Haakpatroon wattenschijfje!

Wat leuk dat je mijn blog leest! Deze week zal ik een gehaakt wattenschijfje bij jullie introduceren. Als je mijn verhalen op Instagram en facebook een beetje volgt, dan weet je dat ik duurzaamheid wel een belangrijk ‘ding’ vind. Ik ben in mijn persoonlijke leven erg veel bezig met duurzaam en bewust leven. Ik doe aan afvalscheiding, recyclen, ik gebruik geen plastic boterhamzakjes meer en heb de volgende zaken uit mijn huis verbannen: de plastic tandenborstel, wattenschijfjes, make up-doekjes, plastic verpakkingen en boodschappentasjes. Ik haal vers brood met mijn eigen broodzak, gebruik dagelijks een eigen waterfles en probeer papierverspilling te voorkomen door minder te printen op mijn werk. 

Ik gebruik ook ecologisch of biologisch verantwoord was- en afwasmiddel en ga een regenton in mijn achtertuin zetten om regenwater te gebruiken voor mijn tuin. 

Ik ben zeker geen moraalridder, want ook bij mij gaat niet alles perfect. Maar ik wil wel graag mensen inspireren om na te denken over de opties van duurzaamheid. Ik wil het beeld wegnemen dat dit erg veel werk is. Ik wil juist laten zien, dat je al met kleine veranderingen een grote invloed kan hebben. 

En daarom wil ik deze keer een patroontje delen dat ik zelf ontworpen heb: een gehaakt wattenschijfje. 

Ik gebruik al enkele jaren geen wattenschijfjes uit de winkel meer. Ik heb ooit stoffen wattenschijfjes gekocht bij Denise van Pebbulz. Deze kan je na gebruik uitwassen. Ook heeft ze herbruikbare wattenschijfjes die je kan gebruiken om nagellak te verwijderen. 

Maar je kan ze natuurlijk ook prima zelf maken en daarom wil ik hier mijn zelf ontworpen patroon met jullie delen. Hopelijk inspireer ik je zo om ook na te denken over duurzaamheid.

Gehaakt Wattenschijfje: ‘Zeeuwse knoop’.

Garen: elk haakkatoen is prima, ik heb Giza van Borgo de Pazzi gebruikt, want dat is Egyptisch katoen wat erg zacht is voor je huid. 

Naald: 3,5 mm

Gebruikte steken:

L = losse
Hv = halve vaste
V = vaste
Hst = half stokje
Pufsteek = sla de draad om en steek de naald in de eerstvolgende steek. Haal de draad op door de steek (3 lussen op je naald). Sla opnieuw om en steek je naald weer in dezelfde steek en haal de draad op. Sla opnieuw om en haal nog 1x de draad op, zo heb je 7 lussen op je naald. Sla de draad om en haal de draad in 1x door alle 7 lussen. Eindig elke pufsteek met een losse. 
Let op: zorg dat de 7 lussen wat ruim zijn, anders blijf je met je naald hangen. 

Patroon

Toer 1: haak 10 vasten in een magische ring. Sluit met een halve vaste. (10v)

Toer 2: 1L, pufsteek in iedere vaste. Sluit met een hv. (10 pufsteken, 10 lossen) 

Toer 3: 1L, (Half stokje in de 1e steek, 2x Hst in de volgende steek) herhaal dit 10x. (30 halve stokjes)

Toer 4: 1L, (pufsteek in de volgende steek, hst in de volgende steek). Herhaal dit 15x. Sluit met een hv.  (15 pufsteken, 15 Hst)

Toer 5: 1L. haak op elke pufsteek en Hst een vaste. Haak niet te strak en sla de losse van de pufsteek steeds over, anders krijg je teveel vasten en behoudt het wattenschijfje zijn vorm niet na gebruik. (30 vasten) Mocht je werk nu erg samentrekken, dan haak je waarschijnlijk wat strakker. Ik adviseer dan om 35 vasten te verdelen over de hele cirkel. 

Hecht de draad af en werk de losse draadjes weg.

Hebben jullie je leven al “verduurzaamd”? Zo ja, hoe? En, ga je ook deze handige gehaakte wattenschijfjes maken? Succes en als je nog meer tips hebt voor een duurzaam leven, dan hoor ik het graag 😊.

Deel dit blog

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Ik ben Marieke

Ik ben Marieke Liefting. Ik ben verslaafd aan haken, dus ik ben erg blij dat ik mijn verslaving met jullie mag delen in deze blog. In het dagelijkse leven ben ik geschiedenis juf op een middelbare school. Ik ben (naast haken) ook gek op oude meubels (opknappen), taarten bakken, wandelen en mijn kat. Ik haak vooral veel dekens, kussens, sjaals en soms ook baby speelgoed om cadeau te doen aan vrienden en familie. En mijn favoriete bezigheid is het bezoeken van wolwinkels in het hele land! Leuk als je me volgt op Instagram en/of Facebook!

Meer blogs? Wat dacht je van deze:

Plaats een reactie

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Log in op je account:

Ik kies de gratis maatmarkeerders

STUDIO WOORD&DRAAD MAATMARKEERDERS T.W.V. €12,95
TIJDELIJKE ACTIE

Ik kies een maand gratis lidmaatschap

Slim, ik bespaar
€ 12,95

Ik kies de gratis
maatmarkeerders

STUDIO WOORD&DRAAD
MAATMARKEERDERS T.W.V. €12,95
TIJDELIJKE ACTIE

Ik kies
een maand gratis

Slim, ik bespaar
€ 8,95