Tips om een muts te haken

Het komt er langzaam weer aan: mutsen-tijd. Het wordt weer kouder en de sjaals en mutsen komen weer tevoorschijn. Wil jij ook een muts haken? Lees dan hieronder in de handige gastblog van Sandra hoe dat moet.

Heb je dat ook wel eens…heb je een mooie sjaal klaar, maar nog garen over. Hoe leuk is het, als je dat restant garen kan verwerken in een leuke muts, in dezelfde kleur als de sjaal?! Ik vind vaak de mutsen in de winkel (eigenlijk net zoals de sjaals) een beetje saai. Dus haak ik vrolijk bij elke sjaal een muts.

Vaak is het dan zoeken naar een patroon wat qua garen overeenkomt met het patroon wat je wilt haken. Helaas is dat niet altijd goed te vinden. Ik ben daarom zelf aan de slag gegaan en ik heb voor mij de beste manier van een muts haken gevonden. Dit wil ik graag met jullie delen, zodat je van elk restje garen, een leuke vrolijke muts kan maken.

Stap 1: meten is weten

Als je het meetlint om je hoofd houdt, kom je erachter hoe groot jouw hoofd is, bij mij is dat ongeveer 58 centimeter. Met andere woorden, de muts mag niet groter zijn dan de omtrek van 58 centimeter. Maar het haken van een muts gaat meestal van boven naar beneden, en hoe weet je nou hoe groot het “rondje” is waarmee je de perfect passende muts krijgt?

Nou daar hebben we een beetje wiskunde voor nodig. We gaan de omtrek van je hoofd delen door het getal Pi.  Pi is niets meer dan een getal dat ongeveer 3,14 groot is. De berekening voor mijn hoofd wordt: 58 centimeter omtrek / getal Pi 3,14 = de diameter 18,47 centimeter.  

Stap 2: haken

Ik haak meestal een muts met stokjes. Ik begin dan altijd met 12 stokjes in een magisch rondje of ik haak 2 lossen en haak dan 12 stokjes in de 2e losse vanaf de haaknaald. Om het rondje goed plat te houden, is het de bedoeling dat je elke toer hetzelfde aantal steken meerdert, als waar je mee begonnen bent. Als je dus met 12 stokjes start, meerder je elke toer 12 stokjes verdeeld over de toer. Aan het begin van elke toer haak ik 1 losse (voor hoogte) en vervolgens haak ik het eerste stokje in dezelfde steek (dat is de eerste steek van de toer). Ik sluit mijn toer altijd met een halve vaste.

 1. 12 stokjes
 2. In elk stokje, 2 stokjes haken                 24
 3. In elk 2e stokje, 2 stokjes haken             36
 4. In elk 3e stokje, 2 stokjes haken             48
  Enz enz

Ik stop met meerderen nooit precies op de diameter die ik uitgerekend heb, waarom niet? Omdat de muts dan vaak te groot wordt. De eerste toer na het meerderen loopt namelijk nog wel een beetje uit. Hier gaan we meestal de fout in, want zoals je kan zien op de foto, dit is verreweg van een passende muts. Ik stop meestal zo rond de 1 á 1,5 cm van de benodigde diameter. In mijn voorbeeld rond de 16 cm.                       

Vanaf nu haak ik elke toer, in elk stokje 1 stokje. De totale hoogte van de muts is ongeveer 22 centimeter voor een volwassen persoon. Zoals je kan zien bij de roze/zwarte muts, heb ik geen echt boord gehaakt, maar ben ik de laatste paar centimeters toeren van vasten gaan haken (soms met een halve haaknaald kleiner, maar dat is per garen verschillend).

De blauwe muts uit het voorbeeld heb ik tot ongeveer 4 centimeter voor het einde alleen maar toeren stokjes gehaakt en ben ik daarna overgegaan naar afwisselend een reliëfstokje voor, reliefstokje achter. Net zolang tot ik de muts prettig vond zitten (ik eindig meestal op 22 centimeter hoogte, gemeten als je de muts plat voor je legt).         

De grijze muts heeft weer een andere steek. Daar ben ik na het meerderen overgestapt op V’stitch. Na het deel wat uit meerderingen bestaat, kan je eigenlijk alle steken gebruiken om de muts verder te haken.

Zo maakt het dus niet uit hoe groot het hoofd is of welk garen je hebt, met deze simpele rekensom kom je er altijd. Laat je niet misleiden door het rare onderzettertje wat je hebt als je klaar bent met meerderen, het komt echt goed!

De ene muts heeft bij mij een boord, de andere muts krijgt een bloem, het is net waar ik zin in heb. Ik heb ook leuke labels die ik op de muts naai….lijkt net echt.  

Voor degenen die een muts voor een ander maken en dus geen hoofd 😉 in de buurt hebben om te meten, heb ik nog deze handige maattabel:

Heel veel plezier met het haken van een passende muts!

Liefs Sandra

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hoi, bedankt voor de heldere en zinnige tips! Met bijbehorende duidelijke foto’s. Ik ga er met plezier mee aan de slag!

 2. Wat handig! Ik zat hier ook altijd mee te “pielen”. Ik ga deze week nog proberen voor mijn dochter van 6. Dankjewel!

  1. Graag gedaan.
   Leuk dat je het gaat proberen……laat je het resultaat zien? Vaak doe ik bij kindjes nog wel n randje fleece aan de binnenkant naaien omdat de wind wel door de muts kan waaien. Dat fleece wat ik gebruik is katoen fleece..

 3. Erg handig deze tips. Bij mij was het elke keer maar een gok of ik goed uit kwam en de mits niet te groot of klein zou zijn.
  Mag ik vragen welk garen je gebruikt hebt voor de zwart/roze muts? Bedankt

  1. Hi Marcelle, ja deze manier werkt altijd, met garen elk hoofd.
   De kleuren van de muts zijn van Scheepjes Colour Crafter.
   De kleuren hebben daar plaatsnamen, zwart is Ede, roze is Hilversum

   Zie graag jouw exemplaar tegemoet 😘

  1. Hi, natuurlijk graag gedaan, ik hoop deze tips de muts haken makkelijker maakt, we zijn in ieder geval dan niet afhankelijk van een patroon maar kunnen bij elke sjaal een muts toveren….zie graag jouw exemplaar tegemoet 😘