Review: Durable Formidable

IMG 4718

Het lijkt erop dat Durable weet wanneer ik op vakantie ga. Telkens als ik bijna vertrek brengen zij een mooi nieuw garen uit ;). Net voor mijn vakantie kreeg ik een mooi proefpakket toegestuurd met daarin Durable Formidable en Durable Cosy. Oké, dit keer kwamen er dus zelfs twee nieuwe garens uit, maar ik ging ook lang op vakantie, dus ik kon wel wat projectjes gebruiken. Twee mooie haakwerkjes nam ik mee, tijdens mijn twee weken durende vakantie in de Franse Dordogne. In deze blog krijg je van mij een review van het garen Durable Formidable en ik zal binnenkort ook Durable Cosy reviewen.

Het garen Durable Formidable is een dun en stretchy garen dat heel geschikt is voor het haken (en breien) van kleding. Het bestaat uit 70% acryl, 23% viscose en 7% elastaan. Op een bol van 100 gram zit 430 meter garen.
Het elastaan geeft het garen stretch, waardoor het ook bijzonder geschikt is voor het haken van strakkere kledingstukken, zoals bikini’s. Ik vind dat het garen een hele luxe uitstraling heeft, doordat het heel zacht aanvoelt en een licht glansje heeft.

Durable Formidable 1

Op de website van Durable staat: “Dit flexibele garen zal er voor zorgen dat alle items nooit te strak zitten, maar wel mooi aansluiten.” Deze zin maakte, dat ik besloot een mooie zomerse top te gaan haken van het garen. En, welke top is nu zomerser dan de Zomerse Spikkeltop van Laura. Het is een top die mooi aan moet sluiten, maar voor de warme dagen vind ik het ook wel fijn dat kleding kan bewegen en niet tè strak zit. Durable Formidable leek mij daarom het perfecte garen om deze top mee te haken.

Op de wikkel staat dat het garen geschikt is voor een haaknaald 2-3 mm. Na het haken van een proeflapje, kwam ik erachter dat ik met een haaknaald 3 mm het beste resultaat bereikte. Ik heb ook geprobeerd om te haken met een haaknaald 3,5 mm, maar dan vond ik de top te gaterig worden. De wikkel had dus gelijk ;). Gelukkig is haaknaald 3 mm ook de haaknaald die Laura aanraadt in het haakpatroon, dus dat kwam mooi overeen.

Schermafbeelding 2022 09 21 om 16.09.28
Alle 14 kleuren Durable Formidable

Het garen is verkrijgbaar in 14 mooie kleuren, waarvan ik er 11 heb ontvangen om te proberen. Ik besloot om de top te gaan haken met de kleur 268 Pastel Lilac. Normaal kies ik meestal voor een poederroze kleur, maar die ontbreekt in dit kleurenpalet. Je hebt wel pale pink, maar die kleur komt te dicht bij mijn huidskleur en is naar mijn smaak niet roze genoeg. De hardroze kleur past niet zo in mijn garderobe. Maar….ik heb toevallig pas lila aan mijn garderobe toegevoegd, dus Pastel Lilac is de perfecte kleur voor mij. Als ik zo naar het kleurenpalet kijk, vind ik echt dat er voor iedereen wel een mooie kleur tussenzit. Voor mijn zus zou ik zo iets kunnen haken in de kleur Tomato en mijn moeder zou een top in de kleur Navy zeker kunnen waarderen. Voor ieder wat wils dus ;).

Durable Formidable 2
De mooie kleur Pastel Lilac

Ik heb gemerkt dat je bij het haken met dit stretch-garen de draadspanning niet te strak moet houden, want dan haal je alle stretch weg. Je kunt het beste de draad losjes en soepel vasthouden tijdens het haken, dan krijg je het mooiste en meest stretchy resultaat.

IMG 4719
Lekker stretchy 🙂

Het garen laat zich gemakkelijk uithalen. Dat was dit keer voor mij een heel groot voordeel, want ik heb mijn werk echt meerdere keren moeten uithalen. Dat lag niet aan het garen, ook niet aan het patroon, maar aan mij; ik had simpelweg niet goed gelezen of opgelet. Door al die fouten die ik maakte heeft het wel even geduurd voordat mijn top klaar was, maar daardoor waardeer ik de top nu denk ik des te meer.

Ik heb mijn Zomerse Spikkeltop gehaakt met Durable Formidable in de kleur Pastel Lilac. Ik heb een maat S gehaakt met een haaknaald 3 mm. Ik draag normaal XS, maar ik wilde dat de top een beetje losser zou zitten rond mijn buik, daarom heb ik een maatje groter gehaakt. Ik had uiteindelijk 4 bollen nodig, maar dat komt omdat ik de top 10 cm langer heb gehaakt dan in het patroon staat aangegeven. Als ik de top volledig volgens patroon zou hebben gehaakt, dan had ik voor een maat S aan 3 bollen genoeg gehad.

Het resultaat is echt prachtig geworden. De top draagt heel prettig en voelt luchtig en zacht tegelijk aan. Ik ben er superblij mee! De top laat zich overigens ook goed combineren met een vestje, dus deze prachtige top draag ik in de herfst nog even lekker door. Ik ben fan van het mooie nieuwe garen van Durable; Formidable is echt een aanrader!

Wist je dat de leden van Gek op Haken 10% korting krijgen op het garen van Caro’s Atelier en dat zij ook Durable Formidable verkoopt? Dus ga je als lid van Gek op Haken garen bestellen, kijk dan eerst even onder de tab “Ledenvoordelen” voor de kortingscode die je kunt gebruiken.

Wil je nog andere reviews lezen over garen, lees dan ook eens “Review: Durable Soqs Tweed” of Review: Durable Cosy Fine Faded“.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *