Mini cactus haken

De drie cactussen op een rij.

Ik hou van cactussen en vind alle gehaakte cactussen superschattig! Maar ik hou ook van kleine patronen (zoals de donut die ik vorige maand deelde) en vond alle cactuspatronen die ik zag niet klein genoeg 😛

Ik heb dus zelf deze 3 kleine cactussen gemaakt. Iedere cactus staat in een pot en heeft een kleine bloem. Voor de platte cactus moet je ook nog aarde en een klein rondje haken. Voor de andere 2 cactussen is alleen de pot, bloem en cactus genoeg.

Ik maak mijn haakwerkjes meestal met een garen als Scheepjes Larra of Katia Capri – beide 100% katoen garen dat 125m/50g dikte heeft. Maar je kan deze cactussen eigenlijk met elk garen maken, als je maar de juiste dikte haaknaald gebruikt voor het garen. De cactussen zijn gehaakt in de rondte.

Mijn cactussen zijn ongeveer 4cm hoog.

Benodigdheden

 • 2,5 mm haaknaald
 • Garen in kleuren:
  • Pot: bruin (ik heb een beetje roodbruin gebruikt)
  • Cactus: groen
  • Bloem: restjes garen in een leuke kleur, zoals geel, roze of rood
  • (in geval van platte cactus) Aarde: donkerbruin
 • Vulsel (bijvoorbeeld polyester vulling)

Afkortingen

 • v = vaste
 • 2v in vlg v = 2 vasten in de volgende steek, meerderen dus
 • 2v samen = 2 vasten samen haken, minderen dus
 • hv = halve vaste
 • l = losse
 • st = stokje
 • (….) 3x = herhaal hetgeen dat tussen haakjes staat drie keer
 • AAL = alleen achterste lus
 • vlv = voorlangse vaste (reliëfvaste)
 • vlst = voorlangs stokje (reliëfstokje)

Hier is een link naar een tutorial voor een reliëfstokje. De reliëfvaste gaat precies zo, maar dan maak je een vaste i.p.v. een stokje, dus je slaat het garen niet om voordat je in de steek van de vorige ronde steekt.

Het patroon

Pot: 

1. 6v in magische ring 
2. (v, 2v in vlg v) 3x (9)
3. AAL: 9v (9) 
4. 2v in vlg v, 8v (10) 
5. (2v in vlg v, 4v) 2x (12) 
6. 12vlv (12) 
Stop een beetje vulling in de pot. Hecht af en werk het draadje weg.

Bloem: 

Maak een magische ring met: (3l, hv) 3x

Ronde cactus

1. 6v in MR 
2. (st, 2st in vlg v) 3x (9) 
3-4. 9vlst (9) 
5. (vlst, 2vlst samen) 2x, vlv, 2vlv samen (6) Hecht af en laat een lange draad over om te cactus later vast te maken.

Ronde cactus.

Langwerpige cactus

1. 6st in MR (6)
2-5. 6vlst (6) Hecht af en laat een lange draad over om te cactus later vast te maken.

Langwerpige cactus.

Platte cactus

Cactus
1.6v in MR (6)
2. (2v in vlg v, v) 3x (9) 
3-4. 9v (9) 
5. (2v samen, v) 3x (6) 
Vouw het zodat het plat is en naai dicht. Laat een lange draad over om te cactus later vast te maken.

Klein rondje voor platte cactus:
1. 6v in MR (6)
Hecht af, laat een draad over om hem later vast te maken

Aarde:
1. 6v in MR (6)Hecht af, laat een draad over om hem later vast te maken

Platte cactus.

Voor de platte cactus: Naai de aarde op de pot en naai het kleine rondje op de platte cactus. Omdat je in de laatste rij van de pot reliefvasten hebt gebruikt, kan je de “achterkant” van deze vasten gebruiken om je aarde aan vast te maken. Nu kun je de cactus op de aarde naaien, je hoeft de cactus zelf niet op te vullen.

Voor de ronde en lange cactussen: Naai de cactus direct op de pot, je hoeft de cactus zelf niet op te vullen. Omdat je in de laatste rij van de pot reliefvasten hebt gebruikt, kan je de “achterkant” van deze vasten gebruiken om je cactus aan vast te maken. 

Tip: Je kan er een sleutelhanger van maken of ze gewoon zo op de vensterbank zetten. Als je ze goed wilt laten staan, kun je een steentje of iets anders zwaars in het potje doen voor je het vult. Dan blijft het namelijk beter staan.

Hopelijk vinden jullie deze cactussen net zo leuk als dat ik ze vind! 

Als je je zelfgemaakte cactussen op social media zet zou ik het leuk vinden als je ons tagt, @gekophaken (Facebook en Instagram) en @withlovefeli (Instagram), zodat we jullie creaties kunnen bewonderen.    

Deel dit blog

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Ik ben Feli

Ik schrijf blogs en patroontjes voor Gek op Haken. Mijn moeder heeft mij ooit als meisje haken geleerd, maar uiteindelijk was het verwaterd. Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met amigurumi, wilde ik het meteen weer leren! Dat is intussen een paar jaar (en heel veel youtube tutorials) geleden. Nog steeds haak ik eigenlijk alleen amigurumi, want ik heb nooit het geduld voor sjaals en dekens :P Het liefste maak ik kleine patroontjes, want ik houd van gepriegel! Al mijn hele leven woon ik in Amsterdam en ik werk als programmeur. Als je mij wilt volgen of wilt laten zien wat je gemaakt hebt, dan vind je hier mijn instagrampagina en hier mijn facebookpagina.

Meer blogs? Wat dacht je hier van:

Plaats een reactie

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Log in op je account: