Hoe borduur je een gezicht op amigurumi?

15B8D9A8 7CA8 463B 8DC1 B984AA890A92 1 102 o

Mijn kleinkinderen vinden het helemaal geweldig als ik een knuffel voor ze maak en ik doe dat dan ook graag. Tenminste het haakwerk gedeelte. Tegen de afwerking zie ik steeds weer heel erg op. En dan vooral het borduren van het gezicht van de amigurumi, want wat er op de foto van het patroon zo leuk uitziet, is toch niet zo makkelijk na te doen. Het kan heel frustrerend zijn als je veel tijd in het maken van de knuffel hebt gestoken en door de afwerking de knuffel er vervolgens ‘vreemd’ uitziet.

Hoe komt dat toch? Ik ben me er eens in gaan verdiepen en kwam een aantal handige tips tegen.

Laten we eerst eens gaan kijken hoe een gezicht eigenlijk in elkaar zit. De ogen zitten natuurlijkerwijze in het midden van het hoofd op een lijn. Zorg er dus voor dat je de ogen in dezelfde toer van het hoofdje maakt. Geef met kopspelden aan waar de ogen moeten komen, kijk of je de afstand en hoogte mooi vindt, verplaats net zo lang totdat je het er natuurlijk uit vindt zien. Vaak worden vooral bij dieren amigurumi de ogen te hoog gezet, waardoor het er uiteindelijk onnatuurlijk uit gaat zien.

Welke oogjes?

Wat ga je doen, gebruik je veiligheidsoogjes of ga de ogen borduren? Als je veiligheidsoogjes gebruikt, zorg dat die dan goed vastzitten. Ik smelt met een aansteker aan de binnenkant van het hoofd, het schroefdraad en het schijfje aan elkaar, het zit dan muurvast. Zorg dat je voor het vullen van het hoofdje de oogjes plaatst (Let op! Maak je iets voor baby’s of kleine kindjes tot 3 jaar, dan is het borduren van oogjes aan te raden. Door het sabbelen op haakwerk, kan dit losser worden, waardoor ook veiligheidsoogjes los kunnen komen te zitten).

Je kunt ook oogjes borduren. Zorg dan dat je niet de fout maakt dezelfde dikte draad te gebruiken als je voor je knuffel gebruikt hebt, dat wordt veel te grof. Splits de draad en gebruik daarvan 2 draadjes, dat geeft een heel verfijnd effect. Maak eerst een iets schuine steek voor een oog, steek daarna terug en kom een stukje voor het uiteinde van de streep een toer lager weer boven, steek onder de gemaakte steek door en trek deze iets omlaag met en klein steekje. Maak aan de andere kant eenzelfde oog. Zorg dat dat in dezelfde toer gebeurt en de ruimte tussen beide ogen ongeveer gelijk is aan de breedte van een oog. Je hebt nu slaapoogjes geborduurd. Eventueel borduur je nog een steekje extra als wimper. Hieronder staan de stapjes uitgetekend.

Je kunt ook gewone oogjes borduren door over 1 steek 5 steekjes over elkaar heen te borduren. Duw met een naald de bovenliggende steekjes iets naar onder en boven, zo ontstaat een ovaal oogje.

Een neus voor neusjes

Bij mensen zit de onderkant van de neus op de helft van de onderste helft van het hoofd. Bij poppen zou je dit dus gewoon aan kunnen houden, bij amigurumi is het echter allemaal wat cartoonachtiger en worden de neusjes vaak iets onder en tussen de oogjes geplaatst. Dat wordt vaak gedaan door meerdere steekjes over elkaar heen te maken in dezelfde kleur als het hoofd.

Bij dieren beslaat de snuit de gehele onderkant van het hoofd en zit de neus bovenaan op de snuit. Een snuit kun je borduren door eerst met drie steekjes een driehoekje te maken, deze vervolgens met steekjes op te vullen totdat hij geheel gevuld is.

Maak een steek naar beneden, en twee steekjes opzij om een mond te maken, zorg dat je de steekjes naar de zijkant iets omhoog laat lopen. Het is veel leuker om een vrolijke mond te zien, toch?

Oortjes

De plaatsing van de oren geven een heel sterke uitdrukking aan het hoofdje. De oren horen ter hoogte van de ogen te zitten met de bovenkant iets boven de ogen. Bij amigurumi gebruiken we de plaatsing van de oren om een bepaalde uitdrukking aan het hoofdje te geven. Zet de oren op verschiilende plekken aan het hoofd met spelden vast, kijk welke plaatsing je het meeste aanspreekt en naai ze daar vast, zorg wel dat ze aan beide kanten op dezelfde plek zitten.

Uit vorm

Bespaar niet op je vulling en materiaal. Ik zie vaak dat knuffels niet voldoende gevuld worden. De knuffels worden bij het spelen vaak platgedrukt, daardoor wordt de vulling nog iets meer samengedrukt en kan een slappe knuffel ontstaan. Vul je knuffel dus strak op. Gebruik 100% katoen voor de knuffel zelf, acryl heeft te veel rek en zal ervoor zorgen dat de knuffel ‘uit vorm’ raakt. Naai het hoofd ook stevig aan het lijf, niet alleen met de middelste steken maar gebruik ook de steken van de volgende toer. Je wilt niet dat het hoofdje gaat wiebelen.

5389CC25 C500 4C25 BD6F F4FB63BA65AF 1 201 a
Voorbeeld van een amigurumi met geborduurd gezicht en stippen

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben en kunnen genieten van de afwerking van je knuffel in plaats van ertegen op te zien. Borduur dus vooral een gezicht en gebruik daarbij bovenstaande tips! Graag hoor ik of het  gelukt is en of je soms tips hebt. Uiteraard kun je je tips ook delen in het haakcafé, graag zelfs. Tot blogs!

Groet,

Marja Waalwijk

Wil je nog meer tips lezen voor het haken van amigurumi? Lees dan ook eens de blog: “Hoe borduur je haren bij een amigurumi?” of De onzichtbare kleurwissel haken voor amigurumi”.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik laat moeders de gezicht borduren. Ze kijkt in begin stukje op YouTube en nu kijk ze na de voorbeeld en ze borduurt het even. Eerder kon ik niet naaien maar lukt mij nu ook