. Ligt er naast je zo’n stuk draad, schrijf er dan 8/4 bij.

Voor dit soort garen gebruik je meestal een haaknaald 2 mm of 3,25 mm. Dit garen wordt opgedeeld in de categorie Super Fine of A.

Een voorbeeld van een 8/6 garen is Scheepjes Catona.

Scheepjes Catona

Verhouding 8/6

Bij deze draad zijn er 6 draden gesponnen van dezelfde dikte als de voorgaande verhoudingen. Deze draad komt dus precies qua dikte tussen een draad van 8/8 en 8/4. Het spreekt voor zich dat ook hier (bij een bolletje van 50 gram) de looplengte minder zal zijn dan een bolletje met 8/4 verhouding en meer bij een 8/8 katoenen bolletje. Hierbij kan je je haaknaald maat 3,25 mm en 3,75 mm gaan gebruiken.

Dit garen wordt opgedeeld in de categorie Fine of B.

Welk garen gebruik je?

De opgegeven maten van de haaknaalden hierboven zijn een optie. Wat betekent dat het afhangt van welk garen je kiest, voor welk ontwerp. Alsook je manier van haken, eerder los of juist erg vast, zorgt ervoor dat jij de keuze maakt voor je maat haaknaald. Het haken van een proeflapje kan je daarbij ook helpen. Ik schreef er eerder een blog over: Proeflapje haken.

Het spreekt voor zich dat je bij amigurumi best garen uit de categorie Super Fine gebruikt. Om een klein, maar fijn resultaat te krijgen. Wil je natuurlijk een mega grote knuffel haken, kun je dezelfde draad met verhouding 8/4 dubbel nemen of je kiest een 8/8 draad uit. Of je gaat voor Jumbo garen, categorie F, waarbij je met een haaknaald maat 12 of meer kan haken.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Goede uitleg Sofie..idd komt die vraag nogal eens. Wel fijn dan kan ik link maken van het blog en wordt het voor de haakster begrijpelijker.👌👌