Vintage, gewoon oud, of beide?

crochet gd244ce654 1920 pixabay

Mijn middelste zuster was vroeger altijd kwaad omdat ze de kleren van mijn oudste zuster af moest dragen. Ik had dat probleem niet, omdat ik tien jaar jonger ben dan de oudste. Tegen de tijd dat het mij paste was het versleten. Daarnaast was mijn moeder heel erg handig en kon de leukste dingen maken. Er gaat zelfs het verhaal dat ze voor mijn zus, geboren in 1945, zijden jurkjes en bloesjes maakte van een gevonden parachute.

Wanneer noemen we nou iets gewoon oud en wanneer vintage

In mode-land wordt vintage vaak gedefinieerd als ‘kleding van vroeger die nu weer gedragen wordt’. Het gaat vaak om kwalitatief goede stukken die meestal gedragen, maar soms ook ongedragen zijn. De jaren ’50 tot en met ’80 zijn zeer geliefd onder het grote publiek, dus oma’s en moeders spitten massaal de dozen op zolder door. Op zoek naar dat ene bijzondere vintage item voor hun dochter of kleindochter! Helaas is mijn moeder erg opruimerig geweest en was daar niets van over! Wel heb ik in de jaren ’70 met de bontjas van mijn moeder gelopen. Daar zou je nu niet meer aan beginnen.

mood haekeldecke

Het label ‘vintage’ hangt aan praktisch ieder kledingstuk in de kringloopwinkel. Tenminste, dat doen veel winkels ons geloven! Er wordt namelijk veel kleding te koop aangeboden onder de naam vintage, terwijl het ‘gewone’ tweedehands kleding is. Dit wordt gedaan om de kleding wat hipper te laten lijken. Nergens voor nodig toch? Want tweedehands is net zo hip als vintage en nog goed voor het milieu ook.

Het verschil tussen vintage en tweedehands is eigenlijk vrij eenvoudig. Vintage is vaak van goede kwaliteit en afkomstig uit de periode van 1920 tot en met 1980. Tweedehands producten kunnen echter versleten zijn en zijn niet persé afkomstig uit een bepaalde periode, ze kunnen bovendien nog steeds nieuw te verkrijgen zijn. Dus dat ene jurkje dat je laatst zag hangen bij de Zara, kun je nu misschien al wel tweedehands vinden bij de plaatselijke kringloopwinkel.

En retro dan?

Naast vintage en tweedehands, bestaat er ook nog zoiets als retro. Met name de termen vintage en retro worden vaak door elkaar gehaald. De betekenis van retro? Retro wordt gebruikt voor hedendaagse items die niet vintage zijn, maar wel die uitstraling hebben. Zo zijn er veel kledingmerken die nieuwe jurkjes verkopen, die lijken op de kleding uit de jaren ’80. Retro kledingstukken zijn vaak in meerdere maten beschikbaar, maar van een vintage jurkje is vaak maar één maat beschikbaar. Oftewel, retro is nieuw en in grote getalen beschikbaar, vintage is ouder en zeldzamer!

colorful crocheted afghan g428404fdc 1920 pixabay

Maar hoe zit het dan met haakwerk? Daar bestaat ook vintage, tweedehands en retro van. Denk maar aan de truien en jurken gemaakt van Granny’s. Soms vind je ze tweedehands maar volop retro. Iedereen is er weer helemaal gek op en hebben de look van de jaren 70 en 80 omarmd. En wat te denken van de gehaakte bedspreien? Er zijn behoorlijk wat Cal’s te vinden gestoeld op de bedsprei van oma. Van de zomer zagen we ook hemdjes die dezelfde look hadden. Ook de tafelkleedjes van gehaakt kant zijn weer helemaal hip en dat is echte retro. Het uiterlijk van vroeger maar nu gemaakt. En ooit is het daar mee begonnen, aan het begin van de vorige eeuw. De meest bekende stukken uit die tijd zijn gehaakte kraagjes. Voor veel vrouwen waren in die tijd de kanten kraagjes niet te betalen. Ze begonnen de kraagjes toen in haakwerk na te maken. Die haaksters toch, wat waren en zijn ze toch handig!

Heb jij nog een verhaal over haakwerk van vroeger? Ik hoor het graag.

Tot blogs!

Marja Waalwijk

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *