Review: Durable Soqs Tweed

IMG 4735 scaled e1653916929560

Een paar weken geleden vond ik toch een lekker pakketje op mijn deurmat: een doosje vol bolletjes Durable Soqs Tweed. Er werd mij gevraagd om het garen te reviewen en die vraag kwam net op tijd, namelijk precies voor mijn vakantie. De gezellige bolletjes gingen dus heerlijk mee op vakantie, waar ik uitgebreid de tijd heb genomen om het garen te bekijken, op de foto te zetten en er natuurlijk iets leuks mee te haken!

Het garen Durable Soqs Tweed is een sokkengaren, dat bestaat uit 72% wol, 25% polyamide en 3% viscose. In de draad zijn kleine stukjes viscose in contrasterende kleurtjes verwerkt, die het garen de tweeduitstraling geven. Volgens Durable geeft het tweedeffect een tijdloze uitstraling aan het garen en dat is misschien wel zo. Maar, tweed geeft mij meer een ouderwets vintagegevoel, omdat ik dan moet denken aan die ouderwetse Engelse tweedjasjes. Je weet wel, zo’n jasje met van die elleboogstukken. Ik houd echt van die uitstraling!

Hoe je het ook bekijkt, de uitstraling van het garen is superleuk en de kleine stipjes geven je haakwerk net dat beetje extra!

Het tweedgaren is een variant op het effen Durable Soqs en je kunt beide garens dus ook prima door elkaar gebruiken. Hartstikke leuk als je bijvoorbeeld een tweedjasje voor een popje wilt haken!

Het garen is geschikt om sokken mee te haken, maar ook kun je het gebruiken voor fair isle haken of het haken van amigurumi. Laat dat laatste nou precies zijn, wat ik graag haak. Ik heb dus op vakantie een leuk, nieuw en heel schattig amigurumipopje gehaakt.

Op de wikkel staat dat het garen geschikt is voor haaknaald 2,5-3,0 mm. Bij amigurumi pak ik altijd een iets kleinere haaknaald dan op de wikkel staat, zodat mijn haakwerk mooi strak wordt en de vulling er niet uitvalt. Ik heb voor mijn werkje van Durable Soqs Tweed een haaknaald 1,8 mm genomen.

Er zijn 12 kleuren van dit mooie tweedgaren. Samen met het effen Soqs garen, waarvan 51 kleuren verkrijgbaar zijn, heb je dus een hele ruime keuze!

Alle kleuren Durable Soqs Tweed
Alle kleuren Durable Soqs Tweed

Een aantal jaar geleden heb ik Vosje Finn (een ontwerp van Marjan van der Leer) gehaakt. Destijds heb ik een dik haakkatoen gebruikt en haaknaald 3,5 mm. Het leek me daarom wel leuk om ook van het dunnere Durable Soqs Tweed het vosje nog eens te haken. Om het verschil in stijl te laten zien, maar vooral ook het verschil in formaat!

Vosje Finn
Mijn eerste Vosje Finn met haaknaald 3,5 mm

Als je haakt met een haaknaald 1,8 mm krijg je best wel een priegelwerkje. Ik vind toch dat je de steken heel goed kunt blijven zien met dit garen, ook al zijn ze erg klein. Het haken ging dan ook gemakkelijk. Het garen is zacht en soepel en haakt prettig.

Wat me ook opvalt is, dat je het garen prima kunt uithalen. Vaak is het lastig om je haakwerk uit te halen als je met wol haakt, omdat wol snel helemaal in elkaar gaat zitten. Met dit garen is dat niet het geval, het uithalen gaat juist heel gemakkelijk. Ik denk zelf dat dit komt, doordat er ook polyamide in het garen verwerkt is.

Het grote Vosje Finn met het dikke garen is vanaf zijn kontje tot het topje van zijn oor ongeveer 16 cm hoog. Het kleine vosje, gehaakt met sokkengaren, is 9 cm hoog. En, het vosje is superschattig geworden, al zeg ik het zelf.

Al met al heb ik heerlijk aan mijn kleine vosje gehaakt en ik ben echt een fan van dit fijne garen. Het resultaat is leuk en het garen haakt fijn! Ik kan dit veelzijdige garen dus zeker aanraden. Wat wil jij met dit prachtige garen haken?

IMG 4828
Vosje Finn met Durable Soqs Tweed en haaknaald 1,8 mm

Wist je dat de leden van Gek op Haken 10% korting krijgen op het garen van Caro’s Atelier en dat zij ook Durable Soqs (Tweed) verkoopt? Dus ga je als lid van Gek op Haken garen bestellen, kijk dan eerst even onder de tab “Ledenvoordelen” voor de kortingscode die je kunt gebruiken.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *