Proeflapje haken?

IMG 20210307 173050 01

Toen ik begon met haken, wilde ik deze actie nogal eens overslaan. Ik vond het zonde, tijdverspilling. Maar dan mocht ik naderhand mijn gehaakte steken uithalen, want ik had garen te weinig, of de lengte van de trui zou veel te breed zijn… Dus als het wordt aangegeven haak ik plichtbewust een proeflapje.

Je haakt een proeflapje onder andere om de juiste haaknaalddikte te weten te komen voor het haken van een kledingstuk of een deken.

IMG 20210307 173055 01

Ook omdat je dan precies kan berekenen hoeveel garen je nodig hebt. En, met welke haaknaald je best verder haakt. Want iedereen haakt anders, ook al gebruik je dezelfde haaknaald.

Een gehaakt proeflapje heeft meestal een afmeting van 10cm op 10cm, een perfect vierkant dus. Daarin kan je tellen hoeveel steken, horizontaal, en rijen, verticaal, je hebt gehaakt om dit vierkant te bekomen.

Bij het haken van een proeflapje worden de basissteken uit het patroon gebruikt. Dit om een ‘evenredig’ zicht te krijgen op het latere patroon.
Het gehaakte lapje meet je best op, enkele tijd nadat je het hebt gehaakt, want de steken vormen zich nog wat, na het haken. Of je kan het blocken, om het beste resultaat te verkrijgen. Marieke maakte hier een blog over het blocken van je haakwerk.
Als je met 2 verschillende haaknaalden een lapje moest haken, dan bevestig je best een labeltje aan je lapje, zodat je achteraf nog weet met welke haaknaald je dat hebt gehaakt. De maatmarkeerders van Studio Woord en Draad zijn daar heel handig voor.

IMG 20210307 173050 01

Voor de Mojo-deken, de winter CAL bij Gek op Haken, haakte ik een lapje met haaknaald 4mm (met rode steekmarkeerder). Dit kwam 1cm breder en hoger (dus 11cm x 11cm) uit dan gehaakt met haaknaald 3,5mm (10cm x 10cm, met groene steekmarkeerder). Dus werd mijn keuze om het hele deken te haken haaknaald 3,5mm. Zo zal mijn deken ongeveer de afmetingen krijgen die worden meegedeeld. En, kom ik uit met mijn aangekochte garen, want ik koos een eigen combinatie.

BOZ 1366 1
Mojo Deken

In de handel bestaan er ook meetlatten, die de breedte van 10cm hebben, die kan je perfect gebruiken voor het opmeten, als je een groter proeflapje haakt en de gehaakte steken wil tellen. Bij Caro’s atelier vind je een meet- olifant, die het opmeten makkelijker maakt.

Ben je op zoek naar een haakpatroon op onze site, waarbij je een proeflapje moet haken? 
Gratis voor iedereen: de Valentina trui vertaald door Pleun of de Asymmetrische poncho ontworpen door MadebyJori.

Enkel voor leden zijn bijvoorbeeld de volgende patronen: Sparkle Sweater en Stoer structuurvest door Laura, Snow Leopard sweater door Liefs van Suus en de 4 Seasons trui door MadebyJori.

Haakte jij altijd al een proeflapje, als het wordt aangegeven? Goed bezig, zou ik zeggen.
Of ben je na het lezen van mijn blog van plan om dit nu wel te doen?

Fijne groetjes Sofie

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *