Boekreview: Knuffel-dieren haken

Nijlpaard scene

Toen Karin me vroeg om een boekreview te schrijven over het boek “Knuffel-dieren haken” van Imke Crooijmans van Creimtions, zei ik meteen “ja!”. Zoals jullie inmiddels wel weten is het haken van amigurumi helemaal mijn ding en als ik een boek mag reviewen, maakt mij dat heel blij. Dekens haken en dan vooral granny-dekens, dat doe ik daarentegen eigenlijk niet. Ik heb daar te weinig geduld voor en het aan elkaar maken van al die kleine lapjes vind ik al helemaal verschrikkelijk. Ja ik weet het, het is een beetje aanstellerij, maar ieder zijn ding toch?! 😉

Knuffeldieren haken

Goed, toen ik het boek in de bus kreeg moest ik wel even slikken, want de knuffel-dieren hebben een lijfje gemaakt van de zogenaamde “African Flower”. Hartstikke mooi, maar dat zijn dus wel kleine lapjes die je aan elkaar moet maken. Niet mijn ding, dacht ik! Want, – spoiler alert 😉 – ik blijk het juist heel leuk te vinden om deze knuffel-dieren te maken. Lees snel verder, want dan zal ik je laten zien waarom.

Het boek

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Scheepjes. Om die reden zijn alle knuffel-dieren in het boek ook gehaakt met garen van Scheepjes. Er is gebruik gemaakt van Scheepjes Catona. Het is een dun 100% katoenen haakgaren, geschikt voor haaknaald 2,5 mm – 3,5 mm. Wil je meer weten over verschillende soorten “haakkatoen”, lees dan hier de blog van Marieke.

Imke gebruikt voor de hoofdjes en ledematen haaknaald 2 mm voor een strak resultaat. Je kunt natuurlijk ook een iets grotere haaknaald gebruiken als je dat prettiger vindt werken, maar dan zou ik ook voor de African Flowers een iets grotere haaknaald gebruiken, zodat de verhoudingen goed blijven. Ik gebruikte telkens de aangegeven haaknaald: 2 mm voor het hoofdje en 3 mm voor de African flowers.

In het begin van het boek wordt heel goed uitgelegd hoe je een “African Flower” haakt en hoe je van die flowers een lijfje maakt. Er staan 10 verschillende diertjes in het boek. De dieren kunnen 3 verschillende lijfjes hebben, die op verschillende manieren met de African Flowers worden opgebouwd. Ook daarvan vindt je een uitgebreide en zeer duidelijke uitleg vooraan in het boek. Je hebt bovendien nog de keuze tussen het aan elkaar haken van de African flowers, met de join-as-you-go-methode, of aan elkaar naaien. Ik vind dat het aan elkaar haken het mooiste resultaat geeft, maar het is wel een stuk moeilijker.

Wat ik erg leuk vind is dat je van je knuffeldiertje ook een pyjamazak kunt maken. Je moet dan wel dikker garen en een grotere haaknaald gebruiken. Je “super sized” het patroon dan als het ware. In het boek wordt heel goed uitgelegd hoe je dit kunt doen. Je kunt het boek dus ook gebruiken om iets te maken voor grotere kinderen.

Zoals ik al zei, is de uitleg die in het boek wordt gegeven heel erg uitgebreid. Zo komen onder andere de magische ring, verschillende haaksteken, de rijg- en de stiksteek, veiligheidstips en kleurwisselen aan bod.

Wat ik nog een geinig detail vind van het boek, is dat de foto’s in de vorm van hexagons (de vorm van de African Flowers) in het boek staan. Het is natuurlijk niet heel belangrijk, maar het geeft het boek wel een extra mooie uitstraling!

Start met haken

De patronen

Het was nog moeilijk om te kiezen welk diertje ik zou gaan maken. Uiteindelijk ben ik voor het nijlpaard gegaan vanwege zijn schattige snoetje! Kijk maar eens hieronder.

Elk patroon begint met een grote foto van het diertje en vervolgens worden de benodigdheden opgesomd. Vanwege de African Flowers heb je voor elk diertje best veel kleuren nodig. Van de hoofdkleur had ik twee bolletjes nodig, van de andere kleuren slechts een klein beetje. Per kleur staat overigens aangegeven hoeveel gram je nodig hebt, zodat je precies weet hoeveel je moet kopen.

Het patroon bevat de instructies voor de amigurumi onderdelen (hoofd, armen, benen en dergelijke) en aan het einde van het patroon staat aangegeven welk lijfje je moet maken. De instructies voor de lijfjes staat voorin het boek, omdat die voor alle diertjes hetzelfde zijn. Er staan overal handige foto’s bij om de patronen te verduidelijken. Ik denk dat door die foto’s ook beginnende haaksters de knuffel-dieren kunnen maken.

Ik vind het resultaat erg leuk. Zelfs zo leuk, dat ik niet kon stoppen met het maken van foto’s ;). Ik vind het een erg mooi boek en kan het iedereen aanraden, ook als je niet van het haken van kleine lapjes houdt ;)…

Ik denk dat ik er nog een speenkoordje bij maak in dezelfde kleuren en dan heb ik echt een leuk kraamcadeautje. Hebben jullie al zo’n schattig knuffel-diertje gemaakt? En heeft iemand al een pyjamazak gemaakt?

Mocht je ook dit boek willen kopen dan kan dat HIER.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *