Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Haakpatroon wattenschijfje!

Wat leuk dat je mijn blog leest! Deze week zal ik een gehaakt wattenschijfje bij jullie introduceren. Als je mijn verhalen op Instagram en facebook een beetje volgt, dan weet je dat ik duurzaamheid wel een belangrijk ‘ding’ vind. Ik ben in mijn persoonlijke leven erg veel bezig met duurzaam en bewust leven. Ik doe aan afvalscheiding, recyclen, ik gebruik geen plastic boterhamzakjes meer en heb de volgende zaken uit mijn huis verbannen: de plastic tandenborstel, wattenschijfjes, make up-doekjes, plastic verpakkingen en boodschappentasjes. Ik haal vers brood met mijn eigen broodzak, gebruik dagelijks een eigen waterfles en probeer papierverspilling te voorkomen door minder te printen op mijn werk. 

Ik gebruik ook ecologisch of biologisch verantwoord was- en afwasmiddel en ga een regenton in mijn achtertuin zetten om regenwater te gebruiken voor mijn tuin. 

Ik ben zeker geen moraalridder, want ook bij mij gaat niet alles perfect. Maar ik wil wel graag mensen inspireren om na te denken over de opties van duurzaamheid. Ik wil het beeld wegnemen dat dit erg veel werk is. Ik wil juist laten zien, dat je al met kleine veranderingen een grote invloed kan hebben. 

En daarom wil ik deze keer een patroontje delen dat ik zelf ontworpen heb: een gehaakt wattenschijfje. 

Ik gebruik al enkele jaren geen wattenschijfjes uit de winkel meer. Ik heb ooit stoffen wattenschijfjes gekocht bij Denise van Pebbulz. Deze kan je na gebruik uitwassen. Ook heeft ze herbruikbare wattenschijfjes die je kan gebruiken om nagellak te verwijderen. 

Maar je kan ze natuurlijk ook prima zelf maken en daarom wil ik hier mijn zelf ontworpen patroon met jullie delen. Hopelijk inspireer ik je zo om ook na te denken over duurzaamheid.

Gehaakt Wattenschijfje: ‘Zeeuwse knoop’.

Garen: elk haakkatoen is prima, ik heb Giza van Borgo de Pazzi gebruikt, want dat is Egyptisch katoen wat erg zacht is voor je huid. 

Naald: 3,5 mm

Gebruikte steken:

L = losse
Hv = halve vaste
V = vaste
Hst = half stokje
Pufsteek = sla de draad om en steek de naald in de eerstvolgende steek. Haal de draad op door de steek (3 lussen op je naald). Sla opnieuw om en steek je naald weer in dezelfde steek en haal de draad op. Sla opnieuw om en haal nog 1x de draad op, zo heb je 7 lussen op je naald. Sla de draad om en haal de draad in 1x door alle 7 lussen. Eindig elke pufsteek met een losse. 
Let op: zorg dat de 7 lussen wat ruim zijn, anders blijf je met je naald hangen. 

Patroon

Toer 1: haak 10 vasten in een magische ring. Sluit met een halve vaste. (10v)

Toer 2: 1L, pufsteek in iedere vaste. Sluit met een hv. (10 pufsteken, 10 lossen) 

Toer 3: 1L, (Half stokje in de 1e steek, 2x Hst in de volgende steek) herhaal dit 10x. (30 halve stokjes)

Toer 4: 1L, (pufsteek in de volgende steek, hst in de volgende steek). Herhaal dit 15x. Sluit met een hv.  (15 pufsteken, 15 Hst)

Toer 5: 1L. haak op elke pufsteek en Hst een vaste. Haak niet te strak en sla de losse van de pufsteek steeds over, anders krijg je teveel vasten en behoudt het wattenschijfje zijn vorm niet na gebruik. (30 vasten) Mocht je werk nu erg samentrekken, dan haak je waarschijnlijk wat strakker. Ik adviseer dan om 35 vasten te verdelen over de hele cirkel. 

Hecht de draad af en werk de losse draadjes weg.

Hebben jullie je leven al “verduurzaamd”? Zo ja, hoe? En, ga je ook deze handige gehaakte wattenschijfjes maken? Succes en als je nog meer tips hebt voor een duurzaam leven, dan hoor ik het graag 😊.

Deel dit blog

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

11 gedachten over “Haakpatroon wattenschijfje!”

 1. Hoi Marieke.

  4 setjes gemaakt! Kadotjes voor vriendinnen dit weekend. Zijn echt super tof geworden en nu wil mijn zus en collega’s ook. Bedankt voor je patroon. Zal foto plaatsen!
  Groetjes Cara

  Beantwoorden
  • Wattenschijfjes zijn gemaakt van katoen. Voor het verbouwen van katoen wordt héél veel water gebruikt, terwijl katoenplantages vaak in gebieden liggen waar water schaars is. De teelt van één kilo katoen kost gemiddeld 8000 liter water. Ook worden er chemische middelen gebruikt om het katoen te bleken, wat ook weer slecht is voor het milieu. Om katoenen wattenschijfjes te kunnen maken wordt er meestal gebruik gemaakt van grote hoeveelheid pesticiden. Zo wordt de katoenplant beschermd tegen ongedierte. Dit bestrijdingsmiddel is slecht voor het milieu en voor dieren.

   Na de productie moet het katoen nog getransporteerd worden en belanden de wattenschijfjes in plastic-verpakkingen in de winkel. Ze kunnen niet gerecycled worden. Ze belanden bij het restafval, wat wordt verbrand. Dit kost energie en zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen. Van de 490 kilo afval die we in Nederland per persoon jaarlijks produceren(!), komt 190 kilo bij het restafval terecht. Voor het milieu is het beter om deze enorme berg afval te verkleinen!

   Ervaring van iemand op internet: ‘Door niet langer wegwerp wattenschijfjes te kopen, maar wasbare te gebruiken, zou ik dus een heleboel water, afval en zelfs geld kunnen besparen. Ik maakte een kleine berekening. Ik gebruik gemiddeld 1 watje per dag. Dat zijn dus 365 watjes per jaar. (Zie jij de berg van 5 jaar ook al voor je?) Mijn huidige watjes van het Kruidvat kosten 1 euro voor 80 stuks. Ik koop dus 5 pakken t.w.v. 5 euro per jaar. Nu heb ik 6 watjes t.w.v. 6 euro gekocht waar ik lang mee hoop te doen. In iets meer dan een jaar heb ik het geld er dus al uit!’

   Je kan dus de wattenschijfjes zelf haken, of maak ze van een stuk badstof. Je kan cirkeltjes uit een oude handdoek knippen en omzomen met de naaimachine. Er zijn ook herbruikbare wattenschijfjes te koop in de winkels. Én zelfs ook nog om nagellak te verwijderen 😊

   Leuk om te maken èn goed voor het milieu.
   succes. Marieke

   Beantwoorden
 2. Jaaaa wat een goed idee, ook leuk om de restjes weg te werken.
  Heb je er een flinke stapel? En gooi je ze gewoon in de wasmachine?

  San

  Beantwoorden
  • Hoi Sandra,

   Ik heb inmiddels inderdaad een flinke stapel.
   Ik heb ook wat make-up verwijder doekjes die in de wasmachine kunnen, speciaal voor waterproof mascara.
   Samen stop ik deze in een wasnetje, anders gaan ze in je wasmachine zwerven of blijven ze tussen de rubbers hangen.
   30 graden wassen en niet in de droger!
   Ik gebruik er elke dag 2, dus met een stapeltje van 10-12 kan je de tijd overbruggen tot de wasmachine weer kan draaien.

   succes, Marieke

   Beantwoorden
  • Wat ontzettend leuk om dat te horen!! Daar word ik helemaal blij van. 🙂
   Zo helpen we de wereld stapje voor stapje.
   Succes en deel zeker een foto van het resultaat?

   groetjes, Marieke

   Beantwoorden
  • Wat leuk om te horen dat je ook wasbare wattenschijfjes hebt! Zo helpen we allemaal het milieu een beetje 🙂

   Succes en deel je het resultaat met ons?

   groetjes, Marieke

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Ik ben Marieke

Ik ben Marieke Liefting. Ik ben verslaafd aan haken, dus ik ben erg blij dat ik mijn verslaving met jullie mag delen in deze blog. In het dagelijkse leven ben ik geschiedenis juf op een middelbare school. Ik ben (naast haken) ook gek op oude meubels (opknappen), taarten bakken, wandelen en mijn kat. Ik haak vooral veel dekens, kussens, sjaals en soms ook baby speelgoed om cadeau te doen aan vrienden en familie. En mijn favoriete bezigheid is het bezoeken van wolwinkels in het hele land! Leuk als je me volgt op Instagram en/of Facebook!

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Log in op je account: