Schrijven over haken – interview met een blogger

Interview met haak-blogger Marieke

Interview met Marieke Liefting van @haakmelief

Een tijd geleden heb ik een aantal van onze ontwerpsters geïnterviewd en dat was onwijs leuk. Maar…we hebben nog veel meer leuke mensen in ons team die met hart en ziel voor onze haakclub werken. Ook de bloggers maken een essentieel onderdeel van Team Gek op Haken uit en ik wil hen dan ook heel graag aan jullie voorstellen. Het is dus tijd dat ik onze bloggers ga interviewen.

Voor dit eerste bloggerinterview is Marieke aan de beurt. Marieke is al vanaf de eerste minuut verbonden aan Gek op Haken, want ze is niet alleen een goede vriendin van Karin, maar ze blogt ook al ruim twee jaar voor Gek op Haken. Zo schreef ze over gehaakte herbruikbare wattenschijfjes, duurzame garens en het blocken van je haakwerk. De onderwerpen zijn heel uiteenlopend 😉 Wil je al haar blogs lezen, kijk dan hier.

Daarnaast ontwerpt Marieke ook af en toe een leuk patroon voor Gek op Haken; zo ontwierp ze het gratis patroon van de Vrolijke Knijperzak en het leuke ledenpatroon van de Sleutelhanger Engelse Bloem. Wil je al haar patronen zien, kijk dan hier.

Marieke doet eigenlijk best veel voor Gek op Haken, want ze neemt ook de tutorials op én ze helpt regelmatig met het inpakken van pakketten en klusjes voor op de website. Ook ging ze mee naar de Kreadoe in Utrecht, waarover ze een leuke vlog maakte voor op ons Youtube-kanaal.

Oké, het is tijd om Marieke wat beter te leren kennen. Marieke is een hele drukke dame. Als zij niet het hele land afreist met haar vriend om mooie plaatsen te bezoeken, is zij druk met haken, tuinieren, lezen (van Scandinavische en Britse Thrillers), wandelen, ontsnappen uit escaperooms, puzzelen en muziek luisteren. Al deze activiteiten deelt zij via haar Instagram en Facebook onder de naam Haak me Lief! Daarnaast heeft ze ook nog eens een hele drukke baan als geschiedenisdocent. Niet lang meer als het aan haar ligt, want ze is bezig met een carrièreswitch, waarvoor ze druk aan het solliciteren is. Nou, zo’n enthousiaste alleskunner als Marieke is vast een aanwinst voor elke werkgever!

We hebben het eerst geprobeerd met breien, maar ik kon niet met 5 naalden overweg voor mijn eerste projectje.

Wil jij weten hoe het bloggen en ontwerpen voor Marieke in zijn werk gaat? Lees dan snel verder om te zien welke vragen ik Marieke stelde en wat haar antwoorden zijn.

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn, is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

Ik ben zo’n 10 jaar geleden begonnen met haken.  Dat had te maken met het volgende; mijn moeder maakte vroeger altijd slofjes voor vrienden en kennissen die zwanger waren. De meeste mensen hebben de slofjes altijd bewaard omdat ze het zo’n leuk cadeau vonden. Helaas is mijn moeder 15 jaar geleden overleden en heb ik het nooit geleerd. 10 jaar geleden wilde ik toch ook maar slofjes maken om cadeau te geven en een collega heeft mij dat toen geleerd.

We hebben het eerst geprobeerd met breien, maar ik kon niet met 5 naalden overweg voor mijn eerste projectje. Uiteindelijk werden het Tunisch gehaakte slofjes naar een patroon uit een oude Ariadne. En, zo ben ik gaan leren te haken, eerst maar granny squares haken en daarna je repertoire steeds uitbreiden.

Waar haal je je inspiratie voor de blogs vandaan? Vind je het moeilijk om telkens een leuk nieuw en boeiend onderwerp te bedenken?

De onderwerpen voor mijn blogs zijn heel uitlopend. Ik schrijf graag over beurzen of winkels waar ik ben geweest. Ik wil graag mensen inspireren om ook die winkels te bezoeken. Soms vraag ik aan Karin of zij nog een idee voor een blog heeft. We maken nu al 2 jaar blogs, dus we hebben al héél veel onderwerpen gehad….soms is het lastig om nog iets nieuws te bedenken hoor.

Hoe gaat het bloggen en ontwerpen bij jou in zijn werk, welke stappen zet je voordat je blog of ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? Heb je ergens een lijst met onderwerpen klaarliggen? En, haal je uit het ontwerpen dan ook weer inspiratie voor een blog, hoe gaat dat dan?

Ik heb wel een lijstje met onderwerpen die ik nog kan behandelen. Zoals handige apps om te gebruiken bij het haken. Of, bepaalde patronen van de site, enzovoort. Voor mijn blog ga ik zitten en dan heb ik hem meestal wel vrij snel op papier. Ik laat het dan even een dag rusten en dan kijk ik er opnieuw naar om nog zaken te veranderen.

Voor het ontwerpen; ik heb tot nu wat kleine zaken ontworpen, zoals de knijperzak, een sleutelhanger en de verjaardagslinger. Dat komt niet altijd uit mij eigen hoofd hoor. Vaak zit ik met Karin te sparren en zij zegt dan terloops; ‘ik heb nog een klein patroontje nodig voor de verjaardagen voor volgend jaar’. Dat idee blijft dan hangen in mijn hoofd en dan ga ik eens zoeken op internet om te zien wat er al bestaat. En, dan verzin ik iets nieuws……het is niet gepland of doordacht, het gaat heel terloops en vooral ook als oplossing voor een vraag die er is.

Interview met Marieke, onze haak-blogger
De Vrolijke Knijperzak

Net als de knijperzak: in het Online Haakcafé werd ooit de vraag gesteld of zoiets al bestond. Ik ging gelijk op internet zoeken en het bleek niet te bestaan, dus dan verzin ik het zelf. Ik help graag mensen op die manier.

Ik heb nog veel ideeën voor sjaals en tassen die ik nog wil ontwerpen. Maar dan heb ik ècht meer tijd nodig.

Wat vind je zelf jouw allerleukste blog en je allerleukste ontwerp? Was dat ook het leukste om te schrijven/ontwerpen of juist het moeilijkste? Waar zou je graag nog eens over willen schrijven? Welk ontwerp zou je nog graag eens willen maken?

Ik ben wel trots op mijn ontwerp + blog van de gehaakte wattenschijfjes. Ik probeer erg duurzaam te leven en goed voor het milieu te zorgen. Minder afval produceren is daar een groot onderdeel van. Ik gebruik dus zelf geen wegwerp wattenschijfjes meer, maar wasbare. En die kan je prima zelf maken. Zo inspireer ik anderen graag om mijn voorbeeld te volgen.

Ik heb nog veel ideeën voor sjaals en tassen die ik nog wil ontwerpen. Maar dan heb ik ècht meer tijd nodig. Ik heb gewoon teveel hobby’s, dus moet even kijken waar ik de tijd vandaan ga halen.

Wat vind je het leukste om te haken (amigurumi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom? 

Ik haak vooral graag sjaals en dekens. Ik ben niet van de amigurumi, dat is teveel gepriegel voor mij èn ik ben steeds de tel kwijt, haha. Ik heb veel respect voor haaksters die dit wel kunnen, ben er een beetje jaloers op. Ik zit graag voor de tv te haken, dus een patroon met veel herhalingen vind ik heerlijk, want dan hoef ik minder te tellen.

Voor welke collega haker heb je bewondering of welke ontwerper vind jij echt goed? Waarom? Heb je van hem of haar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

Ik ben een groot fan van de patronen van Tante Setje. Ik word zó vrolijk van de kleuren die ze gebruikt. Ik heb al meerdere sjaals van haar gemaakt en elke keer zijn de kleuren prachtig.

Maar ik ben vooral trots op het eerste paar babyslofjes dat ik heb gehaakt. Dat was een overwinning…
marieke sjaal

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen/waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zoja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

Ik doe eigenlijk nooit iets weg wat ik heb gehaakt…dus ik heb nog veel dekens en sjaals in huis. Maar ik ben vooral trots op het eerste paar babyslofjes dat ik heb gehaakt. Dat was een overwinning, dus die heb ik zelf gehouden en die staan in een kastje.

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? 

Ik ben een groot fan van Scheepjes en dan vooral het Stonewashed garen. Dat haakt zó lekker! Beetje dik, chunky garen en een mooi gemêleerd effect. En, ik kan écht niet zonder mijn Clover of Tulip Etimo haaknaalden. Ik moet een beetje goede grip hebben als ik haak.

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Ik ben een sjaal aan het afmaken, want dat is mijn voornemen voor 2022: afmaken van oude projecten en minder nieuwe projecten beginnen. Dat gaat redelijk goed tot nu toe….de lockdown helpt natuurlijk ook (op beurzen kan ik anders ècht teveel wol kopen, haha). Dus vorig jaar maakte ik ook al oude projecten af. En, ik ben een Queen-deken van Tinna Thorudottir uit IJsland aan het haken. Die heeft een prachtig mozaïek ontwerp en het garen had ik al een jaar in huis. Afmaken dus!

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?

Ik kijk veel video’s en tutorials…die zijn zó handig als je begint met haken. En ik maak ze zelf ook voor Gek op Haken, dat vind ik erg leuk om te doen. Zo leer ik namelijk zelf ook soms nieuwe steken die ik nog niet eerder kende. Dus ik zou iedereen adviseren; kijk de video’s op ons YouTube kanaal om nieuwe steken te leren.

Ik ben echt heel blij dat ik eindelijk weer iemand van ons team mocht interviewen en dan was het ook meteen zo’n gezellig interview met een veelzijdige dame zoals Marieke. Bedankt Marieke voor het leuke gesprek en de open antwoorden op mijn vragen. Wie zal de volgende zijn?

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *