Amigurumi tips: afhechten van een bal of cirkel!

amigurumi tips

Tijd voor wat handige amigurumi tips! De meeste amigurumi bestaan uit meerdere onderdelen die gevormd worden door een cirkel of een bal. Het is dan mooi als je je bal of cirkel zo mooi en onzichtbaar mogelijk kunt afhechten. In het patroon staat vaak uitgelegd hoe je dit doet, maar vaak staat er op het einde enkel “Werk af” en niet hoe je dit moet doen. Speciaal voor degenen die dat willen leren, schreef ik deze handige blog met amigurumi tips over het afhechten van een bal of cirkel!

Dezelfde technieken kun je natuurlijk ook gebruiken voor vierkanten, ovalen, kubussen, etc.

Amigurumi tips voor het afhechten van een cirkel

Een cirkel eindigt vaak met een vaste (foto 1). Hierna haak ik altijd nog een halve vaste zodat de cirkel mooi rond blijft als je hem afwerkt (foto 2). Doe je dit niet, dan krijg je een klein “trapje” op je cirkel.

Knip de draad lang af. Pak dan de lus waar je haaknaald in zat vast en trek hieraan totdat je geen lus meer hebt maar een uiteinde. Doe dit uiteinde door een stopnaald (foto 3). Haal de naald door de volgende steek (foto 4), onder het v-tje door.

Trek de naald door en steek hem van boven naar beneden midden in de halve vaste (foto 5). Het is handig als je hem meteen al iets doorsteekt zodat hij aan de achterkant ook door de vorige ronde gaat (foto 6).

Nu zie je dat je rondje mooi afgewerkt is en nog steeds mooi rond is (foto 7). Je wilt de draad niet te strak aantrekken, maar net genoeg aantrekken totdat het aan de zijkant net lijkt alsof er gewoon een extra steek is gemaakt (foto 8).

Amigurumi tips voor het afhechten van een bal

Als je aan het einde van een bal bent, zie je vaak dat er nog een beetje een gaatje te zien is (foto 1). Dat gaatje kun je als volgt heel gemakkelijk (onzichtbaar) dichtmaken. Knip de draad lang af en haal je uiteinde door de stopnaald. Rijg de stopnaald door het voorste lusje van de laatste rij (foto 2).

Herhaal dit voor alle lusjes, behalve de laatste. Mijn laatste ronde had 6 vasten, dus ik haal mijn stopnaald door de 5 voorste lusjes (foto 3). Haal nu de naald door de grote lus (foto 4).

Trek dit aan. Het is het makkelijkste om eerst alles voor de grote lus strak te trekken (zodat de grote lus kleiner wordt en uiteindelijk niet meer te zien is) en daarna de rest. Je ziet dat hierdoor het gaatje wat er was, niet meer te zien is (foto 5). Steek nu je naald in het kleine gaatje in het midden (foto 6).

Steek je naald er op een willekeurige andere plek van de bal er uit. Trek de naald zo door je bal heen. Als dit lastig gaat, kan je een tangetje gebruiken om meer grip te hebben op de naald (foto 7). Knip nu het draadje af zodat het uiteinde in de bal verstopt is. Op deze manier heb je een net einde van je bal (foto 8).

Kenden jullie deze manier van afhechten al? En, hoe hechtten jullie hiervoor je amigurumi af?

Ik hoop dat je iets aan deze amigurumi tips hebt en dat deze nieuwe manier jullie helpt! Groetjes, Feli

Wil je ook een van de leuke amigurumi maken die te zien zijn op de foto? De patronen voor deze popjes zijn voor leden van Gek op Haken vrij te downloaden op de website. Kijk snel hier voor Poes Mauw, Roodkapje, Bram Piraat of Pop Neeltje. Meer amigurumi tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, daarin delen we elke week handige tips.

Op ons Youtube-kanaal hebben we nog meer handige tutorials met haaktechnieken staan. Bekijk hier ons kanaal, en vergeet je niet te abonneren! 🤩

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *