Van idee naar patroon – alles over de ontwerper

Carolien Boele

Interview met Carolien Boele van Created By Carolien

Het heeft even geduurd voordat ik weer iemand het hemd van het lijf kon vragen. Maar nu is het dan eindelijk zover; een nieuw interview met een van de ontwerpsters van Gek op Haken. 

Dit keer mag ik Carolien van Created By Carolien aan jullie voorstellen. Het was voor mij erg interessant om Carolien te interviewen, omdat zij precies die dingen haakt, die ik zelf eigenlijk nooit haak. Zoals dekens, sjaals en tassen. Na dit interview denk ik dat ik daar eens verandering in moet gaan brengen, want haar creaties zijn erg mooi!

Carolien heeft voor Gek op Haken de prachtige schuine bobbeldeken, de handige strandtas, de gave zandloperdeken, maar ook het superleuke gratis patroon van de gestreepte stranddeken ontworpen. Naast het ontwerpen voor Gek op Haken, haakt en naait Carolien de mooiste spulletjes die zij verkoopt in haar Etsy-shop

Eerst wat meer over Carolien zelf: Carolien is 34 jaar. Ze is, zoals ze het zelf noemt, een thuisblijfmama en ze zorgt voor haar twee zoontjes van 4 en 2 jaar oud. Samen met haar vriend en zoontjes woont zij in Noord-Holland. Carolien heeft vele hobby’s naast het haken. Zo vindt ze het leuk om af en toe te breien en kruipt ze graag achter de naaimachine. Als het weer het toelaat, gaat ze graag met haar gezin naar het strand van IJmuiden. Ze vindt het heerlijk om daar te suppen of te kitesurfen (wow, avontuurlijk he!). 

Oh en kijk even op haar instagramprofiel en je ziet al snel wat haar lievelingskleur is ;).

Strandtas
Strandtas

Lees snel verder om te zien welke vragen ik Carolien heb gesteld en wat haar antwoorden zijn.

Ik, iemand die eigenlijk helemaal niet creatief bezig was, dacht dat ik dat niet zou kunnen.

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

4,5 jaar geleden ben ik begonnen met haken. Ik liep door het winkelcentrum met mijn vriend en onze oudste zoon en zag een haakpakket liggen voor een gehaakt aapje. Waarop m’n vriend voor de gein zei, “is dat niet iets voor jou?” Ik, iemand die eigenlijk helemaal niet creatief bezig was, dacht dat ik dat niet zou kunnen. Maar ik heb toch dat pakket meegenomen, om een poging te wagen. Het aapje is er nooit gekomen, want daar kwam ik toen echt niet uit. Ik ben toen gaan zoeken naar tutorials op YouTube en vond een tutorial voor een muts, die muts kwam er maar was absoluut niet draagbaar en aan alle kanten scheef. Hij is nog wel een hele tijd als muts voor een knuffelbeer van onze oudste gebruikt. En, sindsdien is er eigenlijk geen moment geweest dat ik niet haak.

Waar haal je je inspiratie voor je ontwerpen vandaan? 

Ik kan heel wat tijd kwijtraken in het plaatjes kijken op Pinterest. Daar haal ik veel inspiratie vandaan. Maar ook gewoon op straat en in de winkels. Soms zijn het kleurtjes of patroontjes waarvan ik denk daar kan ik wel wat mee.

Hoe gaat het ontwerpproces bij jou in zijn werk, welke stappen zet je voordat je ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? 

Als ik een idee in mijn hoofd heb dan begin ik gewoon te haken en te schrijven en al hakende kom ik erachter of het idee dat ik heb gaat werken of niet. Werkt het niet dan haal ik het direct uit, soms is dat na een paar toeren, maar soms is dat ook pas als ik al halverwege of bijna klaar ben. Meestal begin ik in het begin heel fanatiek te schrijven, maar zodra ik lekker aan het haken ben vergeet ik nogal eens aantekeningen te maken. Dat zorgt ervoor dat ik heel wat zit te tellen en te schrijven als het project klaar is. 

Wat vind je zelf jouw allerleukste ontwerp? Was dat ook het leukste om te ontwerpen, of juist het moeilijkste?

Ik ontwerp nog niet zo lang natuurlijk, maar mijn laatste ontwerp, dat nu verkrijgbaar is op Gek op Haken, is precies zo uitgepakt, zoals ik het in mijn hoofd had. Het is een filet gehaakte deken een beetje in de vorm van een zandloper. Ik ben dol op filet haken! 

Mijn laatste poging om een trui te haken is weer 
volkomen mislukt en door het hele huis zijn nog wel 
onderdelen van amigurumi te vinden…

Wat vind je het leukste om te maken (amigurimi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom?

Mijn Instragram verklapt het al wel een beetje denk ik, maar ik haak het allerliefst dekens en daarna komen sjaals/omslagdoeken en tassen. En dat is voornamelijk omdat het na het haken en draadjes wegwerken gewoon klaar is. Niet iets wat je nog in elkaar moet zetten of wat maat gebonden is. Mijn laatste poging om een trui te haken is weer volkomen mislukt en door het hele huis zijn nog wel onderdelen van amigurumi te vinden…

Voor welke collega ontwerper heb je bewondering of vind jij echt goed en waarom? Heb je van hem of haar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

Ik heb bewondering voor mensen die gehaakte kleding ontwerpen. Bijvoorbeeld Linda Skuja van Eleven Handmade en Sandra van Little Golden Nook. Zo mooi wat zij maken. Helaas lukt het mij maar niet om passende kleding te haken. En, laatst ontdekte ik de feed van Red Sparrow Crochet. Zij heeft een aantal mozaïek gehaakte dekens ontworpen, die ik wel heel graag zou willen haken.

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen of waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zo ja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

De dekentjes die ik gehaakt heb voor onze jongste zoon, die kan ik nog niet weg doen. Ze worden nu niet meer gebruikt, maar liggen netjes opgevouwen in kast. Ben heel benieuwd of ik daar ooit afscheid van kan nemen.

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? 

Qua garen heb ik niet echt een favoriet merk. Ik probeer graag verschillende merken en garens uit. Sommige zijn een blijvertje en andere gebruik ik vervolgens nooit meer.
Ik zweer wel bij mijn Clover Amour haaknaalden, met andere haaknaalden kan ik lang zo snel niet haken. 
Op een paar steekmarkeerders na gebruik ik niet zoveel. Of nou jou, mijn haakwerkje hoort natuurlijk wel in een door mij zelfgemaakte projectbag!

projectbag
Projectbag gemaakt door Carolien

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Op het moment ben ik bezig met het ontwerpen van een omslagdoek. Nog even afwachten of het ook gaat worden zoals ik in mijn hoofd heb.

Als we lang in de auto zitten of naar het strand gaan neem ik altijd mijn haakwerk mee. Verder haak ik eigenlijk alleen thuis, ik ben niet iemand die in de speeltuin of tijdens de zwemles haakt.

Heb je tot slot nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?

Begin je aan een nieuw patroon haak dan altijd een proeflapje, iedere hand van haken is anders. Ik weet van mezelf dat ik strak haak, dus wellicht is de door mij gekozen haaknaald in mijn patronen wel een halve of een hele maat te groot voor jou.
En dan nog een tip, haak je veel en vaak, investeer dan in een goede haaknaald! Dit haakt niet alleen veel fijner, maar het geeft ook nog eens een gelijkmatiger resultaat.

Carolien aan de haak
Carolien aan de haak

Mocht je meer van Carolien willen zien, kijk dan vooral op haar Facebookpagina of haar Instagramprofiel Haar profiel staat vol gezellige foto’s! 

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Beste Carolien Boele, had graag de patroon van u mooie zacht deken gedownload. Ik Ben viplid en invalide kan niet elke dag haken heb alles in huis wou er graag mee beginnen!