Linkshandig haken

crochet 2753713 1280

Ik haak al meer dan 10 jaar en ben zelf een rechtshandige haker. Vaak hoor ik dat linkshandig haken ècht een stuk moeilijker is en dat het lastig is om een patroon te lezen. Maar ik wist nooit waarom dat nou zo’n groot verschil maakte. Voor deze blog ging ik op onderzoek uit; ik ga de rechtshandige lezers in deze blog uitleggen waarom haken met je linkerhand ècht anders is dan met rechts…..en ik ga de linkshandige lezers tips geven waardoor het misschien makkelijker gaat om te haken met rechtshandige patronen.

Linkshandig haken: ervaringsdeskundigen

Ik heb op mijn Instagramaccount om tips gevraagd van linkshandige hakers. Zij weten het uiteraard beter dan ik! Veel mensen geven aan dat ze wel linkshandig zijn, maar toch rechtshandig haken. Dat heeft soms als reden omdat ze dat makkelijker vinden, maar ook omdat ze het zo vroeger op school hebben geleerd. Vroeger was het namelijk niet gebruikelijk om linkshandig te zijn. Op school werd je door de juf gestopt als je links wilde gaan schrijven of haken. Je moest dan opnieuw beginnen met je rechterhand. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer zo. Je kunt met je voorkeurshand schrijven èn dus ook haken.

In onze bevolking is ongeveer 1 op de 10 mensen linkshandig. Dat is een grote groep! En dat bepaalde zaken anders werken voor linkshandigen dan voor rechtshandigen, weten we allemaal door het gebruik van een simpele schaar. Probeer als linkshandige maar eens een rechtshandige schaar te gebruiken! Dat is erg lastig.

wool 3820135 1280

Linkshandig versus rechtshandig haken

Linkshandige en rechtshandige hakers houden hun haaknaald en draad wel hetzelfde vast. Alleen dan in een andere hand! Het grootste verschil tussen linkshandig en rechtshandig haken is dat je de andere kant op gaat. Je haakt dus het haakwerk in spiegelbeeld.

Bij rondhaken: een haakwerk van een rechtshandige haker gaat met de klok mee, een haakwerk van een linkshandige haker gaat tegen de klok in.

Omdat de bewegingen in spiegelbeeld zijn vergeleken met rechtshandig haken, is het soms moeilijk om een uitleg online te volgen van iemand die rechtshandig is.

Voor de patronen zelf maakt het niet zoveel uit of je nu links of rechtshandig haakt. Je moet alleen wel goed opletten met onderdelen die specifiek aan de rechter- of linkerkant moeten zitten. Omdat je als je links haakt tegen de klok in draait, komt een eventueel detail ook aan de andere kant te zitten.

Als je als linkshandige het patroon volgt komt de voorkant achter, maar bij bijvoorbeeld een pannenlap maakt dat helemaal niks uit. Maar bij amigurumi natuurlijk wel; je moet dan goed opletten dat je wel in het midden van de voorkant uitkomt, als daar nog pootjes aan het lijfje gehaakt moeten worden. Een giraf met pootjes op zijn rug is toch gek, lijkt me. 😊 Ook als je gaat filethaken of tapestry haken, is het belangrijk dat je goed oplet; vooral als je woorden gaat haken. Die woorden komen anders in spiegelbeeld in je haakwerk te staan.

Tips

Hierbij enkele tips die het voor linkshandige hakers iets makkelijker kunnen maken:

  • Leg de bol garen rechts van je tijdens het haken. Met je rechterhand houd je de spanning op de draad.
  • Laat het draadje aan het begin van elk project hangen (haak er niet overheen); wanneer een patroon de ‘voorkant’ of ‘achterkant’ van het werk vermeldt, zoek dan naar dit draadje als hint. De ‘voorkant’ is wanneer de draad zich in de rechter benedenhoek bevindt.
  • Wil je een patroon voor rechtshandigen haken? Als linkshandige haak je in spiegelbeeld. Voor het beste resultaat lees je het patroon in spiegelbeeld. Je kunt de zinnen dan achterstevoren lezen; begin aan het einde van de zin. Een haakdiagram is dan makkelijker te lezen dan een tekst. Dus kijk vooral of een patroon ook een diagram erbij heeft staan. Het diagram kun je zelf in je hoofd spiegelen. Of leg het letterlijk voor een spiegel. Je kunt het diagram ook spiegelen op je computer, als je er een digitale afbeelding van hebt. Dit kan bijvoorbeeld erg simpel in het programma Paint. Zie hieronder het voorbeeld van het patroon van Pixel 2 Mix: de Takoda Tipi groeimeter die op de website staat.
  • Er staan op YouTube gelukkig genoeg filmpjes waarin steken voor linkshandigen worden uitgelegd. Maar wil je een filmpje van een rechtshandig patroon volgen? Bekijk het filmpje dan via een spiegel, zodat het lijkt op linkshandig haken. Of download de video en spiegel hem (horizontaal) op je computer. Daar is online genoeg software voor te vinden; zoals VLC Media Player.
  • Er is ooit een boek uitgegeven voor linkshandige hakers, in de jaren ’80. Hij is al lang niet meer leverbaar, maar wellicht kom je hem ergens tegen op Marktplaats of een boekenmarkt? Houd je ogen dus open!
boek linkshandig haken
Boek uit de jaren ’80: Linkshandig haken
  • Wil je leren haken en is de ‘juf’ rechtshandig? Ga dan tegenover de persoon zitten die rechtshandig is, zo zie je de persoon alsof hij/zij linkshandig haakt.

Ben ik een tip vergeten voor linkshandig haken? Wil jij jouw ultieme tip voor linkshandige hakers met ons delen? Ik ben erg nieuwsgierig naar jouw mening! Zet hem dan hieronder in de reacties.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Hoi hoi ik wil hier wel even op reageren. Ik ben hartstikke linkshandig. Haak al mijn hele leven links en heb/ben nog nooit tegen wat voor een probleem aangelopen. Ik volg gewoon de patronen en het komt altijd goed. Ook een linkshandige schaar nog nooit gebruikt. Ik denk dat er te moeilijk wordt gedacht en een te groot probleem van links wordt gemaakt.

  2. De letter P in de uitleg hoeft niet in spiegelbeeld. Omdat 2 steken ervoor en er achter een kantlijn vormen. Dus patronen die symmetrisch zijn zijn het makkelijkste.