Haakpatroon wattenschijfje!

eb28f47b 51f2 4330 b9e4 2e2df929df64

Wat leuk dat je mijn blog leest! Deze week zal ik een gehaakt wattenschijfje bij jullie introduceren. Als je mijn verhalen op Instagram en facebook een beetje volgt, dan weet je dat ik duurzaamheid wel een belangrijk ‘ding’ vind. Ik ben in mijn persoonlijke leven erg veel bezig met duurzaam en bewust leven. Ik doe aan afvalscheiding, recyclen, ik gebruik geen plastic boterhamzakjes meer en heb de volgende zaken uit mijn huis verbannen: de plastic tandenborstel, wattenschijfjes, make up-doekjes, plastic verpakkingen en boodschappentasjes. Ik haal vers brood met mijn eigen broodzak, gebruik dagelijks een eigen waterfles en probeer papierverspilling te voorkomen door minder te printen op mijn werk. 

Ik gebruik ook ecologisch of biologisch verantwoord was- en afwasmiddel en ga een regenton in mijn achtertuin zetten om regenwater te gebruiken voor mijn tuin. 

Ik ben zeker geen moraalridder, want ook bij mij gaat niet alles perfect. Maar ik wil wel graag mensen inspireren om na te denken over de opties van duurzaamheid. Ik wil het beeld wegnemen dat dit erg veel werk is. Ik wil juist laten zien, dat je al met kleine veranderingen een grote invloed kan hebben. 

eb28f47b 51f2 4330 b9e4 2e2df929df64

En daarom wil ik deze keer een patroontje delen dat ik zelf ontworpen heb: een gehaakt wattenschijfje. 

Ik gebruik al enkele jaren geen wattenschijfjes uit de winkel meer. Ik heb ooit stoffen wattenschijfjes gekocht bij Denise van Pebbulz. Deze kan je na gebruik uitwassen. Ook heeft ze herbruikbare wattenschijfjes die je kan gebruiken om nagellak te verwijderen. 

Maar je kan ze natuurlijk ook prima zelf maken en daarom wil ik hier mijn zelf ontworpen patroon met jullie delen. Hopelijk inspireer ik je zo om ook na te denken over duurzaamheid.

Gehaakt Wattenschijfje: ‘Zeeuwse knoop’.

Garen: elk haakkatoen is prima, ik heb Giza van Borgo de Pazzi gebruikt, want dat is Egyptisch katoen wat erg zacht is voor je huid. 

Naald: 3,5 mm

Gebruikte steken:

L = losse
Hv = halve vaste
V = vaste
Hst = half stokje
Pufsteek = sla de draad om en steek de naald in de eerstvolgende steek. Haal de draad op door de steek (3 lussen op je naald). Sla opnieuw om en steek je naald weer in dezelfde steek en haal de draad op. Sla opnieuw om en haal nog 1x de draad op, zo heb je 7 lussen op je naald. Sla de draad om en haal de draad in 1x door alle 7 lussen. Eindig elke pufsteek met een losse. 
Let op: zorg dat de 7 lussen wat ruim zijn, anders blijf je met je naald hangen. 

Patroon

Toer 1: haak 10 vasten in een magische ring. Sluit met een halve vaste. (10v)

Toer 2: 1L, pufsteek in iedere vaste. Sluit met een hv. (10 pufsteken, 10 lossen) 

Toer 3: 1L, (Half stokje in de 1e steek, 2x Hst in de volgende steek) herhaal dit 10x. (30 halve stokjes)

Toer 4: 1L, (pufsteek in de volgende steek, hst in de volgende steek). Herhaal dit 15x. Sluit met een hv.  (15 pufsteken, 15 Hst)

Toer 5: 1L. haak op elke pufsteek en Hst een vaste. Haak niet te strak en sla de losse van de pufsteek steeds over, anders krijg je teveel vasten en behoudt het wattenschijfje zijn vorm niet na gebruik. (30 vasten) Mocht je werk nu erg samentrekken, dan haak je waarschijnlijk wat strakker. Ik adviseer dan om 35 vasten te verdelen over de hele cirkel. 

Hecht de draad af en werk de losse draadjes weg.

Wattenschijfje haakschema
Steken legenda

Hebben jullie je leven al “verduurzaamd”? Zo ja, hoe? En, ga je ook deze handige gehaakte wattenschijfjes maken? Succes en als je nog meer tips hebt voor een duurzaam leven, dan hoor ik het graag 😊.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Beste mevrouw,
    Ik haak geruime tijd sjaals,wattenschijfjes eenvoudige dingen.Zou graag een trui haken maar dat is te moeilijk.Ik wil dat wel leren zodat haken minder belast dan breien.
    Een fijne avond,
    Vriendelijke groeten,
    Chantal Vanrijkel

    1. Wat leuk om je reactie te lezen! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat!

      Groetjes, Marieke @haakmelief

  2. Hoi Marieke,

    Ik heb ze gehaakt en geprobeerd. Zelf vond ik het geen succes. Ze waren te hard voor het schoonmaken van mijn ogen. Ik gebruik ze nu als scrub-padje voor de gezichtshuid. Om mijn ogen schoon te maken heb ik nu zelfgenaaide “watjes” met twee verschillende kanten: 1 kant van oude handdoek en de andere van een oud hemd. Zo kun je die kant gebruiken die je fijn vind. Ik en mijn dochter gebruiken ze met veel plezier!

    1. Combi van handdoek en hemd klinkt als een goed alternatief. Creatief bedacht hoor!
      Ik moet zeggen dat ik de gehaakte wattenschijfjes wel maak van heeeeeel zacht garen, anders zijn ze inderdaad erg stug.

      Succes!

  3. Hoi Marieke, ik ben nog niet zo “goed”, maar hierbij mijn eerste wattenschijfje. Ik hoop dat het een beetje is zoals hij hoort! Ik ga er nog meer maken! Groetjes Lotte

    1. Hoi Lotte

      Ik kan geen foto zien, maar hij zal vast prachtig zijn!! Super tof dat je hem gemaakt hebt. Goed voor het milieu en je eigen huid!!

      groetjes, Marieke

  4. Hoi Marieke.

    4 setjes gemaakt! Kadotjes voor vriendinnen dit weekend. Zijn echt super tof geworden en nu wil mijn zus en collega’s ook. Bedankt voor je patroon. Zal foto plaatsen!
    Groetjes Cara

    1. Wattenschijfjes zijn gemaakt van katoen. Voor het verbouwen van katoen wordt héél veel water gebruikt, terwijl katoenplantages vaak in gebieden liggen waar water schaars is. De teelt van één kilo katoen kost gemiddeld 8000 liter water. Ook worden er chemische middelen gebruikt om het katoen te bleken, wat ook weer slecht is voor het milieu. Om katoenen wattenschijfjes te kunnen maken wordt er meestal gebruik gemaakt van grote hoeveelheid pesticiden. Zo wordt de katoenplant beschermd tegen ongedierte. Dit bestrijdingsmiddel is slecht voor het milieu en voor dieren.

      Na de productie moet het katoen nog getransporteerd worden en belanden de wattenschijfjes in plastic-verpakkingen in de winkel. Ze kunnen niet gerecycled worden. Ze belanden bij het restafval, wat wordt verbrand. Dit kost energie en zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen. Van de 490 kilo afval die we in Nederland per persoon jaarlijks produceren(!), komt 190 kilo bij het restafval terecht. Voor het milieu is het beter om deze enorme berg afval te verkleinen!

      Ervaring van iemand op internet: ‘Door niet langer wegwerp wattenschijfjes te kopen, maar wasbare te gebruiken, zou ik dus een heleboel water, afval en zelfs geld kunnen besparen. Ik maakte een kleine berekening. Ik gebruik gemiddeld 1 watje per dag. Dat zijn dus 365 watjes per jaar. (Zie jij de berg van 5 jaar ook al voor je?) Mijn huidige watjes van het Kruidvat kosten 1 euro voor 80 stuks. Ik koop dus 5 pakken t.w.v. 5 euro per jaar. Nu heb ik 6 watjes t.w.v. 6 euro gekocht waar ik lang mee hoop te doen. In iets meer dan een jaar heb ik het geld er dus al uit!’

      Je kan dus de wattenschijfjes zelf haken, of maak ze van een stuk badstof. Je kan cirkeltjes uit een oude handdoek knippen en omzomen met de naaimachine. Er zijn ook herbruikbare wattenschijfjes te koop in de winkels. Én zelfs ook nog om nagellak te verwijderen 😊

      Leuk om te maken èn goed voor het milieu.
      succes. Marieke

      1. als er geen katoen meer gebruikt word, worden mensen werkeloos, en moeten ze veelal honger lijden omdat katoen in arme landen verbouwd word. katoen is een natuur product, dus helemaal niet slecht voor het milieu, het kan zelfs heel goed gerecycled worden. waar je de watte schijfjes mee haakt, dat is ook katoen, dus zo veel verschil maakt het niet. de gehaakte schijfjes moeten gewassen, dat kost water, zeep, stroom, ook niet duurzaam. als je de Voors en tegens tegen elkaar afweegt dan denk ik dat je veel efficiënter bezig bent als je de schijfjes gewoon in de winkel koop, dan hoeven vele mensen geen honger te lijden doordat ze geen werk hebbn

        1. Hoi Sanne,

          Je hebt inderdaad gelijk dat de inkomsten van katoen belangrijk zijn voor de lokale boeren.
          Maar het mij vooral om het verminderen van ons eigen afval. Als je 2 wattenschijfjes per dag gebruikt, dan zijn dat ongeveer 10 plastic verpakkingen per jaar. En je gooit de wattenschijfjes bij het afval.
          Door wasbare wattenschijfjes te gebruiken gebruik je niet meer stroom dan normaal, omdat ze bij de rest van de was kunnen. Het garen waar je ze zelf van maakt is ook van katoen, dus de katoenboeren hebben nog steeds een inkomen. Win-win dus 🙂

    2. Marieke je antwoord klopt gelukkig maar voor een deel. Of liever gezegd, het klopt maar hoort een kanttekening bij. De katoen teelt heeft inderdaad veel water nodig. Dit probleem zal echter blijven bestaan omdat er ook katoen nodig is voor je garen waarmee je de watten schijfjes maakt. Ook als je hiervoor een combinatie van katoen met BamBou zou gebruiken. Dus dat blijft. Gelukkig maar zei ik omdat er veel mensen afhankelijk zijn van deze katoen teelt. Als we allemaal in het westen zouden besluiten dat we moeten stoppen met het gebruik van katoen dan hebben wij het ijdele gevoel fantastisch bezig te zijn met het milieu en zitten er, in de landen die al naar onze pijpen dansen, veel gezinnen zonder werk. De katoen draad wordt ook gewassen met niet zo beste producten . Dus daar moeten nog oplossingen voor worden gezocht. Maar gehaakte watten schijfjes zijn wel duurzaam. Als je ze in de zelfde kleur als je handdoeken maakt ( overigens ook van katoen 😉) dan kunnen ze zonder problemen in de zelfde machine gewassen worden in een wasnetje). Gebruik milieu vriendelijke wasproducten zoals wasballen of wasnoten. Maar je watten schijfjes zelf haken is geweldig leuk en duurzaam . Ik ga binnenkort proberen deze te maken van angora schapenwol. We hebben een farm in de buurt. Laat jullie weten hoe dat bevalt . Sorry voor deze preek maar als je milieu bewust wilt zijn dan is het “bewust” zijn en blijven leren belangrijk. Veel haak plezier!

      1. Het gaat er mij vooral om dat we allemaal samen minder afval produceren, dus alles dat we steeds kunnen hergebruiken is altijd beter dan weggooien.

        Marieke

    1. Hoi Sandra,

      Ik heb inmiddels inderdaad een flinke stapel.
      Ik heb ook wat make-up verwijder doekjes die in de wasmachine kunnen, speciaal voor waterproof mascara.
      Samen stop ik deze in een wasnetje, anders gaan ze in je wasmachine zwerven of blijven ze tussen de rubbers hangen.
      30 graden wassen en niet in de droger!
      Ik gebruik er elke dag 2, dus met een stapeltje van 10-12 kan je de tijd overbruggen tot de wasmachine weer kan draaien.

      succes, Marieke

  5. wat een goed idee. Mijn wattenschijfjes zijn bijna op maar ik zal geen nieuwe kopen, ik ga een stapeltje haken. Met jou patroon moet dat vast lukken.

    1. Wat ontzettend leuk om dat te horen!! Daar word ik helemaal blij van. 🙂
      Zo helpen we de wereld stapje voor stapje.
      Succes en deel zeker een foto van het resultaat?

      groetjes, Marieke

    1. Wat leuk om te horen dat je ook wasbare wattenschijfjes hebt! Zo helpen we allemaal het milieu een beetje 🙂

      Succes en deel je het resultaat met ons?

      groetjes, Marieke