Haakinstructies voor een afgiethulp

Met Pan

Na haar vorige gastblogs over hoe je een mooie muts kunt haken en hoe je een amigurumi haakt van restgaren heeft Sandra weer een leuk blog voor jullie. Dit keer geeft ze haakinstructies voor het maken van een superhandige afgiethulp. Ik ben heel blij met deze leuke gastblogs en ik denk dat jullie dat ook zullen zijn. Nog even en we kunnen haar geen gastblogger meer noemen 😉 Lees snel verder:

Onze haakervaring bouwen we meestal op met een paar pannenlappen haken. Tikkie ouderwets maar heel praktisch en stiekem wil iedereen om me heen wel leuke gehaakte pannenlappen, herken je dat? Helaas pak ik bij het afgieten van een pan, toch vaak de theedoek, omdat ik deze over de deksel kan klemmen. Nu had ik wel eens van die gehaakte afgiethulpen gezien, ze worden ook wel pannenvatter genoemd, het is maar zoals je het noemen wilt. Al met al, een praktisch hulpmiddel voor het afgieten van pannen. Daarom geef ik jullie graag de haakinstructies voor het maken van een afgiethulp!

afgiethulp

Een tijdje geleden besloot ik er zelf eentje te haken. Ik heb mijn afgiethulp op social media geplaatst en de een na de andere kennis wilde er wel een. Het is een superhandig hulpmiddel en het is een leuk project om te spelen met diverse patroontjes en kleuren, dus ik deel graag de instructies met jullie.

Mocht je nog nooit gehaakt hebben met de filet-haaktechniek, lees dan hier de handige blog van Boukje over filet haken.

Nu is het wel zo, dat afhankelijk van je pan en deksel, de afgiethulp per pan/deksel van afmeting zal moeten verschillen.

Hoe ik een afgiethulp maak?

 • Haak 114 lossen en 4 keerlossen.
 • De eerste toer haak ik telkens 1 stokje en dan 1 losse en ik eindig met 1 stokje, in totaal heb je dan 57 hokjes.
 • Daarna kies ik een leuk filetpatroontje uit. The Call the Midwife is bijvoorbeeld een leuk filetpatroontje om terug te laten komen in je afgiethulp, maar zoals je kan zien heb ik een wat uitgebreider filetpatroon gebruikt, daarvan vind je het haakdiagram hieronder.
 • Ik start en eindig elke toer met een hokje (stokje, losse, stokje), zodat ik de twee lagen straks mooi op elkaar kan vastzetten.
 • Ik haak in totaal 7 toeren hoogte (excl. 1e toer hokjes), daarna komt de toer waarin ik ruimte creëer om straks over de deksel van de pan te kunnen leggen, mijn ruimte is 17 lossen breed, maar dat kan verschillen per pan/deksel dus kijk even bij je eigen pannen hoe groot de knop op het deksel is.
 • Daarna ga ik weer 7 toeren haken volgens het filetpatroontje (boven de rij lossen van de voorgaande toer, haak je gewoon door in het patroon van je filethaakwerk) en eindig weer met een toer, zoals toer 1, stokje, losse, stokje, losse, stokje, tot het eind.
Filet
Het door mij gebruikte patroon
unnamed

Dit is het haakschema bij het door mij gebruikte patroon voor de afgiethulp op de foto’s.

Nu heb je de voorkant van de afgiethulp. Ik haak altijd nog een lap voor de achterkant, maar dan zonder filetpatroon. De eerste en laatste toer haak ik wel hokjes (stokje, losse, stokje) zodat ik deze mooi aan de voorste lap vast kan zetten, en vergeet niet dat je 1 toer hokjes hebt, 7 toeren stokjes en dan een toer waar de ruimte voor de knop van de deksel doorheen moet. Ik heb wel eens heel actief zitten haken en met het aan elkaar haken van de 2 lappen kwam ik erachter dat ik bij de achterste lap, geen ruimte voor de knop van het deksel had open gelaten, dat is dus niet zo handig! 😉

Gleuf
Opening voor het handvat op de deksel

Ik leg de lappen met de verkeerde kant op elkaar en haak er een rand omheen. Dat kan natuurlijk helemaal naar eigen inzicht en smaak. Ik heb de ene keer een randje, vaste, losse, vaste, losse gehaakt maar het komt ook wel voor dat ik er een picotrandje langs maak. Dan haak ik in elk hokje 1 vaste, 3 lossen, 1 vaste daarna ga ik naar het volgende hokje. Aan de zijkanten haak ik meestal nog een lusje van lossen om ze op te kunnen hangen.

Samen
Met Pan

Uiteindelijk zijn mijn afgiethulpen ongeveer 54 cm breed en 15 cm hoog. Natuurlijk zijn ze volledig in katoen gehaakt in verband met de brandveiligheid. Je moet wel altijd oppassen dat je ze niet in de brand laat vliegen, maar dat is niet anders als met een pannenlap of zoals ik nu de theedoek gebruik.

Ga jij aan de slag met een afgiethulp na het lezen van deze haakinstructies? Het lijkt me leuk om jullie afgiethulpen te zien op social media!

Liefs, Sandra

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hoi Karin,
  Ik was al een keer begonnen met je mooie patroon boor de lange pannenlap. Alleen kwam ik in het bloem patroon niet uit met de door jou opgegeven aantal lossen.
  Ik heb een eigen berekening gemaakt (8 blokken x 13 stokjes =112, en dan nog 4 keerlossen) en dan kom ik wel uit.

  1. Hoi Marianne, dit is een blog van Sandra. Gelukkig ben je eruit gekomen. Mocht je vragen hebben, dan kun je deze ook stellen in onze Facebookgroep Gek op Haken fans, daar kan Sandra je vragen ook beantwoorden.

 2. Hallo Sandra of Karin.

  Ik wil deze handige afgiethulp haken, en zag deze prachtige hier, maar graag wil ik weten welke haaknaald ik voor dit patronn moet gebruiken en hoeveel bollen katoen ik nodig heb ??
  Ik gebruik scheepjes catona die aangeeft haaknaald 2.5 tot 3.5. Ik gebruik haaknaald 2 meestal voor Amigurjmi als dit info helpt.

  Graag hoor ik van je.
  Met vriendelijke groet Ad ( haak ) Heaton

  1. Hi Ad, ik haak ze altijd met naald 2,5. Hoe groter de naald hoe soepeler de afgiethulp wordt. Ik maak ze meestal in 2 kleurtjes, heb dan aan 1 bolletje katoen per kleur (dus 2 totaal) genoeg.
   Je kan natuurlijk een beetje spelen met de breedte, sommige vinden ze te breed, maar zelf kook ik niet op gas dus minder snel brandgevaar, succes met haken, wil je nog wat weten, stel gerust jouw vraag…
   Groet, Sandra

   1. Hoi Sandra, bedankt voor je snelle reactie, heel fijn !
    Ik ga er mee aan de slag .
    Als engels man vind ik een wat langere afgiethulp heel handig 😃😃🇬🇧🇬🇧